Vanharte Tip Top Tien voor Oud&Nieuw


In onze rubrieken Geschiedenis van Oud & Nieuw en Oud & Nieuw Wereldgebruiken heeft u zich kunnen verdiepen in de achtergronden van dit feest. We gaan nu weer even terug naar ons eigen landje, anno nu. Hoe pakt u de voorbereiding van een gezellig Oud & Nieuw-feestje aan? VanHarte heeft voor u een Tip Top Tien samengesteld. Gericht op een feestelijk Oud & Nieuw thuis.

Vanharte Tip Top Tien voor Oud&Nieuw
 
(Tien gouden tips voor een gezellige jaarwisseling)

1. Pleeg overleg

Het is altijd een goed idee om te overleggen met uw feestgenoten wat ze gezellig vinden. Activiteiten binnenshuis en buitenshuis, hapjes, vuurwerk en muziek kunt u ruim van tevoren bespreken. Of dit nu met uw medegezinsleden is of met een groep vrienden.

2. Bepaal wat u gaat doen

Het is tijd om de beslissing te nemen. Wat is uw budget? Wat gaat u eten en drinken? Kiest u een thema, zoals een Hollywood-feest? Viert u het feest in familiekring of nodigt u ook anderen uit? Geeft u een nieuwjaarsborrel? Verzint u eens iets heel anders?

3. Verdeel de taken

Mogelijk bent u van plan een groot feest of nieuwjaarsborrel te organiseren. Vergeet niet dat dit het nodige werk met zich meebrengt. U kunt heel stoer alles zelf willen doen. Plezieriger is het waarschijnlijk om een goede taakverdeling te maken. Eén persoon is verantwoordelijk voor het vuurwerk, iemand anders voor de hapjes et cetera. De boodschappen doet u met minstens twee personen. Leg schriftelijk in een draaiboekje vast wie, wat, wanneer doet. En wijs een coördinator aan, iemand die de gehele voortgang in de gaten houdt en waar nodig de plannen aanpast.

4. Denk aan de kinderen

Oud & Nieuw is vaak meer een feest voor volwassenen dan voor kinderen. Toch vinden kinderen het heel leuk om mee te feesten, al is het maar om zo laat op te mogen blijven. Lekker van oliebollen snoepen en vuurwerk kijken, is natuurlijk ook heel aantrekkelijk. Kijk bij de Oud & Nieuw Kindertips om het feest ook voor hen zo speciaal mogelijk te maken.

5. Communiceer tijdig met uw gasten

Als u een feest of borrel organiseert, denk dan aan tijdige communicatie. Mensen maken vaak plannen voor Oud & Nieuw. Nodig uw gasten uiterlijk drie weken van tevoren uit. Vraag hen om u per omgaande te laten weten of ze kunnen en willen. U weet dan hoeveel gasten u kunt verwachten. Vermeldt in uw uitnodiging alle informatie die voor uw gasten van belang is. Bijvoorbeeld het kledingadvies, feestthema, de lokatie en tijd. Nog een budgettip voor u: maak er een BOB-feest van (Bring your Own Bottle).

6. Plan de avond

Er is een enorm aanbod op televisie op Oudjaarsavond. Wellicht levert u dit al voldoende entertainment voor de avond. Of huur een stapel films die u altijd al heeft willen zien. Voor andere feesttips en hoe u uw Oudjaarsavond invult, kijkt u in onze rubriek Oud & Nieuw Feestsuggesties.

7. Bereid eten en drinken voor

Of u nu een groot feest geeft, of met gezinsleden Oudjaarsavond doorbrengt, het voorbereiden van de hapjes en de drankjes zorgt ervoor dat u zonder zorgen aan de festiviteiten kan deelnemen. In uw keuze van hapjes kunt u hier al rekening mee houden. Kijk ook bij de Oud & Nieuw eetsuggesties voor inspiratie.

8. Versier huizen en mensen

Uw huis of feestlokatie ademt waarschijnlijk de Kerstsfeer nog uit. En dat is prima, daar hoeft u niet veel aan te doen. Met een aantal kleine aanpassingen voert u het Oud & Nieuw-thema verder door. Kijk in onze rubriek Aankleding. Voor uw feestjurk of -pak adviseren wij u tijdig de stad te bezoeken. Vanaf eind oktober hangen de feesttenues tegenwoordig klaar.

9. Een muzikaal uiteinde

Het valt eigenlijk tegen hoe weinig nummers specifiek over Oud & Nieuw gaan. Zeker als je het met het Kerstaanbod vergelijkt. Toch hebben we wat songs gevonden. Inclusief de tekst van de Schotse klassieker Auld Lang Syne. Kies Oud & Nieuw muziektips voor deze informatie.

10. Leef u uit

Of u nu een echt feestbeest bent of gezellig met uw gezin Oud & Nieuw thuis viert. Maak iets moois van de jaarwisseling 2000/2001. Zoals u het zelf wilt hebben. En vergeet niet…. het nieuwe millennium gaat nog beginnen!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen