N’cwala


In het dorp Mutenguleni (15 kilometer ten zuidwesten van Chipata, de hoofdstad van Oost-Zambia) wordt elk jaar op 24 februari een oogstfeest gevierd: N’cwala. Het feest wordt al sinds de prehistorie gevierd. In 1980 is het, na 80 jaar niet te zijn gevierd, in ere hersteld.

In de eerste plaats is N’cwala een feest om het binnenhalen van de eerste oogst te vieren. Daarnaast is het ook bedoeld om te herdenken dat de Ngoni in 1835 Zambia binnenkwamen. Het is een feest met dans, zang, eten (maïs en vlees) en drinken (veel bier).

Dansen voor het opperhoofd

Twaalf stamhoofden van de Ngoni voeren met hun beste dansers een krijgsdans op voor het opperhoofd van de Zoeloes, en bieden hem de eerste oogst aan. De krijgsdans is bedoeld om te laten zien hoe goed men het opperhoofd zou verdedigen in oorlogstijd. Een goede, sterke en agressieve danser zou namelijk ook een goede krijger zijn. Tijdens de dans staan de vrouwen in een cirkel om de mannen heen. Zij moedigen de dansers aan met zang en handgeklap. Het opperhoofd drinkt het bloed van een geslachte koe en geeft zijn volk de zegen om te gaan oogsten en eten. 

Een Ngoni-krijger draagt een hoofdtooi die is gemaakt van de manen van een zebra. Daarnaast draagt hij een rok en bovenstuk van (luipaard)bont. Verder een wapenstok van hardhout en een schild (Chishango) van koeienhuid en bont. 

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen