Valentijnfeest


Valentijn, o, Valentijn, wil jij mijn vriendje zijn? We weten niet of dit één van de bestaande rijmpjes is, maar er zijn er heel veel. Valentijnsdag is tenslotte een dag om aan een ander te laten weten dat je heel erg om hem of haar geeft. Ben je op of rond 14 februari jarig dan kun je volop inspiratie opdoen. Wat dacht je van harten, mooie cadeaujes, veel rood en rose enne……zoenen?

De aankleding

Gebruik veel rood en rose, of misschien oranje. Maak grote harten van karton en beschilder ze in de gewenste kleur. Hang deze aan de muur.Maak van crepepapier gedraaide slingers en hang deze aan het plafond (denk aan brandgevaar!). Bedek de lampen met gekleurd papier (dat tegen warmte kan) of stop er een gekleurde lamp in. Hou de verlichting een beetje gedimd, dat is een stuk romantischer.

Meer tips:

 • Zoek uit je favoriete muziek de meest romantische lovesongs en zet ze op een bandje of cd. Niet te hard aanzetten natuurlijk.
 • Zet schalen met snoepjes of zuurtjes in de vorm van een hartje of mond op tafel. In de betere snoepwinkel is genoeg te vinden.
 • Maak als het kan een bar en vraag iemand (je vader of tante) voor barkeeper te spelen. Hij/zij kan dan de drankjes mixen en uitdelen.
 • Zet in de uitnodiging dat de gasten gekleed moeten komen in rood, rose, oranje of een andere romantische kleur.
Uitnodiging

Gebruik een dubbele, rode kaart en knip deze in de vorm van een half hart. Maak je de uitnodiging open dan zie je dus een heel hart. Schrijf aan de binnenkant de uitnodiging in de vorm van een gedicht.

Of: maak een hartvorm en knip deze in stukjes tot een puzzel. Je zou aan de ene kant een foto van jezelf kunnen plakken en op de achterkant de tekst. Vind je dit te veel op een gebroken hart lijken, dan kun je de tekst ook op kleine hartjes zetten. Deze moeten de genodigden dan in de goede volgorde leggen om de tekst te kunnen lezen.

Meer tips:

 • Neem een mooie, romantische kaart en bespuit deze met een lekker luchtje. Nee, geen toiletgeurtjes natuurlijk!
 • Koop tattoos in de vorm van een hart of Cupido. Stop deze bij de uitnodiging en vermeld dat deze op een zichtbare plaats moeten worden gedragen. Of misschien vind je bij sommige mensen een onzichtbare plaats leuker, zodat jij moet controleren of de tattoo er echt zit.
Hapjes en drankjes

Het welkomstdrankje doe je in een glas met een gesuikerd randje. Hiervoor doop je de glazen op de kop in een schoteltje met limonadesiroop. Even laten uitlekken en doop ze dan in een schoteltje met suiker. Dit kan je van tevoren al doen, omdat het randje opgedroogd heel goed blijft zitten. Stop er ook een mooi rietje in.

Meer tips:

 • Vruchtenmix: Pureer verschillende vruchten tot een lekkere drank. Deze kun je puur schenken, of er een lekkere mix van maken.
 • Bowl: Maak een vruchtenbowl, naar keuze met of zonder alcohol (overleg even met je ouders). Als alternatief voor witte wijn kun je ook kinderwijn gebruiken of witte druivensap.
 • Chocolademelk: Warme chocolademelk met vanille-extract is net even iets anders.
 • Spoom: Een lekker tussendoortje dat bij sjieke diners nogal eens wordt gegeten, is SPOOM. Deze maak je door twee bolletjes citroenijs in een hoog glas te doen. Schenk hier champagne bij of alcoholvrije cider (met prik, onder meer verkrijgbaar bij HEMA). Je weet niet wat je proeft……
 • Hartencake: Maak cakejes in de vorm van hartjes. De vormpjes zijn bij allerlei winkels voor huishoudartikelen te koop.
 • Brownies: Ook heel lekker zijn Brownies. Heerlijk zoet en gemaakt van chocola, dus perfect voor Valentijnsdag.
 • Borstplaat: Een andere zoete lekkernij is borstplaat. Neem 500 gr. poedersuiker en 100 ml slagroom. Roer dit goed door elkaar en verwarm het voorzichtig. Giet het in (hartjes)vormen en laat het goed afkoelen.
 • Truffels: Je kunt ook chocoladetruffels maken of kopen.
Activiteiten

Je kunt een romantische film huren en daar met zijn allen naar gaan kijken. Of je gaat lekker schuifelen op romantische muziek. Maar en paar passende spelletjes zijn ook niet weg. Vooral als ze alles te maken hebben met ……….ZOENEN!

 • Om te beginnen een bekende, De fles: iedereen zit in een kring , de fles ligt in het midden. Eén persoon draait de fles. Als de fles stil ligt, krijgt degene waarnaar de hals wijst een zoen van degene die heeft gedraaid.
 • Een kleine Quiz: geef de deelnemers tien keer de zin “ik hou van jou” in een vreemde taal. Wie heeft de meeste talen goed geraden? Een beetje hulp vind je op www.liefde.com/subpages/thema/top100/index.html of op www.webfair.net/valentine/quiz.html
 • Pandverbeuren: maak van tevoren enveloppen met opdrachten. Om de beurt trekt een deelnemer een envelop. Deze moet de opdracht uitvoeren. Wordt dit goed gedaan, dan ontvangt hij/zij een zoen van een persoon naar keuze (of van de jarige)
 • Gedichtenspel: laat iedereen een mooi gedicht maken. De gedichten worden in een doos (mooi versieren) gestopt. Eén voor één worden de gedichten voorgelezen. De groep moet raden van wie dat gedicht is.
 • Een tussendoortje: zet een jongen en een meisje tegenover elkaar en geef ze een dropveter. Nu gaan ze elk aan een kant eten. Wie krijgt het meeste binnen?
 • Raad de geur: verdeel de aanwezigen in twee teams, liefst jongens en meisjes apart. Eén team gaat de kamer uit. De achterblijvers eten allemaal een ander soort snoepje. Het tweede team komt weer binnen. Om de beurt mag iemand een persoon kussen en zo raden wat deze heeft gegeten.
 • IJskoude kussen: alle deelnemers zitten in een kring. Jongens en meisjes om en om. De eerste stopt een ijsblokje in de mond. Deze geeft hem door aan de volgende. Zo gaat hij steeds rond, maar door de warmte van de monden smelt het ijsblokje wel. Het doorgeven wordt dus steeds interessanter……
 • Kussentikkertje: als je even behoefte hebt aan een lekker actief spel. Er is een tikker. Als iemand wordt getikt, blijft hij of zij in de houding staan waarin hij is getikt. Je komt vrij door een kus (van de jarige).
 • Wie kust wie: iedereen zit weer in een kring. Er worden papiertjes uitgedeeld. Op één papiertje staat een K. Degene die dat papiertje krijgt, moet straks iemand kussen. Eerst doet iedereen een blinddoek voor. De ‘kusser’ mag de blinddoek afdoen en iemand kussen. Let er op dat niemand merkt dat je opstaat. Als iedereen weer zit, gaan de blinddoeken af en moet de gekuste raden wie hem of haar heeft gekust.
 • Een variant hierop: degene die het papiertje met de K krijgt, gaat de kamer uit. Dan wordt afgesproken wie hem of haar gaat kussen. Als hij de kamer binnenkomt wordt hij (of zij) geblinddoekt en gekust. Dan maar raden wie de kusser is.
 • De langste zoen: dit is er wel één voor de volhouders. Misschienook ook voor later op de avond. Wie zoent het langst? Om het moeilijker te maken, mogen de twee deelnemers hun ogen niet dicht doen en mogen ze door de omstanders flink worden afgeleid. Gaan de lippen van elkaar af, dan is het voorbij.
Bedankjes

Geef de gasten na afloop een klein zakje van tule met wat lekkere snoepjes (hartjes).

Traktaties

Koop een paar zakken suikerhartjes en verpak deze in mooi cellofaan, eventueel met hartvormig kaartje erbij. Of bak koekjes of cakejes in de vorm van bloemen en hartjes.

Meer tips:

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen