Carnaval in andere landen – Brazilie


Wij hebben in ons land natuurlijk niet het patent op feestvieren. Ook niet waar het om Carnaval gaat. Het is leuk om je te verdiepen in gewoonten van andere landen. Om inspiratie op te doen of simpelweg omdat het interessant is. In deze rubriek de carnavalsviering in Amerika, Duitsland en natuurlijk Brazilie.

Carnaval in Rio de Janeiro

Wereldwijd is het Carnaval in Rio de Janeiro wel het meest bekend. Voor de Cariocas (inwoners van Rio) en de vele bezoekers het hoogtepunt van het jaar. Brazilie heeft een cultureel diverse geschiedenis. Denk aan de Portugese, Caribische en Afrikaanse invloeden bijvoorbeeld. Dit zie je terug in het feest en de vierders. Sambamuziek, prachtige schaarsgeklede mensen en kleurrijke optochten.

Het Carnaval in Rio vindt tegelijk met het onze plaats. Het begint op zaterdag en eindigt op dinsdag. Daarmee houden de overeenkomsten eigenlijk direct op. Het is bijvoorbeeld in februari/maart zomer in Rio waardoor het ook mogelijk is om blote kostuums te dragen. Niets geen boerenkiel met daaronder thermisch ondergoed om geen kou te vatten op Rosenmontag.

Samba

En de Samba natuurlijk. Sinds ongeveer 1930 vindt ieder jaar de Samba School Parade plaats met Carnaval. Locatie: het Sambodrome, een groot stadion dat speciaal voor dit doel is neergezet. De parade is een echte marathon waar sambagezelschappen aan meedoen. Als je iets van het Rio-Carnaval op televisie ziet, is het meestal dit festijn.

StraatCarnaval

Het straatCarnaval is een spontane happening voor jong en oud. Speciale orkesten – groot en klein – vertrekken op een bepaald moment en gaan al feestend de stad door. Deze orkesten heten bandas of blocos. Ze krijgen een groep mensen achter zich aan, samba-dansers en ‘gewone’ mensen, al dan niet verkleed. Het maakt allemaal niet uit. Uit hun dak gaan ze wel in ieder geval.

Meer Carnaval in andere landen >> Duitsland Amerika Brazilie

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen