Inpaktips voor de feestdagen (1)


Een cadeautje inpakken in een doorsnee papiertje is op zich niet zo moeilijk, maar waarom zou u de ‘ontvanger’ niet het genot geven van een cadeautje in een cadeautje? We hebben voor u een aantal manieren bedacht om dit te bewerkstelligen. U kunt bijvoorbeeld mooie dozen maken die de ontvanger later nog kan gebruiken om persoonlijke dingetjes in op te bergen. Of mooie cadeauzakjes die later nog kunnen worden hergebruikt. Bovendien is het ontzettend leuk om ze te maken!

Hoe maakt u een doos?

Benodigdheden:

  • stevig karton (+/- 2mm dik)
  • bekleding, dit kan zijn behang, (inpak-)papier of stof
  • breed plakband, eventueel van papier
  • hobbylijm
  • hobbymesje of ander scherp mesje
  • liniaal

Stap 1

Voor de vorm van de doos tekent u op het karton een rechthoek of vierkant zo groot als u de oppervlakte van de doos wilt hebben. Daarna tekent u de vier zijden hier aan vast voor de hoogte van de doos. Doe dit nogmaals voor het deksel. Maak de recht-hoek of het vierkant wel ongeveer een ½ cm groter! (zie afbeelding 1) Snij de ont-stane kruisvormen uit het karton.( De zijden van het deksel zijn natuurlijk beduidend korter dan van de doos, maar het geeft ook een leuk effect om bij een vierkante doos het deksel driekwart over de doos te laten vallen.) Snij vervolgens de aangegeven stippellijn voor de helft van de dikte van het karton voorzichtig in langs een liniaal.

Stap 2

Vouw de zijkanten omhoog met de inkepingen naar de buitenkant gericht. De hoeken kunt u met plakband over de lengte dichtmaken. (zie afbeelding 2)

Stap 3

Nu is het de beurt aan de bekleding van de doos. Neem dezelfde maten van de doos en de deksel over op (behang)papier of stof. Hou er rekening mee dat u de zijkanten van de doos zo’n 5 cm langer uitknipt en dat u aan twee zijden een overslagnaad moet hebben (zie afbeelding 3).

Stap 4

Smeer de doos en het deksel aan de buitenkant volledig in met hobbylijm of textiellijm. Zet de doos en het deksel op zijn kop. Leg de uitgeknipte stof of het papier precies pas op de onderkant van de doos. Voorzichtig over de bekleding wrijven naar de randen toe om eventuele luchtbelletjes te verwijderen. Nu neemt u de zijkanten met de aangeknipte delen en vouwt deze in een strakke lijn naar beneden. Als u eenmaal zover bent, vouwt u het aangeknipte over de hoeken van de doos. De bovenste flap kunt u nog even laten zitten. Nu de laatste twee zijden mooi recht langs de hoeken plakken. Wel nog even wat extra lijm gebruiken! Herhaal dit alles bij het deksel.

Stap 5

Draai de doos en deksel weer om met de opening naar boven. Smeer aan de bin-nenkant van de dozen langs de randen lijm. Hierna kunt u de overgebleven flappen naar binnen toe vastplakken. Als alles netjes is gedroogd, is de doos klaar. U kunt hem verder naar lieve lust verfraaien. Bijvoorbeeld met een schelpenrand rondom het deksel of gewoon met een mooi lint!

Variant

Een variant op deze doos is een doos met klep. De werkwijze is hetzelfde als bij het maken van de doos. Voor de klep snijdt u een vierkant of rechthoek uit ter grootte van de bodem van de doos. Met breed plakband maakt u hem aan één zijde van de buitenkant van de doos vast. Dit betekent wel dat u de bekleding aan één zijde van de doos moet verlengen met twéé maal de lengte van de klep, plus een paar millime-ter voor de dikte van het karton. Tenslotee kunt u een sluiting maken van koord en deze aan de klep en de doos bevestigen.

Bent u lekker op dreef? Probeer dan eens andere vormen uit, zoals bijvoorbeeld een stervorm, een driehoek of misschien wel een zeshoek!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen