Tovenaarscape


Hier de beschrijving voor het maken van een echte tovenaarscape!

Benodigdheden

  • 1 meter blauwe voeringstof (stofbreedte 140-150 cm)
  • 1 meter goudgele voeringstof (stofbreedte 140-150 cm)
  • stukje stevige vlieseline
  • garen (in tint blauw van de stof)
  • goede schaar
  • oude krant of patroonpapier
  • stukje goudkleurig lint
  • potlood
  • knopspelden

Werkzaamheden

Stap 1

We maken eerst het patroon voor de cape. Neem de krant of het patroonpapier en teken hier twee kwart cirkels op af, op ongeveer 70 cm lengte van elkaar. De kleine cirkel is voor de hals. De grootte van deze cirkel is het makkelijkst te bepalen door de hals van uw kind te meten en deze uitkomst door vier te delen. Tel er een paar centimeter bij op voor wat ruimte (zie afbeelding 1).

Stap 2

Knip het patroon uit en leg het op de dubbelgevouwen stof. Eén kant van het patroon legt u gelijk aan de gevouwen kant. Het andere lange deel geeft u ongeveer één tot anderhalve centimeter ruimte. Speld het patroon vast op de stof en knip een rand van één tot anderhalve centimeter uit de rand van het patroon. Vervolgens doet u dit op dezelfde manier met de andere stof (zie afbeelding 2).

Stap 3

Als u de stoffen uitvouwt, ziet u dat er twee halvemaan-vormige lappen zijn ontstaan. Tevens zijn er bij beide stoffen overgebleven stukken. Hiermee maken we later de kraag. Leg de halve manen met de ‘mooie’ kanten op elkaar. Speld alles aan elkaar vast, behalve de hals, op 1-1 ½ cm van de stofrand. Stik langs de speldenrand vast (zie afbeelding 3).

Stap 4

Van de onderste punten knipt u de hoekjes af, net onder het stiksel (zie afbeelding 3). Nu kunt u de cape binnenstebuiten trekken door de opening van de hals. Trek de punten goed naar buiten!

Stap 5

De hoogste tijd om aan de kraag te beginnen! Meet eerst de breedte van de hals op. Deze afmeting wordt de breedte van de kraag. De hoogte wordt 10 cm. Neem de maten over op kranten -of patroonpapier en knip deze twee keer uit. Leg de patronen op de stoffen en speld ze vast. Knip de stof weer met een ruimte van 1-1 ½ cm van het patroon af. Speld de delen met de ‘mooie’ delen op elkaar vast. Laat de onderkant open! Neem één patroondeel en leg dit op een dubbele laag vlieseline en speld het vast. Dit keer knipt u wél op de rand van het patroon. Leg de vlieseline zo glad mogelijk op de kraagdelen en strijk het met een strijkbout vast. Stik hierna de kraagdelen aan elkaar (voor de goede orde.onderkant van de kraag niet dichtstikken!). Knip weer de hoekjes af en vouw de kraag binnenstebuiten. Stik nu de randen van de kraag door om verschuiven van de stoffen ten opzichte van elkaar te voorkomen (zie afbeelding 4).

Stap 6

Stik de cape rondom door, behalve het kraagdeel.

Stap 7

Nu is het tijd om de kraag in de cape te stikken. Leg de onderkant van de kraag in de opening van de hals. Vouw de randen van de hals naar binnen toe tijdens het spelden. Als u niet zo zeker van uw zaak bent, kunt u na het spelden de delen vastrijgen. Stik daarna de rand ineens door en gebruik de spelden of rijglijn als richtlijn. Vindt u dit te moeilijk, dan kunt u ook de cape en de kraag aan elkaar vaststikken en aan de binnenkant afzetten met een stuk stof of band. Het lint deelt u in tweeën en maakt u aan de uiteinden van de hals vast. Dit lint is om de cape vast te strikken. Ziehier: de mysterieuze tovenaarscape is geboren!

Alternatief voor mensen met minder tijd, zin of 2 linkerhanden

Neem per kind 90 cm. voeringstof. Maak aan een rafelkant een tunnel. De onderkant wordt gewoon gezigzagd. Stukje elastiek erdoor en iedereen heeft een mooie cape.

Nu de tovenaarshoed nog.!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen