Eten speelt een belangrijke rol bij Chanuka. Net als bij de meeste andere wereldfeesten kent ook Chanuka een aantal gerechten die onlosmakelijk met het feest zijn verbonden. Hieronder de recepten voor Latkes en Soevganiot.

 

Latkes (aardappelpannekoekjes)

  • 6 aardappels (middelgroot), geschild en geraspt
  • 1 ui, geraspt
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 3 el bloem
  • 1 tl zout
  • snufje peper
  • 1/2 tl bakpoeder
  • (zonnebloem)olie
  •  

    Pers zoveel mogelijk vocht uit de aardappels en uien en schep ze daarna door elkaar. Roer de eieren, bloem, zout, peper en bakpoeder door het aardappel/ui-mengsel. Pak een grote koekepan, liefst met anti-aanbaklaag, en schenk een bodempje olie in de pan. Als de olie heet is (mag niet roken), dan legt u steeds 1 eetlepel van het mengsel in de pan. Hoopjes plat drukken met de achterkant van de lepel en na circa 45 seconden omdraaien. Keer de pannekoekjes regelmatig totdat ze bruin zijn. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier en houdt ze warm in een oven van 100 graden Celsius. 

     

    Latkes worden meestal geserveerd met appelmoes en/of zure room.

     

    Soevganiot (gevulde oliebollen)

  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1/8 liter zure room of yoghurt
  • 1 el olie
  • 2 el suiker
  • 3 pakjes vanillesuiker
  • zout
  • jam
  • olie om in te bakken
  •  

    Maak van de ingrediënten oliebollendeeg en bak de bollen in hete olie goudbruin. Vul ze met jam.