Texaanse party


Texas, het land van cowboys, boeren, koeien, barbecues en saloons. Een heel leuk thema voor je verjaardagsfeest. Je kunt er veel kanten mee op en de aankleding is vrij gemakkelijk te realiseren. Het mooist zou zijn als je een boerenschuur kunt gebruiken, die al voor een gedeelte gevuld is met hooi. Zet er een paar tafels met stoelen in en het feest kan bijna beginnen.

Aankleding

Probeer een ruimte te vinden die groot genoeg is om lekker te zitten, te dansen en spelletjes te doen. Een garage of een schuur zijn het fijnst. Vul de ruimte met tafels en stoelen, gooi hooi op de grond en maak er een grote bar in. Als je koeienhuiden hebt, hang deze dan aan de muren.

Met reclameborden, cowboyhoeden en cactussen erbij heb je al snel een ‘echte’ Texaanse sfeer. Waar geen hooi ligt, strooi je zand op de grond. Op elke tafel zet je een kaars in een fles en een klein zinken emmertje met pelpinda’s of snoepjes. De pellen gaan gewoon op de grond!

Is er geen toilet, probeer er dan provisorisch één te maken (HUDO) of verstop de wc achter een deur met tralies. Even in de gevangenis zitten, wil iedereen wel uitproberen. Schrijf met grote letters ‘JAIL’ op de deur. Zorg dat er binnenin een groot vel papier (rol behang) hangt waarop iedereen naar hartenlust kan tekenen en schrijven.

Maak eventueel voor alle gasten een cowboyhesje, aan de onderkant ingeknipt, met franjes, of regel cowboyhoeden.

Uitnodiging

Maak van een uitklapkaart een uitnodiging. De zijkanten geef je de vorm van saloondeuren. Als je deze openklapt, lees je de tekst van de uitnodiging.

Teken op de voorkant een cowboy met een lasso in zijn hand. De lasso maak je van een echt touw, wat je door de kaart heen naar de binnenkant laat lopen.

Vorm met een touwtje het woord uitnodiging en schrijf de rest van de tekst met pen. Laat je gasten op de uitnodiging weten dat ze in cowboykleding worden verwacht

Activiteiten

Wat ga je doen? Alleen muziek draaien en wat kletsen en dansen of wil je meer? Hieronder volgen een aantal tips om de feestvreugde te verhogen.

Naast gewone muziek draai je natuurlijk ‘country en western’-muziek. Probeer iemand te krijgen die kan line-dansen en jullie een dans wil leren.

Kaarten: leg op de tafeltjes pakken speelkaarten of dobbelstenen; de liefhebbers kunnen een gokje wagen.

Hoedendans: een variant op de stoelendans. Laat een hoed rondgaan in een kring. Zorg voor passende achtergrondmuziek. De hoed wordt steeds op het hoofd van de buurman of buurvrouw gezet. In het midden van de kring staat iemand met een blinddoek voor. Deze roept op een gegeven moment STOP. Op dat moment gaat de blinddoek af en krijgt degene die de hoed draagt de beurt om in de kring te staan. Maar…… eerst krijgt hij of zij een kusje…..

Spijkerslaan: voor de stoeren onder ons. Gebruik dikke spijkers en een groot blok hout of een boomstronk. Laat de deelnemers proberen de spijker in zo min mogelijk slagen in het hout te slaan.

Lasso werpen: maak van een stoel een koe. Doe dit door een kartonnen koeienkop aan de leuning te bevestigen. Twee ruiters gaan op de rug van hun paard zitten (bij elkaar op de rug). De ruiters hebben een lasso in de hand. Vanaf een bepaalde afstand moeten zij proberen de koe te vangen. Welk koppel is het snelste?

Hoefijzer gooien: sla een paar palen in de grond. Leen een paar hoefijzers en laat deze vanaf een bepaalde plaats om de palen gooien. Dit is nog niet zo makkelijk als je denkt. Je kunt in plaats van hoefijzers ook een cowboyhoed gebruiken.

Duel: wat is er mooier dan twee heren die om een dame duelleren? Kies een secondant, en bepaal het wapen. In dit geval een heus waterpistool. Zet op een tafel twee flessen met een leeg plastic bekertje er op. Geef ze voor de duidelijkheid een verschillende kleur. Laat de duellisten bij de tafel beginnen met de ruggen tegen elkaar.

Laat ze tien passen lopen en dan…… schieten maar. Wie het eerst het bekertje van de fles heeft geschoten is de winnaar. De secondant moet zorgen dat er altijd een geladen pistool klaar ligt.

Rodeostier (Edwin): “Bij de Texaanse party die ik heb georganiseerd, had ik jullie site gebruikt. Maar ik heb ook een rodeostier gehuurd. Die hoeft niet zo duur te zijn!”

Hapjes en drankjes

Overleg van te voren met je ouders welke dranken er geschonken worden. Alleen frisdrank of ook bier. Bedenk, dat er problemen kunnen ontstaan als kinderen te veel alcohol drinken. Het kan de sfeer flink verpesten.

Naast gewone dranken, kun je ook alcoholvrije cocktails geven. Probeer een goede barkeeper te vinden die de cocktails maakt achter de bar (je opa of een buurjongen?). Mix eens sappen, zoals bananensap, ananassap, jus ‘d orange en limoensap. Ook de combinatie van jus ‘d orange met cassis is heel lekker.

Als je een barbecue kunt gebruiken, leg je er aardappels gewikkeld in folie tussen het houtskool. Geef bij de aardappels een sausje van creme fraiche met kruiden of kruidenboter. Op de barbecue kun je ook heerlijk spare ribs grillen. Deze zijn gamarineerd bij de slager te krijgen. Geef er een paar sausjes bij en stokbrood. Kook de spare ribs vooraf om te voorkomen dat mensen er ziek van worden! Maak een salade met kidneybonen en rauwkost.

Een grapje op zijn tijd mag ook. Geef een schatkist als toetje (MAX-ijsjes).

Bedankjes

Hoewel bedankjes niet zo veel meer worden gegeven, is een grapje altijd wel leuk. Zoek kleine prulletjes uit die zo licht zijn dat ze aan een stuk wc-papier kunnen hangen. Bevestig alle stukken wc-papier aan een plank. Om de beurt mag iedereen met een waterpistool een wc-papiertje kapot schieten. Het prulletje dat valt, is zijn/haar prijs.

TIP 1

spreek af tot hoe laat je door mag gaan en gooi iedereen er dan ook uit.

TIP 2

maak ook duidelijke afspraken over het opruimen achteraf. Laat je ouders niet met de rommel zitten, tenzij dit duidelijk afgesproken is.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen