Piratenfeest in de praktijk: Boeren en schatzoeken


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

Boeren en schatzoeken

Magda: “Beste mensen van VanHarte, wij hebben afgelopen week ons piratenfeest gevierd. De invulling van dit feest is mede door ideeën van jullie tot stand gekomen. Mijn zoon werd 7 en had 6 vriendjes uitgenodigd. De uitnodiging was gemaakt door kapitein Bulderbast. Hij nodigde de jongens uit omdat hij jongens zocht voor op zijn piratenschip. Wij hadden onszelf ook als piraat omgekleed en dat leverde bij het binnenkomen al wat hilariteit op. De kamer was versierd. Voor het raam hing een grote piratenvlag en in de kamer stonden flessen met stickers erop: Rum, Gif, een Doodskop. Als eerste werd door mijn zoon alles geshowd toen iedereen binnenkwam.

Op de grond

Het feest speelde zich op de grond af. We begonnen met het versieren van de cake. We hadden een heel groot, zwart stuk stof op de grond gelegd, dat we voor bijna alle onderdelen gebruikt hebben. De jongens kregen ook plastic flessen met limonade, want piraten drinken niet uit bekers. Tip: zet de naam op de flessen, zodat ze hun eigen fles hebben.

We hadden een brief gemaakt die ik voorlas. De kapitein kon helaas niet komen, maar had wel twee van zijn beste piraten gestuurd (dat waren wijzelf dus). Het was de bedoeling dat ze een test gingen afleggen of ze wel geschikt waren als piraat. Voor ieder onderdeel konden ze een stukje van de schatkaart verdienen (ook deze hadden we oud gemaakt). Als ze deze compleet hadden, konden ze de schat gaan zoeken. Ik had de stukjes kaart in zeven ballonnen opgehangen. Er was dus voor iedereen een ballon om lek te prikken.

Stukjes kaart

Eerst hebben we ze de cadeaus laten verstoppen, waarna de jarige ze op aanwijzing van de kinderen moest zoeken. Dat ging goed en dus verdienden ze een stukje kaart. Na het tweede en derde spel verdienden ze uiteraard ook een stukje kaart. Toen heb ik ze eerst laten kijken of ze erachter konden komen waar de kaart op leek. Intussen hadden we ze voorzien van een ooglapje.

Toen hebben we ze aan het knutselen gezet. Het maken van een piratenhoed, vouwen van papier en daarna met verf de hoed versieren. Slim als ze waren, hebben ze er zelf hun naam op gezet. Ook kregen ze een rood/wit gestreept stuk stof dat ze konden omdoen. Tussendoor heb ik alle jongens geschminkt met baarden en littekens. Alles uiteraard op de grond. Ook had ik een bak met chips neergezet waaruit ze lekker konden graaien. En boeren was voor één keer toegestaan.

Schatzoeken

Daarna hebben we weer een spel gedaan. Hierbij moesten ze buideltjes met geld (muntensnoepjes in een buidel van tule) opvissen (haak van kleerhanger aan touw en stok). Daarna hadden ze het vierde en laatste stukje kaart verdiend. Ze zijn eerst bezig geweest om te kijken hoe het een beetje in elkaar zat.

Eerst moesten ze een sleutel zoeken en daarna de schat. Daarvoor moesten ze naar buiten. Dat ging heel goed. Ze zijn er ongeveer 20 minuten mee bezig geweest.

Nadat ze de schat hadden gevonden, hebben we die opengemaakt. Er zaten zwaarden in met buidels eraan met traktaties. Dat was voor thuis. Die zwaarden waren het helemaal. Nu waren ze complete piraten. Uiteraard hebben we de bende op de foto gezet in vol ornaat. Toen ze weer binnen waren heb ik ze even voor de tv gezet en ben ik aan het feestmaal begonnen.

Tussendoor hebben we oorkondes uitgedeeld waarop stond dat ze nu echte piraten zijn en die ze moesten ondertekenen. De oorkonde was ook voorzien van piratenvlag, stempel van een doodshoofd en ook in de koffie gelegd.

Feestmaal

Het feestmaal was wederom op de grond. Patat in een grote bak waaruit ze moesten eten en kipstukjes erbij. Lekker met je vingers. Als toetje een ijsje in een schatkist, MAX. Tenslotte hebben we de piraatjes weer thuisgebracht. Achteraf kregen we hele leuke reacties. De kinderen hadden het heel erg naar hun zin gehad. Vooral het zoeken naar de schat was leuk en natuurlijk het feit dat ze met permissie mochten boeren en uit een bak eten.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen