Wat serveert u bij de Kerstkoffie of -thee? Er zijn rond Kerstmis voldoende lekkernijen bij uw bakker of supermarkt verkrijgbaar. Als u niet kant-en-klaar wilt kopen, duikt u de keuken in. Koek of cake bakken heeft altijd iets feestelijks. Indien u met Kerstmis op bezoek gaat bij familie of vrienden, wordt een zelfgebakken attentie vast op prijs gesteld. Kerstkransjes

 

Benodigheden (50 stuks):

  • 200 g bloem
  • 150 g boter of margarine
  • 100 g basterdsuiker
  • 1 eigeel
  • 1/2 ei om te bestrijken
  • 150 g amandelen en/of een paar lepels suiker
  •  

    Meng de bloem met de boter en doe er de basterdsuiker en het eigeel bij. Rol het deeg op een met bloem bestoven tafel uit tot een lap van 1/3 cm dikte. Steek hieruit kransjes met een uitsteekvormpje. Steek uit het midden van het kransje een klein rondje. Leg de kransjes 3 cm van elkaar af op een beboterd bakblik en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bestrooi ze met amandelen en/of suiker. Bak de koekjes 20 minuten op 180 graden Celsius.

     

    Kerstbrood

    Benodigheden:

  • 25 gram geklaarde boter
  • 200 gram gewelde rozijnen
  • 100 gram gewelde krenten
  • 50 gram blokjes sukade
  • 20 gram oranjesnippers
  • 80 gram amandelspijs
  • 10 gram gepasteuriseerd ei
  • 5 gram citroenrasp
  • 250 gram gezeefde patentbloem
  • 1 dl melk van 37 °C
  • 75 gram boter
  • 25 gram gist
  • 5 gram zout
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram gepasteuriseerd ei
  • 5 gram stuifbloem
  • 25 gram boter
  • poedersuiker naar smaak
  •  

    Voorbereidingen:
    1. Besmeer de bakplaat met de geklaarde boter.
    2. Meng de rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers in een bak.
    4. Vermeng de amandelspijs, het ei en de citroenrasp in een tweede bak.
    5. Maak van de amandelspijs rollen.

     

    Bereiding:

  • Maak een gistdeeg van de patentbloem, de melk, de boter, de gist, het zout, de basterdsuiker en het ei.
  • Laat dit 10 minuten op een warme plaats (ong. 28’C) onder plastic folie rijzen.
  • Werk de vulling door het deeg.
  • Laat het deeg nogmaals 10 minuten onder plastic folie rijzen.
  • Bol het deeg op in een ovaal, langwerpig model. Leg de amandelspijs erin en vouw het deeg dicht.
  • Laat het deeg op een bakplaat 10 minuten onder plastic folie rijzen.
  • Bak het Kerstbrood in een oven van 190’C gedurende 40 minuten.
  • Bestrijk het brood direct na het bakken met boter.
  • Bestuif het met poedersuiker.
  •  

    Afwerking en verzorging:

  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
  • Bewaar het brood voor later gebruik in een plastic zak. Het brood is veertien dagen houdbaar.