Huwelijksetiquette


Televisiekijkend Nederland schijnt ‘gesmuld’ te hebben van het programma “Ja, ik wil een miljonair”. In de pers hebben heel wat columnisten hun (kritische) mening gegeven over dit programma en de deelnemers! Trouwen is in! Het is te hopen dat u trouwt uit liefde en niet om ‘roem’ of ‘geld’. Caroline Rozendael van Omgangsvormen.nl levert graag een bijdrage met tien praktische tips voor de bruidegom. Hoe ging het vroeger? Hoe hoorde het?

Toestemming

Wilde u met iemand trouwen dan was het de gewoonte dat de man – voordat hij zijn geliefde ten huwelijk vroeg – in jacquet toestemming vroeg aan de vader van de bruid. Hij moest dan aantonen dat hij in staat was om zijn aanstaande vrouw goed te onderhouden.

Nadenken

De bruid werd na een huwelijksaanzoek niet geacht direct ‘ja’ te zeggen. Zij hoorde daar eerst goed over na te denken! Wanneer de bruid het aanzoek ‘aannam’, dan bezochten de ouders van de bruidegom de ouders van de aanstaande bruid.

Kosten

De kosten van een bruiloft werden gedeeld tussen ouders van bruid en bruidegom. Voor de bruidegom betekende dat kosten van het feest of diner voorafgaand aan de huwelijksdag, het stadshuis, het bruidsboeket (ook van de bruidmeisjes), de corsages voor de familie, de fooien voor ‘personeel’ (chauffeur/koetsier, bediening), bedankcadeaus voor ceremoniemeester en bruidpersoneel en de huwelijksreis!

Boeket

Het bruidboeket was een verrassing voor de bruid. Wel werd rekening worden gehouden met de kleur van de bruidsjapon.

Bruidegom

De bruidegom droeg een jacquet met een grijs vest, zilvergrijze das, grijze handschoenen, zwarte schoenen en zwarte sokken en een hoge hoed of …… een uniform.

Links of rechts

Voor het huwelijk loopt de bruid aan de rechterzijde van de bruidegom, erna aan de linkerzijde.

Advertentie

Wanneer er in een dagblad een advertentie werd gezet, dan hoorde de naam van de man boven die van de vrouw te staan.

Plaats tijdens diner

Tijdens het diner zat de bruid aan de rechterhand van de bruidegom.

Wie spreekt wanneer?

Werd er gesproken op een diner, dan sprak de bruidegom als laatste. Hierbij moest hij erop letten dat hij de eerdere sprekers in volgorde van spreken bedankte.

Huwelijksreis

Waar de huwelijksreis naartoe ging, was een geheim voor de bruid. De bruidegom moest dat tot in de puntjes zelf regelen!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen