Hoe overleef ik een kinderfeest?


“De kamer is zo mooi versierd. En er zijn lampions. En op tafel staat een grote taart met kaarsjes. Janneke heeft een nieuwe pop gekregen en de meisjes gaan ermee spelen. Maar Jip heeft geen zin om alweer met poppen te spelen. Hij wil rovertje doen. En dat willen de meisjes niet. Nu wordt Jip vreselijk boos en pakt de nieuwe pop van Janneke beet. Nee! gilt Janneke, geef hier! Lelijke jongen, roepen de twee vriendinnetjes. En dan gaan ze slaan. En ze gaan heel hard gillen en trappen…”

(Uit: Jip en Janneke 1, Annie M.G. Schmidt)

Vechtende kinderen, een huilende jarige, taart op de muur en gebroken cadeautjes…. De angstdroom van iedereen die een kinderfeestje organiseert. Een goede voorbereiding kan heel veel ellende voorkomen. Wij vonden voor u alle informatie die u nodig heeft om van een kinderfeest een onvergetelijk succes te maken. De VanHarte Tip Top Tien voor Kinderfeestjes is een mooi punt om te beginnen

VanHarte Tip Top Tien voor Kinderfeestjes

(tien gouden tips voor een geslaagd kinderfeest) 

1. Lees en bookmark deze site.

U zult vele pagina’s op VanHarte vinden over dit onderwerp. Kom regelmatig langs om te zien wat feestend Nederland zoal bezighoudt.

2. Hou het simpel

De eenvoudigste feestjes hebben vaak het meeste succes. Vooral jonge kinderen doen het liefst spelletjes die ze al kennen. Hou er ook rekening mee dat kinderen ook graag ‘vrij spelen’.

3. Hou rekening met de jarige

Het lijkt een open deur, maar bij al het geregel schiet het kind er soms bijna bij in. Vaak weten kinderen precies wat ze willen doen, wie ze willen uitnodigen, welke spelletjes kinderachtig zijn en welke hapjes in goede aarde zullen vallen. Betrek ze daarom bij de voorbereiding. Zorg er ook tijdens het feestje met ‘kleine voorrechten’ voor dat de jarige het middelpunt is. Laat de jarige bijvoorbeeld kiezen wie er mag beginnen met een spel of hoe de groepjes worden verdeeld.

4. Bepaal uw budget

Het is handig wanneer u van tevoren weet hoeveel geld u aan het feestje wilt of kunt uitgeven. Zo kunt u de grootte en het soort feestje een beetje aanpassen. Wordt het een dagje Efteling met één of twee goede vriendjes/vriendinnetjes, een feest voor de hele klas bij u thuis of een bezoek aan een indoor speelplaats met een groepje van tien? 

5. Bereid u goed voor

Bedenk een paar weken van tevoren wat u gaat doen, wie u uitnodigt, wanneer u het gaat doen en wat u nodig hebt. Maak een tijdplanning. Zowel voor de voorbereiding als voor het feestje zelf. Schat in hoeveel tijd elk onderdeel kost (binnenkomen, cadeaus uitpakken, spelletjes doen, naar de bioscoop lopen enz.) en zorg dat er ruimte is voor uitloop. Koop houdbare zaken ruim van tevoren. Informeer op tijd of de genodigden kunnen komen en maak op tijd afspraken voor voorstellingen, entertainers, restaurants etc. Bedenk ook hoe u omgaat met ‘dwarse’ gasten.

6. Zorg voor plan B

Plan A kan in het water vallen door slecht weer of een afgelaste theatervoorstelling. Zorg dus altijd voor een alternatief.

7. Zorg voor veiligheid

Bedenk waar het feest plaatsvindt en haal breekbare dingen weg. Zorg voor voldoende ruimte, haal desnoods wat meubels weg. Denk ook aan uw huisdieren. Sommige kinderen zijn bang voor dieren en voor het dier is zo’n kinderinvasie ook niet prettig. Hou bij het maken van de hapjes en drankjes rekening met allergieën. Zorg voor een goed gevulde verbanddoos en hou telefoonnummers van hulpdiensten en ouders bij de hand. Bij een buitenfeest in de zomer zijn zonnebrandolie, muggenolie, petten en zonnebrillen onmisbaar. Gaat u met de auto op pad, zorg dan voor voldoende auto’s. Natuurlijk passen er best vijf kinderen op de achterbank en twee in de ‘kattenbak’. Het is echter levensgevaarlijk (ook voor kleine stukjes!).

8. Regel hulp

Een kinderfeestje kunt u nooit alleen begeleiden. Huilt er één of gebeurt er iets anders, dan heeft u uw handen vol en is (volwassen) hulp onmisbaar. Zorg ook voor reservehulp. Iemand kan ziek worden, vallen enzovoort.

9. Wees flexibel

Een spelletje kan veel korter of langer duren dan u had gedacht. Of ze willen het geplande spel helemaal niet spelen. Maak er geen probleem van, maar pas uw planning aan. Zorg daarom altijd voor reservespelletjes en leg ook hiervoor spullen klaar.

10. Blijf opgewekt en ontspannen

Maak u niet te druk. Geniet van het plezier. U bent goed voorbereid!

TIP: Soms komt u er achter dat u bij de organisatie van een kinderfeest best wel wat professionele hulp kan gebruiken. Een entertainer, een goede bakker, een leuke feestlokatie etc. etc. Speciaal voor dit soort situaties hebben we het VanHarte FeestRegister opgezet. U kunt vanaf nu op zeer eenvoudige wijze uitvinden waar de feestgerelateerde bedrijven zich in uw plaats, regio of in Nederland bevinden, wat ze voor u kunnen doen en hoe u ze kunt bereiken.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen