Ramadan


Ramadan is de negende maand van het Islamitische maanjaar. Dit is de maand waarin God de Koran openbaarde. Ramadan begint als twee orthodoxe moslims de nieuwe maansikkel hebben gezien. Een maand lang mogen moslims niet drinken, eten, roken of seksuele omgang hebben zolang de zon op is.

Kleine kinderen, zieke of erg oude mensen en zwangere vrouwen hoeven niet te vasten. Het vasten is bedoeld om de ziel te zuiveren, de onderlinge band te versterken, het lichaam te leren beheersen en God te danken. Tevens herinnert het de rijken eraan hoe het is arm en hongerig te zijn.

Vijf plichten

Na het christendom is de Islam met 17% van de bevolking (ca. 700 miljoen mensen) de grootste wereldgodsdienst. De meeste moslims leven in de Arabische wereld, Turkije, Iran, Pakistan, Bangladesh en Indonesië. Moslims geloven net als Christenen dat God de wereld heeft geschapen. In de zevende eeuw gaf God zijn wetten en regels via zijn profeet Mohammed aan de mensen door. Mohammed legde deze vast in de Koran. Een goede moslim voldoet aan vijf plichten: de geloofsbelijdenis (Allah is de enige God en Mohammed is zijn profeet), vijf gebeden per dag met het gezicht naar Mekka gericht, aalmoezen geven, vasten tijdens Ramadan en minstens één keer in zijn leven een pelgrimstocht naar Mekka maken.

Suikerfeest

Tijdens Ramadan is het feest na zonsondergang. Als beloning voor de zelfbeheersing overdag mag men zich dan tegoed doen aan rijke maaltijden. Orthodoxe moslims brengen de laatste tien dagen van Ramadan in de moskee door.

Daar bestuderen ze de Koran en bidden ze. Het hoogtepunt is de avond van de 27ste dag. Dan viert men ‘lailat-al-kadr’: de nacht waarin de Koran is geopenbaard. Vanaf dat moment staat alles in het teken van de voorbereiding voor ‘Eid-ul-fitr’ (‘het feest van het verbreken van het vasten’ of ‘suikerfeest’).

Tijdens dit drie dagen durende feest trekt men nieuwe kleren aan, worden cadeaus uitgewisseld, geeft men voedsel aan de armen en komen mensen bij elkaar om te eten en drinken. Sommige moslims hervatten het vasten op de tweede dag van de nieuwe maand. Dit vrijwillige vasten heet ‘saum s-saabirien’ (‘het vasten van hen die volharden’) en duurt zes dagen.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen