|
Koken
tot ze een kleur hebben
U kunt de
eieren kleuren door ze in (natuurlijk) gekleurd water te koken:
Leg eieren
op de bodem van de pan (stapel ze niet op elkaar) en doe er water bij
zodat ze volledig onder water liggen
- Voeg een
theelepel azijn toe (dat maakt de kleur sterker)
- Voeg het
natuurlijke kleurstof toe. Hoe meer eieren u tegelijk kookt, hoe meer
kleurstof u nodig heeft.
- Breng
het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de eieren 15 minuten
koken.
- Laat de
eieren afkoelen. Zijn de eieren niet voldoende gekleurd, laat ze dan
bedekt met het kleurmiddel een nacht in de koelkast staan.
Alles wat
vlekken geeft in uw kleren, kunt u in principe als natuurlijk kleurmiddel
gebruiken. Het is gewoon een kwestie van experimenteren. Natuurlijk kunt
u ook kant-en-klare eierverf in de winkel kopen. Een paar voorbeelden
van natuurlijke kleurmiddelen:
- bieten
(licht rood)
- schillen
van een limoen of sinaasappel, wortel, selderijzaad (licht oranje)
- kurkuma/koenjit/saffraan
(geel)
- spinazieblaadjes
(licht groen)
- bosbessen
(blauw)
- sterke
koffie/koffiedrab/uienschillen (beige/bruin)
Uitgeblazen?
Gaat u hardgekookte
of uitgeblazen eieren beschilderen? Hieronder vindt u wat speciale en
minder speciale tips en technieken. Allereerst leggen we u uit hoe u eieren
uit moet blazen. Het is even oefenen, hard blazen en een schort is geen
overbodige luxe. Voor wie het toch wil doen volgt hier de werkwijze:
- Prik met
een scherp voorwerp een klein gaatje in de boven- en onderkant van een
ei. Zorg ervoor dat u ook het binnenste velletje goed doorprikt.
- Nu komt
het smerigste werk. Hou het ei boven een bak en blaas door een van de
gaatjes de inhoud naar buiten.
- Spoel
het ei goed na met water.
De inhoud
van de eieren gebruikt u voor een heerlijke omelet als beloning voor het
schoonmaakwerk dat u na dit karweitje te wachten staat.
Speciale
technieken
En nu de
eierverftechnieken:
- Plak allerlei
versiersels op het (geverfde) ei. Denk hierbij aan dingen als kleine
gedroogde bloemetjes, glittertjes, lintjes en papier. Eigenlijk is alles
wat klein genoeg is en geplakt kan worden mogelijk.
- Versier
het ei met krijtjes of (speciale) stiften.
- Al weken
voor Pasen zijn speciale eiersjablonen en apparaatjes om ei in vast
te klemmen bij het schilderen, te koop.
- Leg de
gekookte eieren ook een minuut of tien in een bakje met speciale voedingskleurstof.
- Breek
de schil van het gekookte (!) ei door het over tafel te rollen en leg
het dan 10 minuten in een bad van voedingskleurstof. Afpellen en in
mooie eierdopjes serveren!
- Bedruppel
de schil van het ei met kaarsvet voordat u het ei in het verfbad legt.
Laat het ei drogen en haal het kaarsvet eraf. Herhaal dit eventueel
een paar keer met verschillende kleuren. Begin altijd met de lichtste
kleur.
- Plak kleine
plantjes op het ei en kook het. Verwijder de plantjes en u ziet een
prachtig wit lijnenpatroon.
- Polen
en Oekraïners staan bekend om hun Pysanki-eieren. Deze eieren zijn
een waar stukje vakmanschap. De eieren worden gedeeltelijk bedekt met
gesmolten bijenwas en vervolgens in een verfbad gedompeld. De was wordt
er weer afgehaald en op andere plekken opnieuw aangebracht, waarna het
proces zich herhaalt.
|
|