Luisteren en zoeken…


Regelmatig sturen VanHarte-bezoekers ons hun leukste spelletjes-tips. Al deze ideeën uit de praktijk, verzamelen wij op deze pagina’s. 

Nachtwacht

Annet: “In huis wordt het donker gemaakt, dus gordijnen dicht. Één van de kinderen moet op de gang en de anderen krijgen een nummer. Als het kind terugkomt van de gang moet iedereen verstopt zijn. Het kind noemt dan een nummer en degene die dat nummer had gekregen, maakt een gek/eng of dierengeluid. Het kind moet dan raden wie het geluid maakte. Als hij/zij het goed heeft, moet degene die het geluid maakte op de gang. Anders moet er nog even doorgeraden worden!”

Schatkaart

Bob: “Een zoektocht naar de schat is op menig feestje op zijn plaats. Een eenvoudige manier om een schatkaart te maken: teken de kaart op een vel blanco papier (met als herkenningspunten een berg, een cactus e.d.). Schenk een beker koffie over het papier. Laat het drogen op de verwarming. Werk nu de randen bij met een kaarsvlam of een schaar. De kaart lijkt nu van oud bruinig, gebobbeld papier. Tip: laat de kinderen eerst naar de kaart zoeken, maak verschillende kaarten die ze samen moeten gebruiken om de schat te kunnen vinden.

Ilja: “Klein tipje: papier ‘oud’ maken gaat ook erg goed met thee. ‘Mors’ gewoon een beetje thee over het papier en laat het opdrogen…”

Blind schatzoeken

Pamaribo: “Je hebt nodig: de schat (minimarsjes, zakjes chips of iets dergelijks), een pan, een blinddoek en een houten lepel. Blinddoek één van de kinderen en draai dit kind een paar keer rond. Verstop het snoepgoed onder de omgedraaide pan en zet deze ergens in de kamer op de grond. Laat nu het geblinddoekte kind op handen en voeten door de kamer kruipen en met de houten lepel (zachtjes) naar de pan zoeken door te slaan. Is de pan gevonden, dan mag het kind de beloning hebben.”

Zoeken, zoeken

Robert: “Reuze website! Ook wij zijn inmiddels (zoon van 12 en dochter van tien) in alle (kinderfeest)valkuilen gevallen. Een leuke, simpele tip voor een afscheidspel. Om het vertrek van de gasten een feestelijk tintje te geven: verpak de afscheidpresentjes (een kleinigheidje) in gekleurd crêpepapier. Verstop deze pakjes in de kamer (mooi klusje voor helpend broertje/zusje). Bij het weggaan krijgt elk kind een crêpepapieren strik. Hij/zij moet het eigen pakje zoeken, en mag het uiteraard niet verklappen als hij/zij een pakje van iemand anders vindt. Dat is nog het leukste: op het eind weet iedereen waar het laatste pakje ligt, behalve degene voor wie het pakje bestemd is.”

Postbodespel (voor 10 kinderen in dit geval)

Inge: “Verstop 10 verschillend gekleurde dozen (brievenbussen) in huis. Je vertelt dat de postbode op vakantie is en dat de kinderen zijn werk moeten doen. Ieder moet zijn eigen 10 enveloppen in de juiste brievenbus doen.
Bij de eerste zoekronde krijgt elk kind een andere kleur envelop, zodat iedereen op zoek moet naar een andere doos. Kind nr. 1 krijgt een rode envelop en gaat op zoek naar de rode brievenbus. Kind nr. 2 krijgt een blauwe envelop en gaat op zoek naar de blauwe brievenbus etc. Als de brief is bezorgd, komt het kind naar het postkantoor om een nieuwe brief te halen. Kind nr. 1 krijgt nu een blauwe envelop, kind nr. 2 een groene etc.etc.”

Onder het laken

Hans: “Laat alle kinderen met hun cadeau in een kring zitten en stuur de jarige de kamer uit. Laat nu 1 van de kinderen onder een laken zitten en alle andere kinderen van plaats wisselen. Roep de jarige nu weer binnen en laat hem/haar raden welk kind onder het laken zit. Als het in 1 keer wordt geraden (binnen een bepaalde tijd) mag het cadeautje worden uitgepakt. Anders gaat het kind dat onder het laken zit weer met het cadeau in de kring zitten en neemt een ander kind onder het laken plaats. In de praktijk blijkt dit een best moeilijke, maar hele leuke en spannende manier om de cadeautjes uit te pakken voor kinderen van 4 t/m 8 jaar.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen