Stukjes en Gezang


Op veel Nederlandse bruiloften worden de gasten en het bruidspaar vermaakt met ‘stukjes’. Korte voordrachten of toneelstukjes, meestal gericht op het vriendelijk in de maling nemen van het bruidspaar. Hun passies, eigenaardigheden en het verleden kunnen hierbij aan de orde komen.

 

Verkleedpartijen spelen een prominente rol. Ook liederen om het bruidspaar welkom te heten zijn populair. Meestal in de vorm van een nieuwe tekst op een bekende melodie. Zodat iedereen het direct mee kan zingen. In deze rubriek tips en adviezen om u te helpen bij de voorbereiding van het entertainment.

 

De rol van de ceremoniemanager

Wat u ook gaat voorbereiden, bedenk altijd dat de huwelijksdag heel bijzonder is voor het bruidspaar. Humor is een geweldig hulpmiddel, maar mag nooit ten koste gaan van bruid, bruidegom of andere aanwezigen. Respect voor de smaak en gevoelens van het bruidspaar staat centraal. Uiteraard checkt u vooraf bij de ceremoniemanager wat de visie van het bruidspaar is. Hij of zij weet ook of en wanneer het programma voldoende tijd biedt. Hij kan uw rol dan ook officieel opnemen in het draaiboek. Totale verrassingen op de dag zelf zijn niet te adviseren.

 

Tips voor stukjes, teksten en liederen

 

U zoekt iets dat bij het bruidspaar past en geeft uw creativiteit de vrije hand. Wij helpen uw graag op weg met een aantal tips:

 

 • Schrijf een script gebaseerd op bepaalde aspecten van het leven van het bruidspaar. Maak met kleding en accessoires de identiteit van de geportretteerden -het bruidspaar- heel duidelijk. Herkenbaarheid is bepalend voor het succes. 
 • Kies een bekend en bij het bruidspaar geliefd televisieprogramma. U past de teksten aan op de gelegenheid en speelt het na. Om u een aantal ideeën te geven: Big Brother, Dit was het nieuws, Memories of Het Journaal bijvoorbeeld. U kunt dit ook vooraf op video opnemen en op de grote dag op een groot scherm vertonen.
 • U vertoont een video waarin mensen geïnterviewd worden over het bruidspaar. U kunt daarin mensen en lokaties opnemen die een rol spelen in het leven van het paar. Dit is ook meteen een leuk en persoonlijk huwelijkscadeau.
 • Soms kunnen bepaalde mensen door omstandigheden niet aanwezig zijn op de grote dag. Het vertonen van een video-opname van de persoon of personen kan dan heel speciaal zijn.
 • Draag een gedicht of verhaal voor met bijzondere betekenis voor het bruidspaar.
 • Voor de zangtalenten onder ons is het zeker een leuk idee om bruid en bruidegom te verrassen met een favoriet lied.
 • Het kan heel vertederend zijn wanneer kinderen zingen of andere kunsten vertonen. Het is wel belangrijk dat ze het zelf echt leuk vinden! Oefen ook goed met ze.
 • Zorg altijd dat er goed wordt gerepeteerd. Het is beter voor de zenuwen om niet teveel aan het toeval over te laten.
 •  

  Voor teksten en andere informatie zijn op diverse plaatsen op het internet te vinden. Hieronder wat voorbeelden:

   

  Welkomstlied (Wijze: Drie schuimtamboers)

   

  Sta op en zing
  Ter ere van het bruidspaar
  Sta op en zing
  Ter ere van het bruidspaar
  Het wordt feest, feest een daverend feest
  Zoals er nog geen één is geweest.

   

  Bruidegom en bruid
  weest welkom in ons midden
  Bruidegom en bruid
  Weest welkom in ons midden
  Het wordt feest, feest een daverend feest
  Zoals er nog geen één is geweest.

   

  Gezellige muziek
  En vrolijk zijn de mensen
  Gezellige muziek
  En vrolijk zijn de mensen
  Het wordt feest, feest een daverend feest
  Zoals er nog geen één is geweest.

   

  Bruidegom en bruid
  Wij wensen jullie beiden
  Bruidegom en bruid
  Nog hele goede tijden
  Het wordt feest, feest een daverend feest
  Zoals er nog geen één is geweest.

  Vanharte

  Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

  Recente artikelen