Ceremoniemanager 1


Wij feliciteren u vanharte met deze benoeming. U gaat een leuke en spannende tijd tegemoet. Het is een voorrecht om te mogen helpen bij de organisatie van zo’n feestelijke dag. U moet het zelf gaan doen natuurlijk. Toch denken wij met deze tips uw taak enigszins te kunnen verlichten.

 

Uw takenpakket

Een aantal taken neemt een ceremoniemanager eigenlijk altijd voor zijn rekening. Allereerst bent u het aanspreekpunt voor het bruidspaar, de gasten, de getuigen en op de dag zelf ook voor de diverse bruiloftsleveranciers. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor het bewaken van het draaiboek op de grote dag. En bovenal bent u gastheer op de huwelijksdag. 

 

Alle andere zaken gaan in overleg met het bruidspaar. Welke taken u verder op u neemt hang af van de tijd die u beschikbaar heeft en uiteraard van de wensen van het bruidspaar. Wij adviseren u geen taken op u te nemen waar u niet volledig achter staat. De VanHarte Huwelijksplanners kunnen u en het bruidspaar helpen tot een goede taakverdeling te komen.

 

Voorbereiding


 • Aanspreekpunt: Uw naam en telefoonnummer zal in de meeste gevallen in de huwelijksuitnodiging vermeld staan. U kunt ook zelf een brief sturen naar alle gasten. In deze brief geeft u aan dat u het aanspreekpunt bent voor gasten die iets speciaals willen doen voor het bruidspaar. Tegelijkertijd kunt u in deze brief vragen om een persoonlijke bijdrage voor een leuk cadeau. Zo kreeg de redacteur van deze rubriek een keer het verzoek haar favoriete pastarecept op te sturen. Van alle ontvangen pastarecepten werd een kookboek gemaakt voor het bruidspaar. Voor een andere bruiloft werd de gasten gevraagd om speciale herinneringen aan bruid en bruidegom op te schrijven. Ook dit is een heel bijzonder en persoonlijk boekwerk geworden. Tenslotte kunt u in deze brief gasten inlichten over de cadeaulijst van het bruidspaar. 
 • Sketches / Stukjes: Het is een goede Nederlandse gewoonte om het bruidspaar een beetje op de hak te nemen. In de vorm van sketches met verkleedpartijen bijvoorbeeld of met liedjes. Veel gasten en bruidsparen vinden dit leuk. Verzoeken hiertoe worden bij de ceremoniemanager ingediend. Afhankelijk van tijd en het draaiboek plant hij/zij deze in. Vraag goed na wat de ‘artiest’ nodig heeft voor zijn act (attributen, muziek et cetera). Er zijn echter ook veel bruidsparen die hun dag ‘sketch- en stukjesloos’ willen vieren. Aan de ceremoniemanager de taak om goed duidelijk te krijgen wat het bruidspaar wel en niet leuk vindt. Deze wensen moeten ook zeker worden gerespecteerd.
 • Vrijgezellenfeest: Tegenwoordig pakt het bruidspaar dit vaak zelf op. De ceremoniemanager kan hier echter nog steeds een spilfunctie in hebben. Ook hier geldt weer dat dit in overleg met het bruidspaar gebeurt.
 • Draaiboek: Voor het draaiboek is het essentieel dat de inhoud realistisch en haalbaar is. Tevens moeten alle betrokkenen natuurlijk op de hoogte worden gebracht van de inhoud van dit draaiboek. Een bruikbaar draaiboek geeft van minuut tot minuut weer wat er op het bruiloftsprogramma staat. Hieronder een voorbeeld van een gedeelte van een draaiboek.
 •  

   

  DRAAIBOEK
  TijdProgrammapuntBetrokkenenBijzonderheden
  08:00 uurBruid opmaken, kappen en kledenSchoonheidsspecialiste
  Kapper
  Ringen meenemen!
  08:00 uurBruidegom wekkenCeremoniemanager  GetuigeVideo-opname
  10:00 – 11:00 uurVerzamelen bij huis ouders bruid. Bruidegom komt bruid ophalenNaaste familie
  Getuigen
  Bruidspaar
  Ceremoniemanager
  Fotograaf 
   
  11:00 – 11:15 uurVertrek naar gemeentehuis vanuit huis ouders bruidChauffeurs auto’s
  Fotograaf
  Auto-indeling en route vooraf communiceren

   

   

 • Het is aan te raden dit draaiboek meteen vanaf het begin te maken. Steeds wanneer er een programmapunt bij komt, kunt u het er eenvoudig in opnemen.
 •  

   

   

  De Grote Dag


  U zult hard moeten werken op deze feestelijke dag. De uitvoering van het draaiboek moet worden bewaakt worden. U houdt toezicht op alle ‘bruiloftsleveranciers’, zoals de fotograaf, de lokatie, de catering en de muziek. De cadeautafel valt ook onder uw toezicht. Er zullen zich ongetwijfeld een paar onverwachte problemen voordoen. U kunt niet overal tegelijk zijn natuurlijk. Wij adviseren u om één of twee naaste familieleden of vrienden te vragen een oogje in het zeil te houden.

   

 • Gastheerschap: U bent gastheer of gastvrouw op de huwelijksdag. U verwelkomt gasten en zij zullen zich tot u wenden met vragen en opmerkingen.
 • Speech: Als u het leuk vindt, kunt u zelf ook speechen om het bruidspaar geluk te wensen. Dit is tevens een mooi moment om een cadeau aan te bieden namens de gasten, indien u hiervoor heeft gekozen.
 •  

  Literatuur

  Er is literatuur beschikbaar over de taak van ceremoniemanager:

   

 • De perfecte ceremoniemeester – Hans Karel van Nieuwenhuizen, ISBN 90-2153-339-1 
 • De Ceremoniemeester – Elisabeth Mollema, ISBN 90-6291-957-X
 •  

  VanHarte wenst alle ceremoniemanagers veel succes en plezier toe !

  Vanharte

  Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

  Recente artikelen