Het ultieme Paasontbijt: Boterlam, Voor de kleintjes en Bagels


Vanzelfsprekend staat bij het Paasontbijt het ei centraal. Gekookt, gebakken, gepocheerd of verwerkt in pannenkoeken of cake. En natuurlijk – als zoet accent – zijn chocolade broertje. VanHarte vertelt u hoe een gezellige Paastafel eruit zou kunnen zien. Leuke eierspelletjes en -knutsels vergroten de feestvreugde tijdens en na het ontbijt. Maar om te beginnen gaan we Paaskokkerellen.

Brood en Beleg

Boterlam

Paasbrood en een boterlam mogen natuurlijk op geen enkele Paastafel ontbreken. Een boterlam maakt u heel eenvoudig. Laat een pakje roomboter een beetje zacht worden en doe het in een bakvorm. Op laten stijven in de koelkast en serveren op een mooi schaaltje met een botermesje erbij.

Voor de kleintjes

Maak van de Paastafel ook voor de kleintjes een feest. Gebruik uitsteekvormpjes om konijnen, lammetjes en kuikens uit uw kaas, vleeswaren en kokosbrood te (laten) steken.

Ook geroosterd brood kunt u hiermee verrassend en aantrekkelijk presenteren. Laat de kleintjes hun Paasbroodje zelf versieren met chocopasta, jam, gekleurde hagelslag of ander lekker broodbeleg.

Bagels

En wat dacht u van heerlijke, warme bagels? Ze zijn niet alleen erg lekker, maar ook uitstekend te gebruiken als eierdop. Zo maakt u ze:

Benodigdheden:

  • 440 – 550 gram bloem
  • 1 eetlepel droge gist
  • 2 theelepels zout
  • 3,75 dl warm water (55 graden Celsius)
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel koud water
  • sesamzaad

Zeef 1 eetlepel bloem met de gist en het zout. Klop de honing, het warme water en de rest van de bloem erdoor. Kneed ongeveer 5minuten tot er een soepele deegbal ontstaan is.

Dek het deeg af en laat 15 minuten rusten. Maak een rol van het deeg en verdeel in twaalf gelijke stukken. Maak van de stukken bolletjes en rol ze met een deegroller een beetje uit. Prik in het midden van de cirkel een gat en trek deze uit totdat er een ring ontstaat. Leg de ringen op een met bloem bestoven plank. Dek ze af en laat ze 20 minuten rijzen.

Doe een laag van 5 centimeter water in een pan en breng dit aan de kook. Laat de bagels hier ongeveer 7 minuten in sudderen. Kook ze niet allemaal tegelijk! Droog de bagels af en leg op een ingevette bakplaat.

Meng het eiwit met het koude water en smeer het over de bagels, strooi er wat sesamzaad op. Bak de bagels 30 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden Celsius.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen