VanHarte Tip Top Tien voor ‘gelovigen’


De spanning loopt al dagen van tevoren hoog op. Komt ‘ie wel of komt ‘ie niet? Krijg ik dat fantastische cadeau dat al jaren bovenaan mijn lijst staat? En dan is het eindelijk zover… het is pakjesavond (of -middag). Gelukkig had u deze VanHarte Tip Top Tien bij de hand. Niets staat een vrolijk heerlijk avondje nu nog in de weg. VanHarte Tip Top Tien voor ‘gelovigen’

(tien gouden tips voor een gezellig Sinterklaasfeest)

1. Bepaal de uitvoering

Met wie gaat u het vieren? Op de dag zelf of op een andere datum? En hoe laat begint u? Het feest met andere gezinnen met kinderen vieren kan heel gezellig zijn. Neem ruim op tijd het initiatief hiervoor. Maak afspraken met de betrokken ouders over de cadeaus. Het is een goed idee om hier een consequente lijn naar alle kinderen in aan te houden. U kunt het kinderfestijn natuurlijk ook combineren met een volwassen Sint-feest. Laat dit wel plaatsvinden nadat de kinderen aan de beurt zijn geweest. Uw surprises en gedichten krijgen dan de aandacht die ze verdienen. Voor meer tips voor een volwassen feest raadpleegt u de VanHarte Tip Top Tien voor Sint met Afvalligen.

2. Hou rekening met uw kind(eren)

De combinatie van leeftijd en het karakter bepaalt meestal hoe goed een kind met spanning kan omgaan. U kent uw eigen kinderen het beste. Maak het leuk voor ze en bereid ze zo goed mogelijk voor. Te spannend levert misschien huilpartijen op die voor het kind ook niet zo gezellig zijn.

Zo kunt u overwegen om verschillende Sint-vieringen samen te voegen tot 1 grote viering. Kinderen kunnen echt helemaal uitgeput en over hun toeren raken van vijf keer cadeautjes en Sint-bezoek. Begin ook niet te vroeg met de ‘aanloop’. Hou speelgoedgidsen achter en begin pas met liedjes zingen als de goede man er ‘echt’ is. Gebruik Sint nooit als dreigement!

3. Regel Sint en Piet … of niet

Om de plezierige spanning en algehele feestvreugde te verhogen kunt u uiteraard Sinterklaas en Zwarte Piet thuis uitnodigen. Doe dit alleen wanneer u zeker weet dat uw kinderen dit op prijs stellen. Jonge kinderen zijn vaak nog erg bang voor Sint en Piet en zullen zeker niet bij zo’n engerd op schoot willen! Eén van de ouders kan de rol van Sint vertolken. Of u schakelt een bevriende buurman in. Er zijn ook professionele Sinterklazen en Zwarte Pieten te huren. Als u kiest voor een persoonlijk optreden, regel dit zo vroeg mogelijk.

Of het nu gaat om een professionele Sint-show of het huren van de kostuums voor kwaliteitsamateurs. Zorg ook dat de hoofdrolspelers goed worden ingelicht. Informatie zoals de namen van de kinderen, waarom ze zo lief zijn en iets over hun karakter, hebben ze zeker nodig.

4. Boek de bons op de deur

Of Sint en Piet nu zelf komen of niet, de bons op de deur ter aankondiging van de wasmand met cadeautjes, hoort bij het originele Sintscript. Vraag een buurman of buurvrouw om dit te doen. Of verdwijn discreet onder het mom van ‘even de hond uitlaten’ en geef zelf dit startsignaal. Om een paar minuten later met een pokerface weer binnen te wandelen.

Spreek af dat de achtergebleven volwassenen de kinderen afremmen in hun spurt naar de deur. U moet namelijk nog wel wegrennen voordat ze de deur open trekken. Bedenk ook van tevoren hoe u dit gaat aanpakken. Hoe komt u het snelst uit het zicht? Een optie is ook om de deur ‘per ongeluk’ op slot te doen, zodat eerst de sleutel moet worden gezocht.

Zijn uw kinderen erg klein of schrikken ze snel, dan moet u deze traditie misschien achterwege laten. Misschien is een telefoontje van Zwarte Piet minder beangstigend.

5. Kleed uw huis aan

Voor het creëren van de authentieke Sint-sfeer helpt het om uw huis in stijl te versieren. Hang bijvoorbeeld ‘Sint en Piet’-tekeningen of andere werkjes op van uw kinderen. Maak samen slingers van Sint-snoep zoals marsepein en pepernoten. Of een echte Sint-mijter! Als Sint en Piet in eigen persoon komen, zorg dan dat er een versierde stoel is voor de Sint. Uw kinderen kunnen u hierbij helpen. Frank: “Uit naam van de vele (hulp)Sinterklazen. Pas op voor het versieren met crêpe-papier. Sint komt uit de vochtige buitenlucht, en crêpe-papier heeft de nare gewoonte af te geven op vochtige ondergrond. Dit valt met rood crêpe-papier op de rode tabberd wel mee, maar op de witte albe (onderjurk) is dit geen gezicht. Andere kleuren zoals geel, groen of blauw zijn wel zichtbaar op de tabberd. Bovendien laten de vlekken zich niet makkelijk verwijderen en liegen de stomerijkosten er niet om.”

6. Laat ze lekker eten

Snoepgoed hoort bij 5 december. Kinderen vinden het vaak enig om te koken en te bakken. Kijk naar de VanHarte-recepten op onze culinaire pagina. Uw kinderen zullen op de dag zelf door de zenuwen misschien niet willen eten. Een tip om ze toch wat te laten eten? Maak hun lievelingskostjes klaar en geef feestelijke Sint-namen aan de gerechten. Bijvoorbeeld ‘Spaanse Sintensoep’, ‘Zwarte Pieten Macaroni met pepernoten’ (spek of groente in de vorm van pepernoten) en ‘Chocoladelettervla’.

7. Verhoog de voorpret

Koken en het huis versieren maken al deel uit van de voorpretfase. Verder kunt u spelletjes doen en de kinderen tekeningen laten maken bijvoorbeeld. Het zingen of spelen van Sinterklaas-liedjes hoort erbij. Tegen de tijd dat de grote dag is gekomen, zijn de meeste wel bekend. Probeer een nieuw Sinterklaasliedje te vinden om ze dat te leren.

8. Kalmeer de gemoederen

Als het voor sommige kinderen wat teveel wordt, bouw rustpunten in. Lees een verhaal voor. Probeer ze tot een Sint dutje te verleiden. Of hou ze gewoon lekker bezig met één van de genoemde suggesties. Maak kinderen ook nooit bang met dreigementen als: “Pas op, Zwarte Piet hoort alles”, of “Jij krijgt niets van Sinterklaas als je zo stout bent!” Sint en Piet moeten voor kinderen lieve, vergevingsgezinde heerschappen zijn, die nooit straffen en alle kinderen lief vinden.

9. Maak foto’s en video-opnames

Wie heeft er geen foto van zichzelf met Sinterklaas. Cadeautjes aan het uitpakken of bij de Sint op schoot. Leg vast wat er gebeurt, want dat is absoluut leuk voor later.

10. Geniet even lekker na

Als alles is uitgepakt en Sint en Piet zijn weer vertrokken, stroomt de adrenaline waarschijnlijk nog door de kinderlijven heen. Een speeluurtje met het nieuwe speelgoed helpt om even lekker bij te komen. Waarna ze met gezwinde spoed richting hun bedjes kunnen verdwijnen.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen