VanHarte Tip Top Tien voor Vrijgezellenfeesten


Het vrijgezellenfeest is iets dat al vele jaren in allerlei landen wordt gevierd. Nog niet zo lang geleden was het een voorrecht van de bruidegom en zijn kornuiten. Tegenwoordig laten de bruid en haar aanhang ook regelmatig van zich horen. Bruidsparen-to-be kiezen er steeds vaker voor om samen hun vrijgezelle status vaarwel te zeggen. In de aanwezigheid van hun vrienden en vriendinnen natuurlijk. Er is geen vaste regel wie het feest organiseert. Het kan een vriend(in) zijn van het paar, de ceremoniemanager of één van de getuigen. Voor de organisator van het vrijgezellenfestijn heeft VanHarte een Tip Top Tien samengesteld.

VanHarte Tip Top Tien voor Vrijgezellenfeesten

(tien gouden tips voor een onvergetelijk vrijgezellenfeest) 

1. Ken uw bruidspaar

Het vrijgezellenfeestje is bestemd voor de bruid, bruidegom of bruidspaar samen. Zo’n feest volledig geheim houden is best leuk. Maar dan moet u wel heel zeker weten dat wat u bedenkt, op prijs wordt gesteld. En dat het bruidspaar wel echt een vrijgezellenfeest wil. U kunt er dus voor kiezen om het bruidspaar te vragen of zij een feest op prijs stellen. En of zij de voorkeur geven aan ‘apart of samen’. En wie zij graag uitgenodigd willen zien. De ceremoniemanager is ook een goede bron van informatie, mocht u het bruidspaar niet direct willen benaderen. Kies in ieder geval een feestaanpak die bij de hoofdpersoon/hoofdpersonen van het feest past.

2. Budgetteer met beleid

Het is de gewoonte dat de gasten en organisator voor zichzelf en de bruidspersonen betalen. VanHarte adviseert om in ieder geval één keer als gezelschap bij elkaar te komen. Het budget voor het evenement kan dan in overleg worden vastgesteld. De andere keuzes kunnen pas worden gemaakt wanneer het budget bekend is.

Tip: Vraag bij grote plannen werkgever of lokaal bedrijf om sponsoring.

3. Plan met verstand

Vroeger werd het feest nog wel eens op de avond voor de huwelijksdag georganiseerd. Officieel natuurlijk de laatste avond als vrijgezel. Alleen niet zo geslaagd als de bruid en bruidegom op de dag zelf door vermoeidheid of een kater niet echt van de grote dag kan genieten. Elke andere datum tussen 1 maand en 1 week voor de bruiloft is een betere keuze. Een ander aspect van de planning is de beslissing of u kiest voor een avond, een dag of een heel weekend. Zorg er ook tijdig voor dat de agenda’s van de feestvarkens worden geblokkeerd.

4. Taakverdeling en betaling

Tijdens de eerste bijeenkomst (zie tip 2) kunt u een globale taakverdeling maken. Maak één persoon verantwoordelijk voor het aanschrijven of bellen van de gasten over de financiële bijdrage. Ook het innen van het geld en betalingen aan leveranciers liggen bij deze persoon. Maak een ander bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het bekijken van de lokaties en het maken van een voorstel.

5. Feestelijke ideeën

Het budget is bekend. U heeft zich verdiept in de wensen van het bruidspaar. Hoe gaat u hier invulling aan geven? Doe research, hou een brainstormsessie en wees creatief. Voor inspiratie heeft VanHarte in de rubriek Vrijgezellige Thema’s een aantal feestsuggesties op een rij gezet. Inclusief veel ervaringen en tips van VanHarte-bezoekers. Onderverdeeld in categorieën om het u zo makkelijk mogelijk te maken. De rubriek Feesten rondom Trouwen geeft wat buitenlandse feestideetjes. Als uw budget het toelaat, moet u ook zeker de aankleding niet vergeten. Van het ‘slachtoffer’ en van de overige feestvierders. Ook voor de liefhebbers van spelletjes hebben we leuke suggesties.

6. Leuke lokaties

Zoek een lokatie die past bij het feest en bij uw idee. Vaak wonen de gasten verspreid over het land. Hou in dat geval rekening met de mogelijkheden die lokaties bieden voor overnachtingen. Het feest (gedeeltelijk) bij iemand thuis vieren, is overigens ook heel gezellig. En budgettair aantrekkelijk !

7. Eten en Drinken

Gezellig eten en drinken hoort absoluut bij een vrijgezellenfeest. Kies voor kwaliteit en een lokatie die geen problemen heeft met een mogelijk wat rumoerig gezelschap. Informeer daarnaar! Ook zou u bij iemand thuis het culinaire gedeelte kunnen verzorgen. Hou rekening met speciale eetwensen zoals diëten en vegetariërs.

8. Veiligheid en Vervoer

Het is de bedoeling dat het leuk wordt en blijft. Gebruik uw gezond verstand. Denk dus altijd aan de veiligheid van het feestende gezelschap. Hoe komt iedereen weer thuis? Alcohol en verkeer is een ongewenste combinatie. Als het budget het toelaat zijn overnachtingen, taxi’s of een bus met chauffeur goede opties. Laat gevaarlijke buurten links liggen tijdens een kroegentocht en hou elkaar in de gaten. Samen uit, samen thuis!

9. Foto en Video

Ook de bruid en bruidegom zullen graag een visuele herinnering hebben aan hun vrijgezellenfeest. Zorg ervoor dat iemand foto’s neemt of leg het een en ander vast op video.

10. Verrassingen voor de hoofdpersoon

Misschien is het u gelukt om het hele evenement geheim te houden. Zo niet, dan zijn er altijd nog legio mogelijkheden waarmee u de toekomstige bruid(egom) kunt verrassen. Maak een leuk lied en zing het bij binnenkomst. Bereid een fotoboek voor. Schakel eventueel de hulp van de ouders hiervoor in. Geef gezamenlijk een leuk cadeau. Eventueel verpakt als surprise waarmee u hem of haar vriendschappelijk in de maling neemt. Het mag allemaal.

VanHarte wenst u een onvergetelijk vrijgezellenfeest toe.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen