Het is een feit. In 2000 heeft de wereld – al dan niet uitgebreid – het begin gevierd van het nieuwe millennium. Maar misschien wist u het al wel. Officieel is het nieuwe millennium gestart op 1 januari 2001.
1 januari 2001: het derde millennium begint! |
Ja, u leest het goed. Hoe zit dat dan? Onze jaartelling is ooit begonnen op 1 januari in het jaar 1. Niet in het jaar 0. Destijds bestond het getal nul nog niet, dat kwam pas 600 jaar later. We hebben dus te maken met de volgende drie factoren:
- onze jaartelling is begonnen op 1 januari van het jaar 1;
- een millennium is een periode van 1000 jaar;
- twee millennia oftewel 2000 jaar zijn (bijna) verstreken.
Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat 1 + 2000 gelijk is aan 2001. Het derde millennium begint dus op 1 januari 2001.
Nog niet overtuigd? |
Het duurde bij ons ook heel even. Wij hebben een aantal internetinformatiebronnen voor u. Wetenschappelijk onderbouwd en hier en daar met voorbeelden. Voor diegenen die het naadje van de millenniumkous willen weten:
- http://greenwichmeantime.com/ – Engelstalig
Dus al die ophef rond 2000? |
Daar mag u zelf over oordelen. De datum 1 januari 2000 had natuurlijk wel iets bijzonders. Menigeen heeft zich afgevraagd wat hij of zij in het jaar 2000 aan het doen zou zijn. Of heeft zich bedacht hoe oud hij of zij zou worden in 2000. Het computerprobleem was ook heel echt natuurlijk. Al had dat niet met het millennium maar puur met het jaartal 2000 te maken.
Nog een feestje dus? |
Wij zouden VanHarte niet zijn als wij u dit zouden afraden. Een bijzonder feest is altijd de moeite waard. Misschien had u vorig jaar geen zin in verband met al de hype. Of moest u nuchter blijven en op computersystemen passen. Wellicht wil u het gewoon nog eens dunnetjes overdoen. Hier is uw kans! Zonder de zorgen dat na middernacht het licht uitvalt of het water weg blijft.
Of u kiest voor een millenniumfeest of een ‘gewoon’ Oud en Nieuw feest, wij van VanHarte wensen u veel plezier toe bij deze jaar-, eeuw- en millenniumwisseling!