De Pokémon-rage is nog altijd niet helemaal voorbij. Wilt u zich onsterfelijk populair maken bij een groep 6 tot 12-jarigen? Organiseer een Pokémon-feest. Hieronder vindt u een hele lijst tips om van zo’n feest een succes te maken.
Uitnodigingen (Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen) |
Allereerst kunt u natuurlijk zelf, samen met uw kind, uitnodigingen in stijl maken. Op internet zijn verschrikkelijk veel sites over Pokémon te vinden, en er zijn genoeg http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images die u voor dit doeleinde kunt gebruiken. Bovenstaande uitnodiging is origineel ontworpen door Creasyl, en met behulp van een tekenpakket wat ‘opgefleurd’
Pokémon-blisterkaart
Allet ontwierp deze kaart: “Dit is een dubbele kaart van regenboogpapier. De blister is van een Pokémon-jellysnoepje. Ik heb dit snoepje er in laten zitten, vanwege het leuke kleureffect. De jellysnoepjes zijn vooral te koop bij snoepkramen op de markt. Binnen in de kaart heb ik een schutvel in een andere kleur tegen de blister geplakt. Eronder heb ik nog een Pokémon-figuurtje in 3D gemaakt. Dit heb ik (met toestemming) van de Pokémon-site gekopieerd. De http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images staan op deze site om te worden gebruikt voor uitnodigingen en partijtjes.” |
Pokémon-blisterkaart 2
Ook dit voorbeeld komt van Allet: “Dit is een gewone dubbele kaart in een vrolijke blauwe kleur. De plastic blister is in de vorm van een Pokémon-figuurtje. Er heeft een jellysnoepje in gezeten. Ik heb uit de voorkant van de kaart een vierkant passe partout gesneden, dat net zo groot is als het ‘bakje’ van de Pokémon-blister. Aan de binnenkant van de kaart heb ik rondom deze passe partout dubbelzijdig plakband geplakt. Vervolgens heb ik de Pokémon-blister er in geplakt, met de bolling naar buiten. In de blister zitten drie vruchtensnoepjes. Nadat je de snoepjes erin hebt gedaan, plakt u aan de binnenzijde rondom de blister dubbelzijdig plakband en sluit u de blister met een schutvel. Dat kan een stevig stuk papier zijn in dezelfde kleur, of in een bijpassende tegenkleur. De randjes heb ik gemaakt door wat tweezijdig klevend aslan te plakken op een stuk origamipapier en daar vier dunne reepjes van te snijden. Die heb ik om de randen geplakt en ik heb ook nog wat beertjes uitgeponst. U kunt natuurlijk ook het jellysnoep in de blister laten zitten, maar dat was er bij mij al uitgegeten! Of u doet er gekleurd zand, gekleurde (Surinaamse) muisjes, of ander klein snoepgoed in.” |
Aankleding |
Probeer de kamer een beetje in Pokémon-stijl te versieren: Zelf slingers maken, platen voor het raam met Pokémon er op (op transparante vellen met stift tekenen), placemats, bekertjes met http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images er op geplakt et cetera.
Activiteiten (Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten) |
Pikachu-fotolijst
Miriam: “Toen mijn tweeling 5 jaar werd, en Pokémon je-van-het was, had ik voor ieder kind een Pikachu op geel papier getekend. De kinderen moesten ´m zelf uitknippen en inkleuren. De twee ´voorpootjes´ had ik van tevoren half ingeknipt. Aan het begin van de verjaardag had ik alle kinderen op de bank gezet (ook op de leuningen!) en daar zo veel foto´s van gemaakt als het aantal kinderen dat aanwezig was. Mijn man vloog naar de 1-uur-service om het rolletje te laten ontwikkelen. Toen hij na een uur de foto´s weer had opgehaald, waren de kinderen klaar met knippen en kleuren, en konden de foto´s tussen de pootjes worden gestoken. Net een fotolijstje, echt leuk.”
Pokémon-tikkertje
De tikker probeert iemand te tikken. Roept deze gauw een Pokémon-naam, dan is hij vrij. Zo niet, dan wordt hij/zij de tikker. Om het moeilijker te maken, kunt u afspreken, dat er steeds een andere naam moet worden gezegd.
Pokémon-memory
Maak zelf een memory spel. Hiervoor maakt u steeds van één Pokémon twee http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images. Dit spel kunt u op tafel of op de grond spelen. Wilt u het ietsje moeilijker maken, dan maakt u de volgende setjes. Een kaart met het plaatje en een bijbehorend kaartje met de naam van de Pokémon. Dit kunt u dus alleen spelen met kinderen die heel goed op de hoogte zijn van alle namen en kunnen lezen. Nog een stapje moeilijker is het bij elkaar laten zoeken van een kaartje met de naam en een kaartje met het silhouet erop. Ook kunt u paren van twee kaartjes maken met ieder een helft van een Pokémon erop.
Pokémon-speurtocht
U kunt in de buurt of in een bos een speurtocht maken, waarbij de route is aangegeven met Pokémon-figuren. De richting geeft u aan met verschillende http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images: Pikachu is rechtdoor, Charmander is rechtsaf et cetera. Kies een geëvalueerde vorm van een Pokémon (Raichu is bijvoorbeeld de geëvalueerde vorm van Pikachu) om aan te geven dat er een opdracht moet worden gedaan. De groepjes werken de kaartjes op de juiste volgorde af.
Hou de opdrachten zoveel mogelijk in Pokémon-stijl:
- Een kind doet een Pokémon na en de andere kinderen van het groepje moeten raden welke het is.
- Iemand tekent een Pokémon en de anderen kinderen moeten het raden.
- Welke pootafdruk hoort bij welke Pokémon?
- Neem geluiden op een bandje op en laat raden welke Pokémon bij welk geluid hoort.
- Geef de groepjes na elke opdracht een stuk van een puzzel, die ze aan het einde van de speurtocht in elkaar moeten zetten.
Pokémon-tekenwedstrijd
Laat de kinderen zelf een Pokémon ontwerpen. Stel een jury samen en kies de favoriete Pokémon van het feestje. Ze mogen er natuurlijk ook een mooie naam voor verzinnen.
Voor de wat kleinere kindere kunt u een kleurwedstrijd houden. Op de site van Pokémon zijn voldoende kleurplaten te vinden.
Team Rocket spel
Het Team Rocket is er altijd op uit om Pokémon te stelen. Dat kunt u natuurlijk ook laten naspelen. Maak twee groepjes. De ene groep is Team Rocket, de andere groep bestaat uit trainers. Zet een gebied af, het liefst in het bos, waar ze mogen komen. Het is de bedoeling dat de trainers hun Pokémon (op kaartjes) van de ene Gym naar de andere brengen. De Gym’s liggen aan weerskanten van het terrein. Handig is, als er bij elke Gym een ouder staat. De leden van het Team Rocket staat ‘in het veld’. Zij moeten proberen de Pokémon van de trainers af te pakken.
De trainers krijgen bij de start-Gym allemaal een kaartje, dat ze zo snel mogelijk naar de overkant moeten brengen zonder dat het wordt afgepakt door Team Rocket. Aan de overkant staat een ouder om de kaartjes aan te nemen. Met lege handen gaan ze terug naar de eerste Gym (geef ze een leuke naam) om een nieuw kaartje te halen. Laat de kinderen een bepaalde tijd spelen, geef begin- en eindtijd goed aan en wissel de partijen. Na het spel kunt u bekijken welke partij de meeste Pokémons heeft overgebracht. Om het moeilijker te maken, kunt u de kinderen bij de tweede Gym weer een ander kaartje geven (met andere afbeeldingen erop om niet in de war te komen met de telling) dat ze mee terug moeten nemen naar de eerste Gym. Bij een andere variant kent u ook nog waardes toe aan de verschillende Pokémons. Zo kunnen ze met weinig kaartjes toch veel punten halen.
Pokéquiz
Het idee kwam van mijn dochter. Ik weet niet of dit bij meisjes populairder is dan bij jongens, maar u kunt er iets moois van maken. Onze kinderen maken deze quiz zelf, met behulp van het Pokémon-boek, dat ze bij het spel hebben gekregen. Verder staat er op de verschillende sites ook veel informatie om vragen te maken. Voorbeelden:
- Welke aanval hoort bij welke Pokémon?
- Wat voor type Pokémon is …?
- Welke Pokémon evalueert in … of wat is de geëvalueerde vorm van … ?
- Welke Pokémon is nr. …?
- Wie zingt Pokémon in slaap?
- Wie helpt zuster Joy?
Internet-Pokéquiz
U kunt grotere kinderen de quiz op een iets andere manier laten spelen. Maak vragen, die best moeilijk mogen zijn, waarvan het antwoord op internet te vinden is. Geef de teams een afgesproken speeltijd. In die tijd mogen ze proberen de antwoorden op internet te vinden.
Het groot Poké-spel
Dit is denk ik toch wel iets voor gevorderden en ook heel leuk om te spelen met een grote groep kinderen (buurtfeest, scouting et cetera). Het is een variant op het levend ganzenbord, een spel dat uitgebreid is beschreven in één van de twee BRES-spelenboeken.
Maak een groot speelbord. Dit kunt u baseren op de landkaart die in het Pokémon-handboek staat. Verdeel het bord in vakjes, waarbij u op sommige vakjes een opdracht of vraag laat doen. Geef deze vakjes aan met een Pokémon-plaatje. Heeft het kind de opdracht of vraag goed, dan mag het door, anders moet hij/zij een beurt overslaan. Wie het eerst bij het eindpunt is, wint uiteraard. Geef de pionnen de vorm van trainers. Voorbeelden van opdrachten:
- Herken het silhouet van een Pokémon
- Doe een Pokémon-aanval na, als de andere kinderen het goed raden, is de opdracht geslaagd.
- Noem de naam van een Pokémon bij een plaatje.
Voorbeelden van vragen staan een stukje terug in deze tekst onder Poké-quiz.
Pokémon-stratego
Een ander spel, dat al in vele varianten is gespeeld en ook beschreven staat in het BRES-spelenboek, kunt u natuurlijk ook ombouwen naar de Pokémon. Het zou verstandig zijn om de beschrijving van dit spel eerst goed uit dit boek na te lezen, zodat u het spel goed snapt. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te halen. Er zijn twee partijen. Elke partij beschikt over kaartjes die elk een waarde vertegenwoordigen met de bijbehorende Pokémon. Er zijn sterke en zwakke Pokémons. Een sterke Pokémon wint het van een zwakkere. De sterkste Pokémon is slechts door één soort Pokémon te vernietigen. De rangorde ziet er als volgt uit:
- MEW (1x per team, waarde 100 punten)
- VOLTORB (2X, 50 pnt)
- PIKACHU (4x, 25 pnt)
- SQUIRTLE (6x, 20 pnt)
- KAKUNA (8x, 15 pnt)
- JIGGLYPUFF (10x, 10 pnt)
Hieruit blijkt, dat Mew het sterkst is. Die kan alle anderen verslaan, behalve Jigglypuff. Jigglypuff is de enige die Mew kan verslaan. Voltorb kan verslaan Pikachu, Squirtle, Kakuna en Jigglypuff, enz.
Maak twee soorten kaartjes, bijvoorbeeld rode en blauwe. De kinderen spelen het op een afgebakend terrein, het liefst een stuk bos. Elk kind probeert een kaartje over te brengen van de ene kant van het terrein naar de andere. Gebruik bijv. hier de Gyms weer voor en zet een ouder aan elke kant. De blauwe groep start aan de ene en de rode groep start aan de andere kant. Komen twee kinderen elkaar tegen, dan bekijken ze wat er op de kaartjes staat. Diegene die de sterkste Pokémon heeft, krijgt het kaartje van de ander en gaat door. De ander gaat terug om een nieuw kaartje te halen. Gevangen (afgenomen) Pokémons worden ook afgegeven bij de ouder aan de overkant. Die kaartjes kunnen weer opnieuw in het spel worden gebracht. Het spel is afgelopen na een bepaalde tijd, of als één van de groepen geen kaartjes meer heeft. Speelt u met een grotere groep, pas dan het aantal kaartjes aan.
TIP: Er zijn vast nog veel meer spelletjes te bedenken. Vraag het ook maar aan uw kinderen. Die zijn immers experts op dit gebied. Ik had dit ook niet allemaal kunnen maken zonder de hulp van mijn kinderen, die hebben ook ideeën en strategieën aangedragen. Dus: Anne en Thijs, hartstikke bedankt.
Levensgroot Pokémon-ganzenbord
Marc: “Het Pokémon-ganzenbord hebben wij gemaakt van kleurplaten van een Pokémonsite. Deze hebben we waar nodig uitvergroot, ingekleurd en geseald met een laminator. De platen hebben we om en om met een leeg papier (gekleurd papier kan ook) aan elkaar geplakt. Zo hadden wij een ganzenbord met 49 velden van 2 x 3 meter groot. Dezelfde kleurplaten hebben we op een doosje geplakt, dat fungeerde als dobbelsteen.
Elke keer als een kind op een Pokémon-kleurplaat terechtkwam moest er een opdracht worden uitgevoerd: liedje zingen, Pokémon-limonade drinken (gewone limonade uit een bekertje waar een Pokémon-sticker op was geplakt), een diglett eten (mini-negerzoen beplakt met mini-m&m), een stukje Pokéball-taart eten (ronde cake versierd met rode jam en witte poedersuiker en een dropveter ertussen). Kwam er iemand bij het eindpunt, dan mochten ze het cadeautje aan de jarige geven. Dit spel duurde ongeveer 1 uur.
Hierna moesten ze overal in huis zoeken naar Pokémon-kleurplaten (zwart-wit), die in goede volgorde een woord vormden. De volgorde was hetzelfde als op het ganzenbord. Ook heel leuk was het Pokémon-yathzee (te koop in de winkel), het Pokémon- sjoelen (Pokémon-http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images op de plek van de punten plakken) en koekjes maken in de vorm van een Pokémon naar eigen fantasie.”
Hapjes en drankjes |
Pokéball-taart
S.Rotman: “Ik heb een pokéball-taart gemaakt die een groot succes was. Hij is heel simpel te maken. Bak in een springvorm een ronde cake. Vul hem in het midden met slagroom (even dwars doorsnijden dus). De bovenkant verdeelt u in twee helften. De ene helft besmeert u met rode (aarbeien)jam en de andere met witte (poeder)suiker. Een lange veterdrop dient om de contouren aan te geven.”
Mee naar huis |
Verrassingstasje
Marc: “Aan het einde van het feestje kreeg ieder kind een tasje mee naar huis met zelfgemaakte koekjes, een Pokémon-kleurstift en een Pokémon-sleutelhanger.”
Trakteren op school Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties |
Diglet
Shirley: “Als traktatie had ik kleine negerzoentjes (Dickmans) versierd door er met een suikerpapje (veel poedersuiker met een paar druppels water verdunnen) twee oogjes op te maken en er een rode mini-M&M’s op te plakken als neus. Dit was sprekend Diglet (Pokémon nr. 50).”
- Kijk in onze speciale traktatierubriek Pokémon Pret
Films, boeken en cd’s Bezoek ook onze Boekenkast |
Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!
Buiten de deur |
Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!