Achtergrond

 
           
 
Help ons Vanharte up to date te houden! Heb je een aanvulling, een opmerking of een idee voor deze pagina? Gebruik de link onderaan de pagina om het ons te laten weten...

Abraham, Sarah of Over the Hill, het komt allemaal op hetzelfde neer. U bent de magische grens van vijftig jaar voorbij. Alleen woont u in de eerste twee gevallen in Nederland en in het laatste in Amerika. De komende tijd gaan we op zoek naar meer wetenswaardigheden over de oorsprong van deze tradities en de viering van de 50ste verjaardag in het buitenland.

 
     
     
   
 
U kijkt nu naar de oude pagina's van Vanharte. Vanharte is vernieuwd, en deze pagina's worden niet meer bijgehouden.
Klik hier om naar de vernieuwde Vanharte te gaan.


Oorsprong

Waarom noemen we een 50-jarige eigenlijk Abraham? De oorsprong van deze bijzondere benaming is afkomstig uit het Nieuwe Testament (Joh. 8:56). De uitdrukking 'Abraham gezien hebben' komt voort uit een bijbelverhaal. Jezus zei dat hij Abraham had gezien. Aangezien deze al eeuwen dood was, werd hij door de omstanders niet geloofd: "Nog geen vijftig jaar en toch hebt gij Abraham gezien?” (Joh. 8:57). In onze uitdrukking 'Je bent vijftig, dus je hebt Abraham gezien', is deze uitspraak dus eigenlijk omgedraaid.

Parallel hieraan worden vrouwen die vijftig worden Sarah genoemd. Sarah was - zoals u waarschijnlijk wel weet - de vrouw van Abraham. 

Over the hill

In Amerika wordt de 50ste verjaardag een ‘over-the-hill’-party genoemd. Eigenlijk wordt deze hetzelfde gevierd als in Nederland, maar dan zonder 'onze' Abraham of Sarah. In tegenstelling tot de in Nederland roemruchte pop wordt de Amerikaanse jarige een ‘over-the-hill’-basket gepresenteerd. Dit is een mand of doos gevuld met cadeautjes en gimmicks die op de 50ste verjaardag, of op de 50-jarige zelf slaan. 

 

 

 
 
 
     
 
Heeft u een leuke idee dat past bij deze pagina? Of juist een vraag of een opmerking? Help Vanharte.nl en laat het ons en de andere gebruikers weten: klik op de link onderaan de pagina....
Ben je juist op zoek naar meer informatie over bedrijven? Kijk dan op ons register(klik hier)!
 
   
   
   
 
 
     
     
 

VanHarte Kadozoeker!

Vul de gegevens in van de persoon waar je iets voor zoekt en de vanharte kadozoeker helpt je aan leuke ideeen...

        verder