Kookfeest in de praktijk


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

Gruwel-Gourmet

Hilda: Op het heksenfeestje van mijn dochter hebben we gegourmet.

Voorgerecht

  • vleermuissoep (tomatencrèmesoep met zwarte spaghetti)

Hoofdgerecht

  • reuze pissebed (gehakt in de vorm van een pissebed, met een mesje heb ik een schild ‘getekend’)
  • gifslang (plakjes varkenshaas)
  • bloedvlees (biefstuk)
  • salamander (kipfilet)

Nagerecht:

  • bloedneustoetje (drilpudding in de kleuren rood en groen)

Het was heel spannend voor de kinderen omdat we geheim hebben gehouden wat de ingrediënten waren. Vooral voor de zwarte spaghetti moesten er hoge drempels overwonnen worden.”

Broodjes bakken

Astrid: “Kinderen vinden het heel leuk om broodjes te bakken. Zorg dat je brooddeeg (mix voor wit brooddeeg) klaar hebt staan. Zet de kinderen om een grote tafel, geef ze ieder een stuk deeg en zorg voor rollers, stompe messen, rozijntjes et cetera en ze kunnen zich uitleven. Je kan iets laten maken in het thema van het feestje of voorbeelden geven van een vlechtbroodje, krakeling etc. Leg de werkstukken op een bakplaat, even laten rijzen (zie pak broodmix) en vervolgens even afbakken in de oven (ongeveer 12 minuten).”

Pret voor iedereen

Ina: “We gingen gourmetten in de garage. Na 1,5 uur was iedereen vol en hebben we koekjes gemaakt. Het zanddeeg had ik van tevoren klaargemaakt. Terwijl de koekjes in de oven lagen (20 minuten) hebben ze lekker gespeeld. Toen ze naar huis gingen, kregen ze de koekjes mee in papieren boterhamzakjes. En ook het schort en de muts mochten mee. Niet alleen de kinderen vonden het een heel leuk feest, ook zelf hebben we veel voorpret gehad!”

Restaurantfeest

anoniem ingezonden: “Het verjaardagsfeest wat mij het meeste bijstaat was het restaurantfeest. Mijn moeder heeft dit bedacht. De uitgenodigde kinderen kregen bij binnenkomst een envelop met bonnetjes met daarop per bonnetje iets te eten (bijvoorbeeld soep, broodje knakworst, slaatje, vlaflip of glas limonade).

Iedereen werd uitgenodigd om ‘aan tafel plaats te nemen voor het diner’ (dus heel chique). Mijn moeder had ondertussen de keukentafel dwars voor de ingang gezet. Dit was de balie waar besteld kon worden. Op een schoolbord had ze heel sierlijk het menu geschreven (met bovenaan het bord een restaurantnaam, in dit geval “chez maman”.

Iedereen kon nu zelf bepalen wat op welk moment werd gegeten en voor mijn moeder was de boodschappenlijst ook heel overzichtelijk. De kinderen mogen natuurlijk onderling ruilen. Het was een heel geslaagde verjaardag, die ik me na 18 jaar nog steeds levendig voor de geest kan halen. Ook mijn moeder heeft het nog regelmatig over het bijdehante jongetje dat bij de eerste ronde zei: geeft u mij maar chez maman!”

Gourmetten

Lyda: “We hebben het feest van onze achtjarige dochter inmiddels achter de rug en het was een succes. Bij binnenkomst hebben we de kinderen een naamkaartje laten maken. Dit werd zeer enthousiast gedaan.

Dit deden we omdat we graag de hand in de tafelindeling wilden hebben. Vervolgens werden traditiegetrouw de cadeautjes verstopt, dit keer in huis vanwege het weer. Na een hapje en drankje en enkele spelletjes, waaronder limbodansen (erg leuk), mochten de kinderen kiezen tussen video kijken of meehelpen het gourmetten voor te bereiden.

De meesten vonden het voorbereiden het leukste en hielpen enthousiast en goed mee. Ze maakten mini-hamburgers, stukjes frikandel, pannenkoekbeslag, deden vruchtjes en appelmoes in schaaltjes, legden het vlees netjes op bordjes enz. Degenen die video hadden gekeken, vonden het leuk om alles op tafel te zetten.

Voor het eten kreeg ieder wat te drinken zodat er geen glazen op tafel om konden vallen. Het was een gesmikkel en gesmul van jewelste en erg gezellig. Voor degenen die klaar waren, hadden we een puzzel gemaakt zodat die zich niet hoefden te vervelen. En aan het eind was er ijs met sterretjes.”

Gourmetten (2)

Elly probeerde het ook uit: “Op mijn zoon zijn zesde verjaardag hebben we gegourmet. Dit was een groot succes: ze zijn een dik uur bezig geweest, een aantal kinderen had dit nog nooit gedaan. Eieren bakken, aardappelen (rosti), pannenkoekjes, gehakt, kaas, paprika enz..”

Pizzafeest

Nanneke: “Mara’s vierde verjaardag vierden we met een pizzafeest. Als voorbereiding heb ik voor de gasten schortjes gemaakt van een reep stof en biaisband, koksmutsen van karton en crêpepapier en voor allemaal een minideegrollertje gekocht (bij Dille en Kamille). Allemaal kregen ze een balletje brooddeeg (uit pak) dat natuurlijk eerst grondig gekneed moest worden. Daarna zelf uitrollen met de deegroller tot een platte bodem. Toen kwamen er bakjes op tafel met tomatenpuree (zelf smeren), stukjes paprika, geraspte kaas, maïs, plakjes cervelaatworst, stukjes tomaat, ananas. De pizza’s werden voorzien van ingekerfde initialen, want iedereen wilde natuurlijk wel zijn eigen pizza opeten.

Vervolgens gingen de pizza’s een kwartiertje de oven in. Intussen konden de bakkers even iets drinken en spelen. De resultaten werden met smaak opgegeten en na afloop kreeg iedereen zijn deegroller en schort mee naar huis!”

Bakkersfeest (Silvia)

Uitnodiging
Een koksmuts met de naam en een brief als uitnodiging. Uiteraard moeten alle kinderen de muts meebrengen naar het feest.

Aankleding
Voor alle kinderen ligt er een schort klaar, gemaakt van een wit laken. De kinderen hebben de mutsen bij zich en zijn gelijk echte koks.

Activiteiten
Uiteraard eerst zingen en cadeautjes, daarna de taart. Na de taart spelletjes als broodjes in emmers gooien, koekhappen ed. Daarna maken we koekjes van zandtaartdeeg (evt met chocoladekoekjesdeeg). Op tafel allerlei versiermateriaal, zoals rozijnen, en kant-en-klaar versierkraaltjes (eetbare uiteraard). Voor iedereen ligt er een placemet van bakpapier. De koekjes worden daarna gebakken en aan het einde van het feest voor ieder in een cellofaanzakje met wat snoep en slingertjes mee naar huis gegeven.

In een hoek van het huis hadden wij een bakkerij gemaakt van een kindertafel met allerlei kookspulletjes erbij. De kinderen maken daar hun eigen verhaal en kunnen even ongestoord spelen.

Hapjes en drankjes
We bakken pannenkoeken die de kinderen zelf mogen versieren met stroop, poedersuiker, dropveters, smarties etc.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen