Nodig je de hele klas uit? Of in ieder geval een grote groep? En heb je geen zin in een danceparty? Organiseer dan een miniversie van de Olympische Spelen. Een lekker sportief feest waaraan iedereen actief kan meedoen. Een prima manier om het ijs te breken!
Het mooiste is het als je een (sport)veldje in de buurt kunt gebruiken. In sommige gemeenten kun je ook voor een heel redelijk bedrag een sporthal huren. Informeer wel op tijd, want vooral in het weekend zit de sporthal vaak al lang van tevoren vol. Bereid alles goed voor, zodat je niet bang hoeft te zijn om af te gaan bij je vrienden en vriendinnen.
Uitnodigingen
Maak de uitnodiging in stijl van de Olympische spelen en vraag iedereen in sportieve kleding te komen. Maak een eigen logo voor jouw Olympische Spelen en zet dat op de kaart.
Voor het begin van de spelen worden de deelnemers over landen verdeeld. Staat al op de uitnodiging in welk land iedereen is ingedeeld, dan kunnen je gasten een vlag uit ‘hun’ land meenemen. Of hun kleding aanpassen of een gerecht of hapje meenemen dat traditioneel bij het gekozen land hoort. Om de sfeer er een beetje in te krijgen, kun je elkaars wangen beschilderen met de vlag van het land.
Activiteiten
Je kunt allerlei activiteiten verzinnen. Hieronder vind je een greep uit de onderdelen die op de Spelen worden gepresenteerd. Maar zelf kun je er vast nog meer bedenken. Ben je kleiner behuisd of hou je van alternatieve spelen, kijk dan ook eens op de pagina van de kinderverjaardagen.
Dopingcontrole
Een ‘hot item’ in deze tijd. Ook op je feest kun je zo’n controle uitvoeren. Laat iedereen een potje vullen met een vloeistof: limonade, water, azijn of iets dergelijks. Met lakmoespapier meet je vervolgens de zuurgraad van de vloeistof. Het papier krijgt bij verschillende zuurgraden een andere kleur, er zullen dus verschillende uitslagen zijn. Maak van tevoren een lijst met de ‘sancties’ die staan op overtreding en de betekenis van de verschillende kleuren. Uitproberen dus van tevoren! Natuurlijk sluit je deelnemers niet uit. Maar ze mogen pas meedoen na het uitvoeren van een opdracht. Het volkslied zingen bijvoorbeeld.
De Spelen
- Estafette: even lekker rennen om de spieren warm te maken. Maak het parcours niet te groot. Je kunt er ook een hindernisbaan van maken.
- Verspringen: spreekt voor zich. Leg de centimeter maar vast klaar.
- Discuswerpen: gebruik hiervoor een frisbee. Je hebt wel voldoende ruimte nodig, want sommigen kunnen echt ver gooien.
- Kogelstoten: gebruik hiervoor jeux-de-boulesballen. Leg langs de baan een lint met een maatverdeling er op.
- Voetbal: ook een Olympisch onderdeel. Na alle individuele onderdelen is een teamsport een leuke afwisseling. Let wel op dat het niet op rugby uitdraait. Dat is weer een ander spelletje.
- Gewichtheffen: misschien iets moeilijker te realiseren, maar met wat fantasie lukt het vast wel. Neem bijvoorbeeld twee lege kratten, waarin je steeds meer flesjes zet. Vol of leeg, let wel op dat er geen scherven komen.
- Concours Hippique: leg een parcours aan dat door paard en ruiter moet worden afgelegd. Eén persoon speelt paard, de ander zit als ruiter op zijn rug.
- Sumo worstelen: misschien wel het leukste onderdeel. Als je geluk hebt, dan kun je een paar van die mooie pakken versieren. Zorg trouwens wel voor voldoende ruimte. Als je valt in zo’n pak, kun je je niet met je handen opvangen. Je rolt door en kunt zo je hoofd stoten. Een sumopak kun je ook best zelf maken. Neem hiervoor een zeer ruime overall en stop die vol met stro of een ander vulmiddel. Succes verzekerd.
De prijsuitreiking
Om de winnaar te bepalen, kun je een scorelijst aanleggen. Wil je het nog specialer maken, maak er dan een verdubbelspel van. Dit houdt in dat bij elke doe-opdracht een vraag hoort. Wordt de vraag goed beantwoord, dan wordt het aantal punten van dat onderdeel verdubbeld. Kies bijvoorbeeld meerkeuzevragen over de Olympische Spelen. Zet de vragen op grote vellen papier die je ophangt. Elk land levert zijn antwoorden aan het eind bij de scheidsrechter in.
Aan het eind van de dag is de uitslag bekend en kunnen de winnaars worden gehuldigd. Maak voor de winnaar een echte lauwerkrans van bladeren. Reik daarnaast aan elke deelnemer bekers of medailles uit.
Afterparty in het Holland House
En na de spelen is het natuurlijk goed toeven in het legendarisch geworden ‘Holland House’. Hier mogen een hapje en drankje niet ontbreken. En je kunt toch nog partymuziek draaien. Presenteer een zelfgemaakte taart met jouw Spelen-logo er op en serveer je gasten sportdrank. Maak een koude schotel die je versierd met de vijf Olympische ringen en serveer hapjes uit de verschillende deelnemende landen. Lekker na afloop of tussendoor. Je kunt ook vragen of iedereen een hapje meeneemt dat past bij het land waarin hij/zij is ingedeeld.
Extra tips
- Vraag je beste vriend of vriendin je te helpen bij de voorbereiding
- Maak een planning waarin staat wat je moet doen en wanneer (bijvoorbeeld: een maand van tevoren sumopakken regelen, een dag van tevoren taart halen)
- Zorg voor een goed gevulde verbanddoos.
- Vraag je moeder, vader, opa of oma als scheidsrechter bij je Spelen.