De Palmpaastak

 
           
 
Help ons Vanharte up to date te houden! Heb je een aanvulling, een opmerking of een idee voor deze pagina? Gebruik de link onderaan de pagina om het ons te laten weten...

Het lopen met Palmpaastakken is een oud gebruik dat alles te maken heeft met de intocht van Jezus in Jeruzalem. Alle mensen legden toen takken op de weg, waar Jezus op zijn ezel overheen reed. Nu nog is een Palmpaastak niet echt compleet zonder een takje (Buxus). De Palmpaastak staat letterlijk bol van symboliek. Hier geven we u tips voor de versiering.

 
     
     
   
 
U kijkt nu naar de oude pagina's van Vanharte. Vanharte is vernieuwd, en deze pagina's worden niet meer bijgehouden.
Klik hier om naar de vernieuwde Vanharte te gaan.


Als basis van de Palmpaastak wordt meestal een houten kruis gebruikt. Dit maakt u door twee takken of stokken met draad en/of spijkers als een kruis aan elkaar te bevestigen. Eigenlijk hoort er ook nog een ring/hoepel aan de tak of het kruis te hangen. Deze hoepel wordt met koorden aan de stok vastgemaakt.

De stok of het kruis kunt u omwikkelen met repen crêpepapier. Aan de tak, of aan de ring hangt u slingers. Deze kunnen gemaakt zijn van gedroogd fruit, spekkies of ander snoep. Maar u kunt er ook slingers aan bevestigen die zijn gemaakt van getekende en ingekleurde figuurtjes. Rijg deze aan een lange draad en hang ze aan de tak.

Bovenop de Palmpaastak hoort een broodhaantje. Dit kunt u kant-en-klaar kopen bij de bakker, maar ook heel eenvoudig zelf maken. Volg de voorschriften die staan op een pak wittebroodmix en kneed van het deeg een haantje, eventueel met vleugels en kam. Druk aan weerszijden van de kop een rozijn in het deeg als oog. U kunt het broodhaantje ook van speciaal 'speel'brooddeeg maken. Hier zit extra veel zout in, waardoor het haantje niet eetbaar is, maar wel extra lang houdbaar.

Let erop dat u de tak niet te zwaar maakt. Zeker niet als de tak door een kind moet worden gedragen. Hou ook plastic zakken bij de hand om het broodhaantje te beschermen tegen eventuele regenbuien.

Meer over dit onderwerp

  • Paasversieringen - Thomas Berger, ISBN 9062384927
 
 
 
     
 
Heeft u een leuke idee dat past bij deze pagina? Of juist een vraag of een opmerking? Help Vanharte.nl en laat het ons en de andere gebruikers weten: klik op de link onderaan de pagina....
Ben je juist op zoek naar meer informatie over bedrijven? Kijk dan op ons register(klik hier)!
 
   
   
   
 
 

Introductie

Achtergronden

Aankleding

Activiteiten

Hapjes en Drankjes

     
     
 

VanHarte Kadozoeker!

Vul de gegevens in van de persoon waar je iets voor zoekt en de vanharte kadozoeker helpt je aan leuke ideeen...

        verder