VanHarte Tip Top Tien voor grote groepen


Sinterklaas gaat aan de meeste scholen niet ongemerkt voorbij. Ook voor bedrijven is het heel gebruikelijk om een Sintfeest te organiseren voor de kinderen van werknemers. Hoe pakt u de organisatie van een groepsfeest voor gelovers aan? VanHarte zet een aantal adviezen voor u op een rij.

VanHarte Tip Top Tien voor Sint met een grote groep

(tien gouden tips voor een onvergetelijk Sint-bezoek)

1. Vorm een feestcomité

Het is aardig wat werk om zo’n groot feest te organiseren. Zeker als u dat naast uw ‘gewone werk’ oppakt. Met een feestcomité is het mogelijk om de taken eerlijk te verdelen. Denk bij de organisatie ook aan het regelen van budgettaire zaken.

2. Maak goede afspraken

Begin als comité met het maken van afspraken over de taakverdeling. Regelmatig contact over de voortgang is essentieel. Vraag waar nodig om vrijwilligers om het feest te begeleiden. Bepaal wat voor cadeautjes er aan de kinderen gegeven worden. Wie koopt ze? Wat is het budget? En laat afspraken met externen – zoals een feestlokatie of Sinterklaascentrale – schriftelijk vastleggen.

3. Hou rekening met uw budget

Welke uitvoering u kiest, hangt van een aantal factoren af. Uw beschikbare budget is hierbij van groot belang. Kunt u een Sint en Pieten via een Sinterklaascentrale inhuren of kiest u voor vrijwilligers uit eigen kring? Of het nu gaat om een professionele Sintshow of kwaliteitsamateurs, zorg voor een goede briefing. Informatie over de kinderen en wat ze leuk vinden, is echt noodzakelijk. Vraag het de ouders ruim van tevoren. Zo kan Sint ervoor zorgen dat zijn Grote Boek op orde is.

4. Hou rekening met de groep

De samenstelling van de kindergroep is ook een kritieke factor. Hoe oud zijn ze, hoeveel kinderen komen er? Is de groep erg jong, maak het dan niet te spannend en laat het niet te lang duren. Strooien en hard kloppen is dan misschien ook niet zo’n goed idee. Niemand zit op huilpartijen te wachten.

5. Informeer de ouders

Laat ouders en verzorgers tijdig weten wat de plannen zijn en wanneer het feest plaatsvindt. Laat ook weten of zij hierbij aanwezig zijn of niet. Dit is een redelijk essentiële beslissing. Een Sint-bezoek kan echt behoorlijk in het water vallen door ouders die op de achtergrond luidruchtig bij staan te kletsen. Zijn de kinderen niet al te klein? Stuur de ouders zodra Sint er is, weg voor een kop koffie. Zijn de kids nog erg klein, instrueer de pieten dat zij de ouders op leuke wijze terechtwijzen. Betrek ouders ook actief bij de voorbereiding van het feest. Wellicht kunnen ze helpen met de catering, versieren of het inpakken en kopen van cadeaus.

6. Kleed de feestlokatie aan

Voor het creëren van de authentieke Sintsfeer helpt het om de feestlokatie in stijl te versieren. Hang bijvoorbeeld tekeningen of andere werkjes van de kinderen op. Maak slingers van Sint-snoep, zoals marsepein en pepernoten. Als Sint en Piet komen, zorg dan dat er een versierde stoel is voor de Sint. Denk ook aan een passende muziekinstallatie en eventueel een microfoon voor de Sint. Een aparte koffiehoek voor de ouders is ook een overweging (in een andere ruimte).

7. Laat ze lekker eten

Snoepgoed hoort bij 5 december. Koop het tijdig in of vraag vrijwillige ouders om samen met hun kinderen te koken en te bakken. Leuk voor de voorpret. Kijk naar de VanHarte-recepten op onze culinaire pagina. Informeer vooraf wel naar allergieën van kinderen. Zorg ook voor gezonde alternatieven, zoals mandarijntjes of ander fruit.

8. Hou ze bezig

Vaak zit er behoorlijk wat tijd tussen het moment dat de kinderen binnendruppelen en het grote moment van Sints aankomst. In de tussentijd is het uw verantwoordelijkheid dat de kids en ouders zich vermaken. Maak een draaiboek met activiteiten, huur een entertainer of zorg voor gezellige spelletjes. U kunt de hele aanloop ook in een verhaallijn inbouwen. Net zoals dat gebeurt bij de intocht op televisie. Voordat Sint er is, zijn er al Pieten. En er is altijd iets mis: boek weg, verdwaald, piet ziek….
Ook als de Goedheiligman er is, moeten de kinderen die al aan de beurt zijn geweest ‘bij de les’ blijven. Hier is een schone taak weggelegd voor de Pieten en andere begeleiders.

Zorg er in elk geval voor dat het allemaal niet al te lang duurt. Vijf minuten per kind is bij 50 kinderen al vier uur! Dat is dus veel te lang. Laat kinderen in groepjes naar voren komen en hou de gesprekjes kort.

9. Kalmeer de gemoederen

Het is natuurlijk vreselijk spannend allemaal. Voor sommige kinderen wordt het misschien wat te veel. Hun reacties zijn moeilijk te voorspellen. Zorg dat er voldoende Sint stressmanagers aanwezig zijn. Dit kunnen ouders, verzorgers, behulpzame collega’s of leerkrachten zijn, maar ook een stel goede Pieten is absoluut onontbeerlijk. Kinderen die iets niet willen, kunt u beter niet dwingen. Op schoot zitten is niet verplicht, liedjes zingen ook niet…

10. Maak foto en video

Wie heeft er geen foto van zichzelf met Sinterklaas. Cadeautjes aan het uitpakken of bij de Sint op schoot. Met een brede glimlach of een traantje van de spanning. Leg vast wat er gebeurt! Huur hier desnoods iemand voor in.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen