Prinsessenfeest


Een meidenfeest bij uitstek: het prinsessenfeest. Mooie jurken, make-up, kroontjes en ‘juwelen’ . Lekker tutten en prinsessendingen doen. Vraag meisjes van 5 of 6 jaar oud wat ze later willen worden en 80% antwoordt: prinses. Met dit thema kunt u dus eigenlijk niet fout zitten. Daniëlle heeft ervaring. Zij organiseerde een prinsessenfeest voor de zesde verjaardag van dochter Linda.

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Kroontje
Carolien: “De uitnodiging heb ik gemaakt in de vorm van een kroontje. Daar heb ik wat gekleurde steentjes op geplakt.”

Aankleding

Verkleden
Henny: “Voor de meiden had ik van een roze rechte lap voeringstof een jurkje gemaakt met een paarse verenkraag. Dat vonden ze geweldig. Ook hadden we van de veertjes een armbandje geknoopt. Met een stokje en een ster van karton beplakt met aluminiumfolie, hadden ze een toverstokje. Die hebben ze zelf beplakt met glitters.”

Versieren
Carolien: “De hele kamer heb ik versierd met roze hartjesballonnen en met grote strikken van roze tule. De tafel was gedekt met een roze tafellaken met daarop witte taartranden als placemat. (Oude) glazen op een voetje waren voorzien van een roze suikerrandje.”

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Het feestje duurde van twee uur tot ongeveer half zes. Van tevoren hadden we alles goed voorbereid en zoveel mogelijk klaargelegd.

Schat zoeken
Linda ging even op de gang en alle kinderen verstopten hun cadeau. Dit alleen gaf al de nodige spanning. Daarna mocht Linda haar cadeaus gaan zoeken. Als ze dicht bij een cadeau kwam, mocht degene die het daar had verstopt roepen dat ze warm was. Iedereen was zeer enthousiast en lette goed op. Eigenlijk wilden ze allemaal dat hun cadeau als eerste werd gevonden. Elk cadeau dat Linda vond, werd eerst uitgepakt en rustig bekeken voordat ze verder mocht zoeken.

Kroontjes maken
We hadden op internet leuke kroontjes gevonden. Deze hebben we uitgeprint op geel papier. We hadden stiften, kleurpotloden en kleine stickertjes over de tafel verdeeld en iedereen kon het kroontje naar eigen inzicht versieren. Toen ze klaar waren, hebben we ze op maat gemaakt en dicht geniet en daarna konden de meiden ze opzetten. Het resultaat was erg leuk en kleurrijk. De kroontjes vielen in de smaak, want de hele week zagen we nog meisjes op school met kroontjes rondlopen.

Make-up
Toen iedereen klaar was hebben we over prinsessen gepraat, wat hebben ze allemaal nog meer? Wat hoort bij een prinses? Het resultaat was: make-up, ringen, kettingen en mooie kleren. Met de eerste twee dingen konden we wel iets doen. We hadden voor iedereen een klein doosje make-up gekocht, die (i.p.v. snoep) aan het einde van het feestje mee naar huis mocht. Twee aan twee gingen ze elkaar opmaken. Dit verhoogde de hilariteit. Ze hadden reuzenlol en de gezichten waren prachtig. Ook de haren werden gedaan met glittergel en de nagels kregen mooie nepnagels.

Ringenspel
Iedereen ging in een kring zitten en iemand zat in het midden. Om de kring hadden we touw gedaan waar een ring aan zat. De muziek ging draaien en de ring moest worden doorgegeven, als de muziek stopte, mocht degene in de kring weer kijken en dan moest ze raden wie de ring had. Als het goed was, mocht het meisje dat de ring vast had midden in de kring. De ‘rader’ mocht dan een mooie ring voor zichzelf uitzoeken. Zo gingen we door totdat iedereen geweest was.

Op zoek naar de prins
Ingrid: “Toen onze dochter zes werd, hebben we een prinsessenfeestje gegeven. Ik had zelf jurkjes geleend en een doosje make-up voor ieder kind. Bij binnenkomst gaven de kinderen eerst het cadeau aan de jarige. Daarna heb ik een verhaaltje voorgelezen (zelfgemaakt), waarin stond dat wij als prinsessen werden omgetoverd en op zoek gingen naar de prins. Ik heb buiten een speurtochtje uitgezet met tussendoor wat opdrachtjes, dat ons zou leiden naar de prins. Na afloop mochten ze de make-up meenemen.

Hapjes en drankjes

Kleine cakejes
Ik had kleine cakejes gebakken en versierd. Eerst werd de jarige toegezongen en daarna smullen maar.

Versierde pannenkoeken
Aan het eind van het feest hebben wij de pannenkoeken warm gemaakt en de tafel gedekt. Op tafel hadden we allerlei soorten snoep gezet: veterdrop, Smarties, tanden enzovoort. Iedereen kreeg een pannenkoek en mocht hem zo mooi mogelijk versieren. Ook hadden we natuurlijk suiker, hagelslag, vruchtenhagel en stroop. Dit leverde echte kunstwerken op en ze vonden het reuze dat ze erop mochten doen wat ze wilden!

Prinsessendrank
Carolien: “Ik had een fles kinderchampagne gekocht en daarop heb ik een plaatje van een prinses geplakt: een echt prinsessendrankje dus!”

Knalroze kasteeltaart
Monique: “Als taart had ik een knalroze kasteel gemaakt van een cake en twee cakerollen (als torens). Marshmallows waren kantelen en met botercrème (roomboter met poedersuiker) en een beetje levensmiddelenkleurstof heb ik het hele kasteel bekleed. Met Smarties is de boel nog mooier gemaakt.”

Prinsessentaart
Ethel: “De taart is dit jaar gewoon een zelfgebakken tulband waarin we in het gat een Barbie laten zakken. We kleden de taart nog mooi aan met marsepein, zilveren pilletjes en andere versiersels en zie hier: een prinsessentaart.”

Mee naar huis

Toverstaf
Carolien: “Ik heb ze een toverstafje mee naar huis gegeven: een leuke prikker met verschillende roze snoepjes en spekjes eraan.”

De (zelfgemaakte) kleren en attributen, een foto in vol ornaat (ontwikkeld bij de 1-uurservice).

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties
Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Verjaardagskist
Ethel: “Mijn dochter wordt 6 en is helemaal in de ban van prinsessen en zo. Dus huur ik een verjaardagskist. Een uitkomst! Hierin zit voldoende materiaal voor een geslaagd feest. Verkleedkleren, spelletjes, tips voor de traktatie of taart, enzovoort. Van vorige partijtjes weet ik dat je goed voorbereid moet zijn en dat de simpelste spelletjes het best bevallen. De dames hebben niet zo veel zin in uitleg en moeilijke spelregels. Gewoon een tijdje ongedwongen in prinsessenjurken rond lopen is ook prima. Met make-up en haarglitters erbij hoef je al bijna niets meer te doen.”

Een echt kasteel
Christel: “Mijn dochter werd 6 en gaf een prinsessenfeest. Voorbereiding: voor tien meiden heb ik dunne katoen roze geverfd en hiervan ruim vallende, lange ‘jurken’ (paterspij) geknipt. Voor de puntvormige hoeden kocht ik roze dik karton en knipte/plakte dit in de benodigde vorm.

Tijdens het feest versierden de kinderen de jurk en hoed met zilverstift, zilverkleurige stickers, zilverband etc. Na het versieren (wat ± anderhalf uur in beslag nam) mochten ze de jurken aan en hoeden op. De jurken werden ‘passend’ gemaakt door een roze lint om het middel te binden, de hoeden werden vastgebonden met een lint. Daarna konden ze zichzelf of een ander mooi maken met wat make-up (uiteraard veel roze).

In vol ornaat bezochten we een nabijgelegen kasteel, waarin een kinderspeurtocht werd gehouden.
Weer thuis werd er nog wat ‘roze’ gesnoept, maar ook bruine friet gegeten. Bij het afscheid kregen de prinsesjes nog een roze spiegeltje mee naar huis. Het kostte wel wat tijd aan voorbereiding, ook tijdens het feestje was er hulp nodig bij het knutselwerk en voor vervoer. Maar het was zeer geslaagd en alle meiden gingen heel enthousiast naar huis. De jarige voelde zich een koningin.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen