Wereldgebruiken


Landen, volkeren en culturen kennen verschillende manieren en tijdstippen om het oude jaar vaarwel te zeggen. En het nieuwe jaar welkom te heten natuurlijk. Bij VanHarte kijken we graag eens over de grenzen. Het kan interessant zijn om culturele achtergronden te begrijpen. En wie weet doet u nog wat ideeën op voor uw eigen oud en nieuw-viering. Hieronder allereerst een kijkje in Spanje.

Spanje

Spanjaarden vieren Kerstmis in familiekring. Op Oudjaarsavond – Noche Vieja – blijven velen tot middernacht thuis. Daarna is het feesten buiten de deur, met name voor de jongere generaties.

Druiven voor geluk

In Spanje kennen ze een traditie die uit het begin van de 20e eeuw stamt. Deze traditie heet ‘Las Uvas de la Suerte’ (‘druiven voor geluk’). Iedereen krijgt een schaaltje met twaalf druiven. Op het moment dat de klok op de Puerta del Sol in Madrid 12 uur begint te slaan, wordt er druifgehapt. Eén druif per klokslag. Dit moet geluk en voorspoed geven voor het Nieuwe Jaar.

Het idee ontstond toen er aan het begin van de 20e eeuw een keer een erg omvangrijke druivenoogst was. Vanaf dat moment is het uitgegroeid tot de traditie zoals we die hier beschreven hebben.

De klok op de Puerta del Sol is op de televisie te zien. Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, wordt er getoost op het nieuwe jaar. Met heerlijke, Spaanse champagne (Cava). En dan wordt er uitbundig gefeest tot de vroege ochtend.

¡Feliz Año Nuevo!
Gelukkig nieuwjaar!

TIP:

Kijk in de rubriek Interne Links onderaan deze pagina voor links naar gebruiken uit andere landen

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen