Ridderfeest


Ridders spreken net zo tot de verbeelding als cowboys, indianen en andere jongenshelden. Neem de gasten mee terug naar de riddertijd met een heus ridderfeest. Hanneke, mama van Floris (210794) en Maurits & Jeroen (310197), organiseerde het volgende ridderfeestje voor haar oudste zoon.

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Ik heb uitnodigingen gemaakt met een plaatje van een ridder en zelfgeschreven tekst, afgedrukt op gemarmerd papier. Er waren vijf kinderen uitgenodigd: 2 meisjes en 3 jongens. Met onze Floris erbij dus 6 kinderen.

Aankleding

Verkleden
Lidy: “Terwijl ik op jullie site aan het surfen was, kwam mijn zoon Maurits (5) binnen met een houten zwaard. Zelfgemaakt van twee latjes die aan de punt een beetje bijgevijld zijn. Hij wil op de laatste schooldag per se ridder zijn en vroeg of ik ook een spuitbus met zilverkleurige verf had.

Daarmee kan ik dan zijn T-shirt en oude broek, speelgoedhelm en zwaard behandelen, had hij bedacht. Het zwaard en de speelgoed-bouwvakkershelm hebben we behandeld met zilververf. Het harnas was een vuilniszak die we hebben bijgeknipt.

Maurits heeft zelf een paard getekend, dat we onder de scanner hebben gelegd en verkleind. Zo maakten we een wapenteken voor op zijn harnas, en een klein wapen voor op zijn zwaard en helm. Mijn man heeft een schild gezaagd en er een keukenla-handvat achter geschroefd. Dit alles werd bespoten met zilververf en ook het schild werd beplakt met het paard-wapen. Maurits was apentrots op zijn uitrusting en de dag was voor hem geslaagd.”

Een echt kasteel
Jenneke : “Een paar maanden voordat onze dochter vijf jaar werd, kochten we een nieuwe tv. We hadden de doos nog en hebben er een kasteel (muurverf erop, kantelen aan de bovenkant, een ophaalbrug uit een zijkant en raampjes erin) van gemaakt. Een succesnummer op haar prinsessenfeest. De drie vriendinnen vermaakten zich kostelijk met make-up, terwijl de drie ridders op het feest het kasteel verdedigden. We hadden het kasteel in eerste instantie bedacht als sfeermaker, maar het werd een veel groter succes dan we vooraf hadden kunnen denken.”

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Alles is heel goed verlopen, ondanks nog een bui regen. Toen hebben we alle kinderen een vuilniszak aangetrokken; een ‘harnas’. Ik had een hele lijst met spelletjes, omdat ik gelezen had dat ze overal heel snel mee klaar zouden zijn. Maar ze wilden af en toe ‘gewoon’ spelen in de tuin, dat kwam dus heel goed uit.

 Cadeautjes uitpakken
Om 14.00 u was iedereen er, de cadeautjes hadden we, met de naam van de gever erop in een mand gestopt. We deden cadeautjes doorgeven op muziek(soort stoelendans) Dat hadden ze nog nooit gedaan en vonden ze prachtig.

Ridderspelen
Ze kregen allemaal een riddercape, die ik had gemaakt van oude, velours gordijnen. Mijn man was ook thuis dus konden we de taken verdelen, heel handig. We hebben spelletjes omgedoopt in riddersfeer, afgewisseld met:

  • gebakjes maken (kleine vlaaibodems, slagroom, M&M’s en van die gekleurde vruchtjes);
  • schilden van karton beschilderen (oude dozen in stukken gesneden);
  • een speurtocht in een soort ‘wildernis’ bij ons achter(we wonen ‘buiten’), waarna ze plechtig tot ridder werden geslagen.
Hapjes en drankjes

Pannenkoeken
Als laatste hebben we pannenkoeken gegeten (die had ik ‘s morgens al gebakken en verpakt in aluminiumfolie in de oven warm gehouden). De kinderen vonden het allemaal geweldig, vooral het ‘om een plas lopen in de wildernis’ was erg spannend geweest.

Ontbijtkoekkasteel
Jyoty: “Maak van ontbijtkoek een kasteel. Bevestig de ophaalbrug met kettingen gemaakt van dropveter en gebruik voor de palen zoethout. De tegels leg je van Engels drop!”

Kip kluiven
Nicole: “Kippenbouten, die lekker afgekloven kunnen worden, want in die tijd aten de mensen heus niet netjes!”

Mee naar huis

Ze kregen een zakje met lekkers en een klein cadeautje mee naar huis en om 16.30 u werden ze opgehaald. Bij het zakje zat ook een ‘ridderdiploma’ dat ik heb gemaakt met Word en afgedrukt op het marmerpapier.

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Films
Nicole: “Er zijn natuurlijk kinderfilms op video over ridders, ook voor jonge kinderen. Merlijn de tovenaar bijvoorbeeld of het Magische zwaard of Robin Hood.”

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen