Zwerkbal in de praktijk


Niets is leerzamer dan uw eigen ervaringen. Op de tweede plaats komen de ervaringen van een ander. Op deze pagina verzamelen we bloopers, succesverhalen en al het andere dat het publiceren waard is. Uw verhalen horen we daarom graag!

Snaailoop

Annalice: “Snaailoop: verf een oud squashballetje goudkleurig. Steek er een cocktailprikker door en aan beide zijden een veertje. Zet een parcoursje uit en laat de kinderen met de snaai op een lepel het parcours af leggen. Team tegen team. Wie het snelste is, heeft gewonnen.”

Zwerkbal met een grote groep

Laura (11 jr): Eerst pak je 6 hoepels (geel,of andere kleur), 1 rode bal, 2 harde ballen, 1 klein pingpongballetje en capes (in verschillende kleuren).

De voorbereiding

Je moet eerst een muur vinden en aan de overkant (niet over de straat!) ook een. Zet aan een muur drie hoepels naast elkaar en doe dat ook bij de andere muur.
Het pingpongballetje spuit je goudkleurig. Dan gooi je het pingpongballetje op de grond.
Je moet 28 spelers hebben. Verdeel ze in vier groepen. Elke groep heeft een kleur, zodat ze elkaar kunnen herkennen.

De spelregels

 • Iedere ploeg heeft 2 drijvers. Zij pakken de 2 ballen en gooien ze tegen de tegenpartij. En ze vangen de ballen die op hun partij zijn gericht.
 • Iedere ploeg heeft 3 jagers. Zij moeten de rode bal over elkaar spelen en proberen in het doel van hun tegenstander te gooien (de eerste hoepel is 10 punten waard, de middelste 30 en de laatste 20).
 • Iedere ploeg heeft 1 wachter. Hij/zij beschermt de eigen doelen (hoepels).
 • Iedere ploeg heeft 1 zoeker. De zoeker moet het gouden pingpongballetje vinden dat op de grond ligt te rollen. Elke spelers, behalve de zoeker zelf, moet tegen het pingpongballetje schoppen maar niet naar zijn zoeker!
 • Er is maar 1 scheidsrechter, die moet natuurlijk onpartijdig zijn.
 • Elke keer spelen er 2 ploegen tegen elkaar. Als het gouden pingpongballetje gevonden is, is de wedstrijd voorbij en heeft de winnende ploeg 150 punten verdiend.
 • De ploeg met de meeste punten is de winnaar!

Zwerkballes

Roos: “U hangt 2 hoepel of degelijke op en maak daaraan stelen van papier. Plaats ze op verschillende hoogtes tegen een muur. Dit zijn dan de hoepels die bij Zwerkbal ook nodig zijn. Verder heeft u een klein balletje (leuker is natuurlijk een kleine knuffel-snaai) nodig. De kinderen moeten dan in 10 seconden zoveel mogelijk scoren (scoren doen ze door de bal in zo’n ring te gooien. Dit is telkens 10 punten waard.) Als de tijd om is, mag het volgende kind proberen zo veel mogelijk punten voor zijn of haar afdeling te verdienen.”

Dreuzelzwerkbal

Cedric: “Hieronder mijn eigen spelregels voor DreuzelZwerkbal. Je kunt het spel met twee keer elf kinderen spelen:

 • Vijf Jagers, die moeten scoren
 • Twee Drijvers, die de Beukers moeten afweren
 • Een Wachter, die het doel verdedigt
 • Een zoeker, die de Gouden Snaai moet zien te grijpen
 • Twee Beukers, die met ballen andere spelers aanvallen (trefbal-idee)

Slurk = een basketbal
Gouden Snaai = een pingpong balletje
Beukers = twee zware ballen, die door de lucht zweven en spelers aanvallen.

Het spel

Vier jagers moeten scoren met de Slurk, de vijfde zit op de bank. De bedoeling is dat zij de Slurk door een van de ringen gooien die 15 meter hoog aan een paal hangen.

Ondertussen lopen er nog twee Beukers rond, die proberen andere spelers ‘aan te vallen’.
Als een speler is aangetikt door een Beuker, moet hij het veld verlaten. De speler die op de bank zat, mag het spel inkomen.

Aan het doel staat de Wachter. Hij heeft een dubbele taak: het doel verdedigen en de Gouden Snaai verdedigen.
De kleine bal ( de Gouden Snaai) is het belangrijkste.

Als die veroverd is, is de wedstrijd afgelopen en krijgt het team van de winnende zoeker honderdvijftig punten !!

Veel plezier, maar doe wel voorzichtig !”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen