Wereldgebruiken – Amerika


Nieuwjaarsdag is één van de weinige vrije dagen die Amerikanen hebben. Oudjaarsdag niet, maar dan begint het feestje al. Mensen geven op Oudjaarsavond ‘New Years Eve Parties’ thuis. Of ze gaan naar grote georganiseerde feesten. In hotels, discotheken en clubs bijvoorbeeld. Vaak is een buffet of diner bij het arrangement inbegrepen. De kaartjes moeten in de meeste gevallen van tevoren geregeld worden. Afhankelijk van waar je bent, kunnen de prijzen kunnen aardig oplopen.

Lowering the ball 

Vanaf 1907 kent Amerika de traditie van ‘lowering the ball’ op Times Square in New York. Ieder jaar zijn er honderdduizenden mensen bij aanwezig. Toegangskaartjes zijn niet nodig. Verder bekijkt iedereen het op televisie. Om 23.59 uur begint de afdaling van de bal. Om middernacht precies bereikt de bal de cijfers die het nieuwe jaar weergeven. Wanneer de cijfers oplichten is dit het officiële signaal dat het Nieuwe Jaar is begonnen. Iedereen wenst elkaar gelukkig nieuwjaar en de champagne vloeit rijkelijk.

Nieuwjaarshoedjes

Vaak dragen mensen Nieuwjaarshoedjes gemaakt van glanzend of glittermateriaal. Voor vrouwen zijn dit meestal kroontjes (tiara’s), zoals we die van het Vrijheidsbeeld kennen bijvoorbeeld. We zien deze met teksten zoals “Happy New Year” of de cijfers van het nieuwe jaar. In Nederland doken deze kroontjes vorig jaar ook op.

Nieuwjaarsdag

Op Nieuwjaarsdag spreken mensen af met vrienden. Of ze brengen de dag met familie door. Op televisie wordt de ‘Tournament of Roses’-parade vertoond. Met daarna de Rose Bowl, een jaarlijkse footballwedstrijd. Beide vinden plaats in Pasadena in Californië. Het is een traditie om hiernaar te kijken, zoals bij ons de skispringwedstrijden op televisie.

Happy New Year!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen