Wie bent u? Venetiaans masker


Van oudsher is het in Venetië (Italië) met Carnaval de bedoeling om je onherkenbaar in het feestgedruis te begeven. De beste manier om dit te doen, is natuurlijk door uw gezicht te verstoppen achter een masker. VanHarte heeft voor u en uw kinderen wat maskeertips.

 Venetiaans masker

Benodigdheden:

  • stevige glanzende stof
  • stevig knutselkarton
  • schaar
  • textiellijm
  • dun onderbroekenelastiek of mooi satijnen lint
  • papier
  • perforator
  • versiersels, zoals veren of straskralen

Stap 1

Teken op een dubbelgevouwen stuk papier een mal voor uw masker. Laat uw fantasie de vrije loop, dat maakt de vorm alleen maar interessanter. Teken maar één helft van het masker vanaf de vouwlijn (zie afbeelding 1). Knip uw ontwerp uit. Als u het papier uitklapt, heeft u de mal van het masker.

Stap 2

Gebruik de papieren mal om het masker op het knutselkarton over te nemen. Knip de ogen niet zomaar lukraak uit. Bepaal de ooggaten door het masker voor uw gezicht te houden. Vraag iemand anders een middelpunt te tekenen ter hoogte van uw pupil. Teken door een kruis te zetten in het midden, een ellips voor het ooggat (zie afbeelding 2).

Stap 3

Leg het kartonnen masker op de binnenzijde van de stof. Knip de stof een centimeter buiten de rand uit. Doe dit nogmaals op gelijke grootte van het masker.

Stap 4

Plak met textiellijm het grotere lapje stof op het masker. Hierna knipt u de randen in om makkelijk om de rand van het masker te kunnen plakken (zie afbeelding 3).

Als u alle delen mooi om het masker heeft gevouwen en geplakt, kunt u het andere deel stof (dat precies even groot is als het masker) hier aan de achterkant overheen plakken.

Stap 5

Maak met een perforator gaatjes aan de zijkanten van het masker. Hierna kunt u het lint of elastiek eraan bevestigen. De linten strikt u op uw achterhoofd vast. Als u er zeker van wilt zijn dat het masker stevig blijft zitten, is het aan te raden elastiek te gebruiken.

Stap 6

Verfraai uw masker met mooie veren en/of (stras)kralen voor een prachtig effect. Dit kunt u doen door ze met kleine steekjes vast te zetten op het masker. Gebruik hiervoor draad in de kleur van de stof die u heeft gebruikt!

Meer maskers >> 1 2 3

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen