Stukjes in de praktijk


Niets is leerzamer dan uw eigen ervaringen. Op de tweede plaats komen de ervaringen van een ander. Op deze pagina verzamelen we bloopers, succesverhalen en al het andere dat het publiceren waard is. Uw verhalen horen we daarom graag!

 

Quiz met zijn allen

Janneke: “Om ook de gasten te vermaken, kun je een quiz doen. Je kiest een quizmaster die de vragen stelt. Zijn assistente houdt een bordje omhoog met mogelijke antwoorden. De gasten moeten dan bedenken wat de bruid of bruidegom gaat antwoorden. Bijvoorbeeld: Marieke gaat naar onbewoond eiland, wat neemt zij mee? A. chocolade B. ijs C. Frans! Uiteindelijk geeft de bruid of bruidegom de verlossende antwoorden.”

 

Kopspijkers

Susan: Zorg voor een aantal hamers (inclusief een hele grote hamer) en een blok hout met twee spijkers die er een klein stukje in zijn geslagen (allebei even diep). Geef de bruid en bruidegom ieder een hamer. En laat hen diverse vragen beantwoorden. Als een vraag goed wordt beantwoord, mag men proberen de spijker in het houtblok te slaan. Een variatie hierop is dat de bruid en bruidegom ieder 1 of 2 assistenten uit de zaal mogen halen. De assistenten moeten dan de vragen voor hen beantwoorden, maar de bruid en bruidegom moeten slaan.”

 

Ren je Rot

Susan: “Haal een aantal vrienden van de bruid en een aantal vrienden van de bruidegom uit de zaal. Zorg ervoor dat de beide teams goed herkenbaar zijn (geef iedereen uit het bruidegomteam bijvoorbeeld een gele ballon en iedereen uit het team van de bruid een rode ballon). Zet aan de andere kant van de zaal twee flipovers. Stel een vraag over het bruidspaar aan beide teams en zorg dat op iedere flipover een antwoord zichtbaar is. Laat iedereen naar de flipover met (volgens hen) het juiste antwoord rennen. Stel in totaal ongeveer acht vragen, anders duurt het. te lang en ebt de aandacht van de rest van de gasten weg.”

 

Verbouwing

Sophie: “Het bruidspaar had ons verzekerd dat we nooit in hun huis gingen binnen geraken. Dit hadden ze ons (hun beste vrienden) nooit mogen vertellen. Ze hadden ons inbrekerstalent onderschat. Op de voordeur hadden ze langs binnen de sleutel laten steken. Door de brievenbus hebben we met een ijzerdraad de sleutel van de deur gehaald en naar buiten getrokken. Dit alles hebben we natuurlijk gefilmd. Binnen hebben we alles overhoop gegooid. Op de ramen en kasten hadden we doorzichtbaar folie geplakt (niet gefilmd) en vervolgens alles beschreven en geverfd (wel gefilmd). De deuren dicht gemetseld (zonder moortel) en nog van die dingen. Een afscheidsgedichtje opgezegd en gestopt met filmen.

 

Wij zijn natuurlijk terug gegaan en hebben het hele huis opgekuisd (dit op een apart filmpje opgenomen). Die avond op het feest zelf hebben we dan onze film getoond aan het bruidspaar. (Natuurlijk altijd een reservefilmpje klaar houden van de opkuis, indien ze er niet mee kunnen lachen). De overige gasten hebben zich natuurlijk ook geamuseerd met de reacties van het bruidspaar (die ondertussen dat ze de film bekeken ook gefilmd werden). Nadien hebben we hun reacties ook dadelijk getoond.”

Opsporing Verzocht

Janine: “Organiseer tijdens een bruiloft een act in de trant van het televisieprogramma: OPSPORING VERZOCHT. Deze act brengt de mensen in de zaal een beetje tot leven. Zet een presentator (een bekende/familielid van het bruidspaar)op het podium. Hij zit achter een zelfgemaakt televisiebuis en leest het bericht op dat in een ‘dief’ rondloopt die verschillende dingen steelt van mensen.

Een bekende van het bruidspaar speelt politieagent. Hij komt binnen met bijvoorbeeld een GFT-bak (deze is van iemand uit de zaal, die hier natuurlijk niets vanaf weet. De GFT-bak is een paar dagen voor de bruiloft weggehaald bij desbetreffende persoon). Reactie van die persoon kan zijn: “Maar…dat lijkt mijn GFT-bak wel. Die ben ik al dagen kwijt. Ja, kijk maar naar het nummer, dat is mijn GFT-bak.” ‘Politieagent’ opent GFT-bak en daarin zit ‘de dief’ (een bekende van het bruidspaar).
‘De dief’ haalt nog meer ‘vermiste’ spullen uit de GFT-bak. Dit kan van alles zijn (bijv. fotolijstje, afstandbediening T.V./stereo). Het zijn in ieder geval dingen die de personen, waar deze spullen ‘gestolen’ zijn, zullen MISSEN. De reacties van de mensen is geweldig.

Zijn alle dingen op en heeft iedereen zijn vermiste spullen opgehaald, dan loopt de politieagent met dief weg en kan het feest beginnen. Ik vond het een geweldig begin van de feestavond.”

 

Feestkrant

Wendy: “Het is ook leuk om een feestkrant te maken. Deze kan onder meer bestaan uit de volgende bladzijdes:

 

 • feestregelement.
 • Cartoons, aangepast aan het bruidspaar. Bijvoorbeeld Jan, Jans en de kinderen met de namen van het bruidspaar.
 • Leuke gedichten.
 • De tekst van de liedjes van die avond.
 • Het weerbericht, op alcohol gebaseerd.”
 •  

  Surprise in juli

  Miranda: Wij hebben in juli op de bruiloft van een nicht een stukje gedaan over sinterklaas. Mijn vader en oom waren verkleed als zwarte piet en mijn andere oom als Sinterklaas. Ze gingen het liedje “Sinterklaas, wie kent hem niet” playbacken. Aan het eind van het lied vertelden ze dat de sint nog geen cadeau had gekocht, maar dat hij een ander origineel cadeau wilde geven. De zwarte pieten en Sint hadden zo veel gedronken, dat er heel wat afval overbleef. Mijn nicht en haar man moesten dat weg brengen. De Sint gaf het bruidspaar vervolgens een stuk touw waar ze aan moesten trekken. Aan dat touw zaten 200 statiegeldflessen, die ze allemaal terug moesten brengen.”

   

  Het blikkenalfabet

  Jacqie: Het boodschappenalfabet is misschien wat oubollig, maar de variant ‘het blikkenalfabet’ vind ik erg leuk. Je verdeelt de letters van het alfabet over de gasten en vraagt hen een blik te kopen met een inhoud die begint met de toegewezen letter. Per blik word er een klein rijmpje gemaakt. Bijvoorbeeld: “De B is van bruine bonen, die vullen de maag goed. Met spek oudhollands, of met chili als het wat heter moet.” Het gedichtje moet telkens eindigen met “Maar ik ben zo hard als een bikkel, jullie krijgen het blik, en ik hou de wikkel.” De bedoeling is dus dat na het lezen van het gedicht de wikkel wordt verwijderd en het blik aan het bruidspaar wordt gegeven. Zij zitten dus aan het eind van het feest met 26 verrassingsblikken. 

   

  TIP: laat iedereen het wikkel van tevoren losweken en dan weer vastzetten (bijvoorbeeld met een plakbandje). Sommige blikken hebben namelijk een heel goed vastgeplakte wikkel.

   

  TIP: soms is het blik zelf bedrukt (blikje cola bijvoorbeeld), maak de tekst dan onherkenbaar met plakplastic of verf. Maak daarna een eigen wikkel dat je er af kunt halen.”

  Vanharte

  Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

  Recente artikelen