Griezelfeest


Een verzameling spook-, griezel- en monsterfeestjes die we in de loop van de jaren van VanHarte-bezoekers ontvingen. Wie hiermee nog niet genoeg informatie heeft, kan ook nog kijken bij onze Halloween-afdeling of bij het heksenfeest.

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Monstermasker
Anja: “De uitnodigingen waren in de vorm van een monstermasker. In de uitnodiging werd vermeld dat hele enge monsters niet mochten komen en dat iedereen een zaklamp mee moest nemen.”

Griezel-cd
Karin: “Mede dankzij de tips op VanHarte heeft mijn zoontje voor z’n zevende verjaardag een fantastisch griezelgruizelfeest gehad. Mijn man had als uitnodiging voor ieder kind een cd gemaakt met griezelgeluiden (van internet) en griezelliedjes (van een cd uit de bibliotheek). De tekst van de uitnoding was ingesproken en gemixt met griezelgeluiden.”

Aankleding

Heksen, spoken, vleermuizen en een griezelopleiding
Anja: “Het feestje was van 18.30 uur tot 21.30 in oktober, dus dan is het al schemerig als de kinderen komen. Ik had uit zwart karton een silhouet van een heks op een bezem geknipt en op de ramen geplakt. In de kamer hadden we een laken als spook opgehangen. TIP: doe onder het laken een ballon op een stok en een zaklamp, dan lijkt het net een echt spook. Omdat mijn dochter in oktober jarig is, zijn er in de feestwinkel veel slingers en attributen voor Halloween te vinden, en daar hebben we dus dankbaar gebruik van gemaakt. Van wit papier heb ik spookjes geknipt. Van zwart papier vleermuizen, die op hun kop aan het plafond hingen. Buiten bij de voordeur stond een pompoen met waxinelichtjes. De hele kamer was verlicht door kerstverlichting met speciale plastic pompoentjes eroverheen. Ook hadden we een aantal lantaarntjes met een waxinelichtje (red. pas hiermee op!). In de allesbrander hadden we ook waxinelichtjes gezet.

Mijn zus en ik hadden ons verkleed als heksen met bezems. We maakten veel kabaal en vertelden dat wij de kinderen vanaf hier wel even zouden opleiden als echte professionele griezels, en dat alle griezels die durfden naar binnen mochten. Toen de kinderen eenmaal naar binnen gingen, zagen ze een tafel helemaal vol liggen met snoep. Bij die tafel stond een nichtje verkleed als vampier. Ook onze dochter was verkleed als vampier en zij speelde het hele spel natuurlijk lekker mee. De ‘hoofdvampier’ vertelde de kinderen dat het snoep vergiftigd was (geen kind raakte dat snoep nog aan !!).”

De hele familie ingeschakeld
Marianne: “Voor het Griezel Gruizelfeest gebruikte ik veel attributen, waaronder een afgehakte hand, een énge lachzak , toverspreuken in uitgeholde appels en griezelige beesten, ingevroren spinnen, skeletten, enzovoort. De hele familie werd ingeschakeld om de feestvreugde te verhogen, mijn broer Jan was ´de man met de gele wandelstok´.”

Speel je rol, de kinderen doen de rest
Wiep: “Alle kinderen kwamen verkleed. De kamer was versierd met een spook in de hoek (laken over ragebol) spinnen (van chenille draad gedraaid), spinnenwebben en lichtjes in glaasjes. De kamer moet verduisterd zijn, griezels kunnen nu eenmaal niet tegen daglicht. De kinderen zaten zelf goed in hun rol, ze feliciteerden ons jarig vampiertje niet maar wensten haar een prettige dood! Ze wilden ook niet op de foto want ze zouden het flitslicht niet kunnen verdragen en bovendien zouden ze toch niet op de foto te zien zijn. Griezels zijn toch niet te fotograferen. Hernoem gewone dingen met een griezelnamen, de kamer is het heksenhol, de sinas is drakenplas, verkleed je zelf ook en speel je rol en de kinderen doen de rest!”

Donkere hal met spinrag
Jitske: “De hal waar je binnenkomt, maak je helemaal donker en je hangt natte slierten voor de deur (kunnen ook gewoon touwen zijn). Een grote zwarte spin ophangen in een hoekje van de ruimte en daar een zaklamp op richten. Een blacklight doet het ook erg goed als je spoken ophangt, deze worden door de blacklight erg fel en dat geeft een extra leuk effect. Een doodskist maken van karton en deze in een hoekje neerzetten. Als je een rookmachine hebt, is het leuk om de kist daarbij te plaatsen. Belletjes of rammelende kettingen doen het ook heel leuk.”

Geheim hoekje
Monique: “Zet in een hoekje van de donkere ruimte een tafeltje met een wit lakentje en daarop spinnen,vleermuizen, kevers, wormen en muizen.”

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Mummy-rollen, snoephappen, monsterhoofden maken, spooktocht
Anja: “Ze moesten mummy’s maken van elkaar, waarbij we snel de kaarsjes maar uitbliezen omdat de w.c-rollen door de kamer vlogen. Ook het snoephappen in drilpudding gedaan en een film gekeken. Daarna naar zolder. Ik had voor ieder kind een wit T-shirt (maat XL, had mijn man een keer een doos van gekregen) met hun naam erop en een eng monsterhoofd. Op zolder werd het knutselen; dozen moesten monsterhoofden worden. Van tevoren hadden we deze al op maat gemaakt. Glow-in-the-darkstiften, verf, gekleurd papier, dopjes, enzovoort waren uitgestald op een tafel. Groot zeil op de grond en ze hebben prachtige monsterhoofden gemaakt. Daarna nog wat gesnoept en gedronken. Toen was het tijd om naar huis te gaan. Iedereen als monster verkleed en met zaklampen aan, werd de buurt onveilig gemaakt.”

Testen op griezelwaardigheid
Anja: “We vertelden de kinderen dat ze nu eerst een aantal testjes moesten doen om de zien of ze ‘griezelwaardig’ waren. Wij waren ‘nette heksen’, die wel wilden dat onze jarige griezel met echte griezeltjes omging! Zo moesten de griezels in spe een oog uit het water halen (toverbal in teiltje met water, ook hiermee oppassen), gif proeven (geblinddoekt raden wat je proeft, b.v ketchup, mosterd, suiker) en nog meer van dit soort spelletjes.”

Scream-film maken
Janneke, 12 jaar: “Ik ga als afscheid van groep 8 met alle meisjes uit m’n klas een Scream-film maken (dat is een superenge film). Iedereen moet verkleed komen. Wij hebben een tuinhuis en dat maken we ook heel eng. De hele avond gaan we lekker griezelen, teksten verzinnen en toneelspelen. Ik heb er nu al zin in.”

Griezelspeurtocht
Marianne: “De speurtocht was goed voorbereid door posters te plastificeren en duidelijk op te hangen. Elke afbeelding correspondeerde met een opdracht. Als de opdracht goed gedaan was, liet de man met de gele wandelstok van zich horen (de lachzak). De spanning werd opgevoerd en toen ik merkte dat het voor sommige ´te´spannend werd, kon de verlossende toverspreuk worden geroepen. Deze werd samengesteld uit de goede antwoorden van de opdrachten.”

Eng geschminkt en monsterspelletjes
Carolien: “De zes jongens (inclusief jarige job) heb ik zelf geschminkt. Met veel nepbulten en groene schmink kom je een heel eind. Verder heb ik monsterspelletjes gedaan. Dansen op monstermuziek (gewone muziek waarbij ze zelf enge geluiden moesten maken), geblinddoekt muizen happen (witte snoepmuizen aan dropveters) en een grabbelton met kleine cadeautjes en jelly pudding (wel een plastic zeil eronder leggen).”

Griezeldiploma
Wiep: “Iedereen kon een griezeldiploma halen, met griezelige opdrachten (gekopieerd uit een griezelpuzzelboekje).”

Spooktocht in het donker
Lidy: “Wij organiseerden op de camping ‘s avonds wel eens een spooktocht. Veel werk, maar erreg spannend! We spanden een touw door het bos. De deelnemers moesten dit touw vasthouden en zo  werden ze in het donker (zaklampen absoluut verboden) door het bos geleid. Een beetje heuvelachtig terrein is natuurlijk het leukst. En dan allerlei -spookachtige- verrassingen onderweg: een stukje los lopen en fakkels volgen, een ijskoude hand (emmer koud water meenemen) die je opeens vastpakt, nep-spinnenwebben (feestwinkel), witte wieven, geluidseffecten… Als je er even voor gaat zitten, verzin je een heleboel.”

Kleien, dansen, zoeken en happen
Karin: “Van glow-in-the-dark-fimoklei hun naam of voorletter maken. Deze gaan een half uurtje in de oven, zodat ze aan het eind van het feestje kunnen worden meegegenomen. Verder:

 • limbo-dansen onder de bezemsteel door
 • hoedendans (een hoed doorgeven tot de muziek stopt, wie de hoed op heeft, is af)
 • padden happen (een snoepkikkertje uit een teiltje water happen)
 • om de beurt zoeken naar een tikkende wekker (eierwekker op 5 minuten), tot hij afgaat. Ze vinden het heel spannend en het is toch stil.”

Enge man
Karin: “We hadden visite van een ‘enge man’ die boven zat en de kinderen een voor een wilde begroeten. Het kind werd geblinddoekt en mocht voelen aan zijn afgeschoten been (been onder je gevouwen) en arm (elleboog laten voelen). Ook had deze man maar een oog: eerst gewone oog laten voelen en het andere oog was een potje met boter waar je de vinger van het kind in stopte. Ze vonden het enorm spannend.”

Kampvuurverhalen

Wat is er leuker dan ‘s avonds als het donker is, rond een knapperend kampvuur zitten en naar een goed griezelverhaal luisteren. Edo mailde ons vier zelfgeschreven, superspannende kampvuurverhalen:

Hapjes en drankjes

Gekke kleuren
Ingrid: “Wat echt leuk is bij een griezelfeest is dat het eten een andere kleur is dan normaal. Gebruik bijvoorbeeld kleurvloeistof. Dit kan pannekoeken of cake groen of blauw kleuren.

Griezeltaart
Sanne: “Maak een taart. Een chocoladetaart is het beste, omdat die de griezeligste kleur heeft. Op de taart maak je met glazuur (te koop bij de supermarkt) allemaal griezelige dingetjes. Bijvoorbeeld een spookje of een pompoen. Met dropveters maak je spinnetjes. En met griezelservetten is het helemaal af!”

Griezelgourmet
Hilda: “Op het heksenfeestje van mijn dochter hebben we gegourmet.

 • Voorgerecht: vleermuissoep (tomatencrèmesoep met zwarte spaghetti).
 • Hoofdgerecht:
 • reuze pissebed (gehakt in de vorm van een pissebed, met een mesje heb ik een schild ‘getekend’);
 • gifslang (plakjes varkenshaas);
 • bloedvlees (biefstuk);
 • salamander (kipfilet).
 • Nagerecht: bloedneustoetje (drilpudding in de kleuren rood en groen).

Het was heel spannend voor de kinderen omdat we geheim hebben gehouden wat de ingrediënten waren. Vooral voor de zwarte spaghetti moesten er hoge drempels overwonnen worden.”

 • Anja: “Broodjes monstervingers (broodjes knakworst)”
 • Marianne: “Spinnenwebtaart en griezelsap: een chocoladetaart waar ik een spinnenweb op had gemaakt en vliegjes op had geplakt. De groene aanmaaklimonade had ijsblokjes met ingevroren spinnetjes.”
 • Wiep: “Voor de cakejes toverde ik allemaal griezelige lekkernijen uit de heksentas. Gestampte kikkersnotjes, gedroogd kippen bloed, gehakte vleermuizen vleugeltjes (gekleurd poedersuiker, chocolade strooisel) allemaal verzonnen door de vampier zelf.”
 • Karin: “Sinas (drakenplas) of cola (oud bloed) met soesjes (heksenpuisten *jak*), patat (spijkers) met kroket (drakendrol) en mayonaise (spokenpoep).”
 • Lorraine: “Jellypudding (goene) in glazen met onderin een nepspin. Dit is ook leuk met groene limonade, deze schep je dan uit een grote glazen kom.”
 • Alice: “Een lolly in rode slijm dopen om er griezellolly’s van te maken. Slijm maak je door poedersuiker, een beetje water en kleurstof te mengen.”
 • Sarjenka : “Doorzichtige gelatinepudding (te koop in de supermarkt, instant), en daardoorheen slierten gekookte spaghetti (dat zijn wormen) en gekookte zilvervliesrijst (dat zijn maden) stoppen… Gegarandeerd effect.”

Griezelhand
Monique: “Een plastic handschoen vullen met water en drie dagen in de diepvries leggen. Dan met een viltstift een snee in een van de vingers maken. Met ranja een glazen schaal vullen en de hand erin leggen. Vraag de kinderen nadat ze griezelfrietjes en hete hapjes hebben gegeten, of ze zin hebben in een glaasje bloed. Kijk maar eens wat ze er van vinden.”

Mee naar huis

Vergiftigde snoepjes
Anja: “De snoepjes waarvan we aan het begin van het feest hadden gezegd dat ze vergiftigd waren, hebben we aan het eind in zakjes gedaan. Elk griezeltje kreeg een zakje met een bedankje van ons eigen griezeltje. De jarige had een paar dagen daarvoor de bedankjes op een groezelig eng velletje papier gemaakt, zodat het op de avond snel in de zakjes gedaan kon worden”

Griezeltruc
Karin: “Als bedankje kregen ze allemaal een leeg luciferdoosje met in de onderkant een gat waar ze hun vinger door konden steken. Een dotje watten erbij en wat filmbloed (ook uit de feestwinkel), en de vaders en moeders konden aan het schrikken worden gemaakt: “Mam kijk eens, m’n vinger is eraf !”.”

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties
Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast
 • Wiep: “Een van te voren opgenomen aflevering van Kippenvel.”
 • Karin: “Griezeltje – Jacques Vriens.”

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Goochelaar
Anja: “We hadden een goochelaar ingehuurd die zich als tovenaarsleerling voordeed. Met veel kabaal kwam hij al kibbelend met de heks (ik dus) binnen en gingen ze een tovercompetitie aan. De kinderen hebben met open monden het hele spektakel zitten aanschouwen en voordat ze het wisten was het al weer tijd om naar huis te gaan. De tovenaarsleerling toverde voor elke griezel een lampionnetje en in een optocht zijn we met zijn allen (met de lampionnetjes natuurlijk aan) de kinderen thuis gaan brengen.” 

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen