Tips voor Tienerfeesten: Geen spelletjes, Bemoei je niet met het drankgebruik, Geef de tiener de verantwoordelijkheid, Pand verbeuren, Woordenboekspel, Ga weg, Verwacht geen rampen, Muziek, Lopend buffet, Echte tienerfeesten, Te kinderachtig


Hier verzamelen we alle tips en ervaringen uit de tienerfeestpraktijk. Doe er uw voordeel mee.

Geen spelletjes

Tesse: “Tieners willen echt geen spelletjes meer doen hoor (ik ben er zelf ook een). Als wij ezeltje prik of zo iets gaan doen, dan moeten we wel heel erg melig zijn. Dus op een feest voor tieners GEEN spelletjes, please!”

Bemoei je niet met het drankgebruik

Martine: “Hallo! Ik heb even een opmerking over de punten waar ouders op kunnen letten. Er staat dat de ouders het drankgebruik in de gaten moeten houden e.d. Maar als er al alcohol wordt geschonken, zijn de kinderen te oud om hun ouders er nog bij te hebben. Die willen ze echt niet in de buurt zien! Al helemaal niet als de ouders een soort ‘controle’ uitvoeren. Ik heb veel drank op mijn verjaardag (wordt 18, 5 kratten bier) Maar mijn ouders bemoeien zich hier helemaal niet mee. Dit zorgt er weer voor dat ik het niet zo erg vind als ze er even bij blijven. Als een ouder er bij wil blijven, zou mijn tip zijn om zich niet te bemoeien met het (drank)gedrag van de tiener. Als het goed is, kan de tiener op deze leeftijd zelf de verantwoordelijkheid wel op zich nemen. Bij mij is het in ieder geval nog nooit fout gegaan. Misschien zou de ouder van tevoren met het kind kunnen overleggen over de hoeveelheid alcohol, maar het zeker niet zelf gaan bepalen. Dit wekt irritaties op. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben!”

Geef de tiener de verantwoordelijkheid

Martine: “Mijn tip voor het geven van een tienerfeest is dat u uw kind de verantwoordelijkheid geeft. U kunt met uw kind het beste afspreken of u er bij bent, er even bij blijft of de hele avond niet aanwezig bent. En respecteer de keuze van uw kind hierin. Het is zijn of haar verjaardag. Denk er daarbij wel aan dat u zelf wel ongeveer weet of uw kind de verantwoordelijkheid aan kan. Ik zelf heb mijn feestjes altijd zelf georganiseerd, maar dat is altijd goed gegaan. Ik wordt nu 18 en ik heb alles weer zelf geregeld. Er komen 22 mensen en 5 kratten bier. Het wordt net zo’n feest als vorig jaar en dat was een toppertje! Mijn ouders blijven er meestal het eerste uurtje bij. Mijn feestje duurt meestal tot 4 uur in de nacht. Tip voor binnenkomst: een welkomstdrankje!”

Pand verbeuren

Liza (11jaar): Een leuk spel vind ik! Iedereen gaat in een kring zitten, en knijpt (zachtjes) in de neus van degene die naast hem/haar zit. Je kan (als je zelf niet gaat lachen) ook pindakaas of houtskool op je vingers doen als je in iemand neus knijpt (hihihihihi). Maar niemand mag gaan lachen! En als je lacht, ben je je pand kwijt. Als je je pand terug wilt, moet je een van deze (of andere) opdrachten kiezen:

  • operatie-lorre: doe een papegaai na
  • de zwijger: doe met gebaren wat de anderen je opdragen
  • de viervoeter: alleen voor de jongens. Het slachtoffer doet alsof hij een paard is, en laat een meisje op zijn rug rijden. wie lacht, raakt ook zijn pand kwijt.
  • geen commentaar: om de beurt zegt een speler iets leuks tegen de speler die z’n pand terug wil. De spelers mogen wel lachen, maar de speler die z’n pand terug wil hebben, niet.
  • pro en contra: degene die z’n pand terug wil hebben moet precies het tegenovergestelde doen van wat de spelers zeggen.
  • de heldentenor: zing een bekend lied
  • driemaal één: driemaal op één been een rondje door de kamer hinken.
  • raden maar: degene die zijn pand terug wil, moet zeggen welk spreekwoord/gezegde wordt uitgebeeld.
  • mission impossible: de spelers geven een onmogelijke opdracht, bv ga een vergiet met water erin halen. Het slachtoffer moet zonder woorden uitbeelden waarom het niet kan.
  • artis: maakt het geluid van een gekozen dier.
  • de hoestbui: het slachtoffer komt geblinddoekt binnen en moet minsten drie spelers herkennen aan de manier waarop ze hoesten.
  • kimspel: het slachtoffer kijkt een halve minuut naar 20 voorwerpen, de voorwerpen worden bedekt en hij/zij moet er minstens 5 noemen.”
  •  

Woordenboekspel

Saskia: “Een leuk, origineel en voor velen waarschijnlijk ook nieuw spel. Het liefst speelt men dit met een groep van maximaal tien mensen, anders wordt het erg ingewikkeld. Het enige wat je nodig hebt, is een woordenboek en voor iedereen een papiertje en een pen.

Een persoon zoekt in het woordenboek een woord op waarvan niemand de betekenis kent. De overige deelnemers schrijven bij dit woord een betekenis op. Degene die het woord heeft uitgezocht, leest alle betekenissen op, inclusief de juiste betekenis. De deelnemers moeten de juiste betekenis raden. Lukt dit, dan krijgt men een punt. Ook als iemand op jouw betekenis stemt, krijg je een punt. Na 1 ronde (als iedereen een keer een woord heeft uitgezocht) heb je al een winnaar, maar doorspelen kan natuurlijk ook.”

Ga weg

Sarah (13): “Mijn tip aan ouders van tieners is: ga zelf weg en laat broertjes en/of zusjes ergens logeren. Laat iemand die je vertrouwt een oogje in het zeil houden, maar doe dan iemand die nog ‘jong’ is, bijvoorbeeld rond de zeventien jaar. Het is maar een tip, maar ik wou dat mijn ouders dit deden.”

Verwacht geen rampen

Sanne: “Een familiezak M&M’s doet het altijd goed. Je moet als ouder ook niet de ergste dingen verwachten, je kind weet best wat mag en wat niet. Zeker als het van tevoren nog eens is verteld. Het is wel zo gezellig als er geen ouders aanwezig zijn. De beste tip is dan voor degene die het feestje organiseert, vraag altijd iemand die je goed kunt vertrouwen om ook een oogje in het zeil te houden.”

Muziek, muziek, muziek

Ingrid: “Jullie vroegen om leuke tips voor tienerfeesten. Tieners zouden geen tieners zijn als ze geen disco of dansparty willen. Dat hoort nou eenmaal een beetje bij hun leeftijd. Zo ook bij mijn tiener.

Toen hij 12 werd, hebben we een hamburger-discofeest voor zijn hele klas georganiseerd. Allereerst hebben we de buren ingelicht vanwege de discotonen uit onze achtertuin, want dat was de plek waar het zich allemaal afspeelde. De tuin was versierd met slingers hangend aan de parasol, waar we vervolgens de kerstverlichting doorheen hebben gedraaid.

Daaronder stond de stereo en een discolamp die reageert op de muziek. Eromheen stonden tuinstoelen en tafels, verfraaid met kaarsen en servetten. In de keuken stond ik ongeveer 50 broodjes hamburgers te bakken, die werden weggespoeld met de nodige liters cola.
Na het eten zijn ze buiten op straat gaan voetballen en kon ik de zooi opruimen, om plaats te maken voor chips en nog heel veel liters cola. Meteen daarna begon ook de disco te draaien. Om 21.00 uur hebben we de vuurkorf aangestoken om daar marshmallows boven te verwarmen. Het hele feest heeft tot 22.00 uur geduurd en naar wat ik later van de tieners hoorde vonden ze het een erg geslaagd feest.”

Lopend buffet

Nicole: “Ik maak voor mijn tienerzoon altijd een lopend buffet. Al het eten en drinken zet ik op één plaats, en ze kunnen zelf pakken wat ze nodig hebben!”

Echte tienerfeesten

Leonie (14 jaar): “Ik wil even uitleggen hoe onze feestjes altijd gaan. Het feest wordt bij iemand thuis gehouden. Een eerste vereiste is toch in ieder geval dat de ouders en familie weg zijn, en dat er alcohol geschonken mag worden. En dat gebeurt dan ook altijd wel.

Hapjes en drankjes

Als hapjes & drankjes hebben wij verschillende soorten chips, cola, sinas, jus d’orange, 2 soorten kratten bier en ongeveer 10 flesjes Bacardi Breezer. Van het geld dat we over hebben, kopen we nog wat lekkers met wat meer alcohol erin om te mixen.

De organisatie

Ons budget is meestal zo’n 55 euro. We hebben ongeveer 25 mensen op ons feest die allemaal hetzelfde betalen. Wie er opruimen? Wij zelf. We hebben een feestcommissie, waar iedereen altijd graag in wil zitten en daar hoort ook bij dat je na afloop moet opruimen.

Geen klachten

Wij zijn 14 en mogen dus officieel geen alcohol drinken, maar dat gebeurt wel. Het loopt nooit echt uit de hand. Mensen lopen nooit zwaar lam rond, en we hebben nog nooit klachten van ouders gehad. En drugs worden er überhaupt niet gebruikt.

De muziek

We huren geen DJ’s, daar hebben we geen geld voor, maar we draaien zelf. Iedereen brengt (dance-)cd’s mee en de stereo wordt hard aangezet. Iedereen is altijd wel tevreden over de muziek.

Regels

Van rondlopen, slopen van dingen, et cetera in huis hebben we ook geen last. Ja, er valt soms wel eens een bierflesje, maar dat wordt dan gewoon opgeruimd. Niemand stapt erin, en men weet dat je niet boven mag komen.

Onze feesten zijn altijd supergezellig en we hebben er ongeveer 1 per 2 weken, telkens bij iemand anders in huis.”

Te kinderachtig

Anoniem: “Ik vind het Olympisch feest leuk bedacht, maar ik denk niet dat wij (14, 15 jaar) zo’n soort feest zullen organiseren. Het is meer wat voor een kinderpartijtje. De hele sfeer van een feest wordt bedorven door dit soort spelletjes. Je moet gewoon dansen op een feest! Daar draait het allemaal om.

Het Valentijnsfeestje vind ik leuker. Toch waren veel spelletjes erg kinderachtig. Als wij willen zoenen dan hebben we daar geen excuusspelletje voor nodig. Andere spelletjes vond ik nou wel weer leuk en origineel bedacht.”

Slowen

Marieke: “Als je al de hele avond keiharde muziek draait, draai dan ook eens tussendoor een nummer om te slowen. Als niemand durft of niemand gaat, kun je een ‘snowball’ houden:

  • De meiden gaan aan de ene kant staan en de jongens aan de andere.
  • Kies met z’n allen een jongen en meisje uit die moeten beginnen. Zij gaan dan in het midden slowen.
  • Iemand bepaalt wanneer de tijd om is. Dan moeten ze allebei iemand anders uitkiezen.
  • Daarna kiezen die weer iemand anders uit, enz. enz. Zo komt iedereen op een gegeven moment aan de beurt.

Het is wel een beetje een ‘brugger’spelletje, hoor. Een beetje kinderachtig dus.”

Lekker meefeesten

Anna (17 jaar): “Dit werkt volgens mij echt niet op een feestje. Om een leuk feestje te hebben, moeten ouders helemaal niet in een hoekje toezicht gaan zitten houden! Laat ze lekker meedoen! Dat is voor hen ook veel gezelliger. En ook muziek is heel belangrijk. Duidelijk aanwezig, maar je moet nog wel normaal kunnen praten met elkaar. En ik denk dat je de buren wel even erover moet infomeren. Meestal wordt op feestjes met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar wel alcohol geschonken. Iedereen houd elkaar wel in de gaten. Alleen jongens drinken wat ongecontroleerder denk ik.En als het niet meer gezellig is, kan je iedereen er rustig uitschoppen.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen