VanHarte Tip Top Tien voor Carnaval


Carnaval:

  1. de drie dagen die aan de vasten voorafgaan, waarop velerlei feestelijkheden plaatshebben
  2. die feestviering zelf
  3. de dagen in het voorjaar waarop in Vlaanderen feesten, optochten en kroegentochten plaatshebben

(bron: website Vandale)

Elders op VanHarte leest u alles over de oorsprong van Carnaval. Nu weer terug naar het hier en nu. Hoe komt u die drie (of meer) dagen zo goed mogelijk door. Met volop plezier en zonder uw gezondheid al te veel aan te tasten?

VanHarte Tip Top Tien voor Carnaval
(tien gouden tips voor een fantastisch Carnaval)

Uitvoering, kinderen en voorpret

1. Bepaal de uitvoering

Het Carnavalsseizoen begint voor sommigen al in november. Anderen beginnen na oud&nieuw naar dit feest uit te kijken. Hoe dan ook, het is tijd om te beslissen wat u gaat doen. Wellicht viert u Carnaval altijd op dezelfde manier op dezelfde lokaties. Dan bent u snel klaar. U hoeft hoogstens even met familie en vrienden af te stemmen wie wanneer mee gaat.

Viert u voor het eerst (anders) Carnaval? Dan is er nog wat organiseerwerk te doen. Overleg met vrienden en/of familieleden. Wie wil er mee en plan een middag of avond om te brainstormen over de invulling. Zoek op internet naar ideeen en bookmark deze site.

Misschien besluit u zelfs Carnaval in het buitenland te vieren. Regel in dat geval wel ruim van tevoren uw accommodatie. Bespreek het vervoer en begin na te denken over uw kleding.

2. Betrek de kinderen erbij

Verkleedpartijen, gezellige muziek en feeststemming vinden kinderen fantastisch. Een mooie optocht bekijken of eraan meedoen, is natuurlijk helemaal geweldig. Vraag uw oudere kinderen wat ze leuk vinden. Verzin samen de kostuums en informeer bij de plaatselijke Carnavalsvereniging wanneer er speciale KinderCarnavalmiddagen worden gehouden. Regel op tijd oppas voor jongere kinderen die nog niet mee kunnen. Is uw zoon of dochter rond Carnaval jarig? Organiseer dan een Kindercarnavalsfeestje thuis.

3. Verhoog de voorpret

Bent u nog geen lid bent van een carnavalsvereniging? Dit is best het overwegen waard. Hiermee verzekert u zich elk jaar vanaf 11 november van voldoende voorpret. Met evenementen als Prinsverkiezingen bijvoorbeeld. Zet thuis de Carnavalsmuziek regelmatig op. Oefen de teksten en loop een polonaise door het huis. Bekijk foto- of videomateriaal van voorgaande jaren.

Aankleding, carnavalskrakers en ontspanning

4. Versier uzelf

In principe is een boerenkiel voldoende. Maar wilt u iets uitbundiger voor de dag komen of zelfs een trendy Carnavalsverschijning worden, dan vereist dit iets meer voorbereiding. Het is ook heel leuk om als feestgroep een verkleedthema te kiezen, zoals de Blues Brothers of de Hippies in 70’s stijl. Oefen samen met make-up en accessoires voor een zo flitsend mogelijk eindresultaat.

5. Laat de carnavalskrakers klinken

Muziek is een essentieel onderdeel van dit kleurrijke feest. Er zijn Carnaval-cd’s te over. Draai ze regelmatig, zodat u de teksten lekker mee kunt zingen. U kunt als feestgroep ook uw eigen lied instuderen. Neem een bestaande melodie en maak uw eigen tekst. Breng dit tijdens Carnaval ten gehore voor iedereen die maar luisteren wil. Organiseert u zelf een feest of optocht, ori�nteer u dan eens op blaaskapelletjes via DweilorkestenNet. Lees ook het interview met Marcel Alberts van DweilorkestenNet.

6. Ontspan en geniet

Doorgewinterde Carnavalsvierders zullen het u vertellen. Het normale leven stopt een aantal dagen tijdens Carnaval. Je uitleven samen met anderen en veel lachen heeft een grote stressreducerende werking. Laat de boel de boel. Ga erin mee op uw eigen manier. Vier uw eigen feestje en geniet met volle teugen.

Eten, drinken, vervoer, beeld en uw fitheid

7. Eten en Drinken

Drinken hoort zeker bij Carnaval. Drinkt u alcohol, vergeet dan zeker niet veel water erbij te drinken. Uw lichaam zal u dankbaar zijn en u zult zich de volgende dag veel beter voelen. Vergeet ook niet te eten. Probeer hier een daar een gezonde maaltijd in te lassen. Is het toch fout gegaan, lees dan onze katertips.

8. Veiligheid en Vervoer

Drank en vermoeidheid gaan absoluut niet samen met veilig autorijden. Maak daarom goede afspraken over wie er rijdt. Of beter nog: overnacht op loop- of taxi-afstand van uw feestlokatie. Berg uw geld goed op, zodat u niet met lege handen bij de bar staat. Dit zou een domper op de feestvreugde zijn.

9. Foto en Video

Zeker als u uw best hebt gedaan op uw kostumering, is het zonde om dit niet voor het nageslacht vast te leggen. Een groepsfoto voordat u ten feeste trekt, is een mooie herinnering. Maak al contrast ook een ‘after-foto’. Lijst de foto’s naast of onder elkaar inlijsten. Feest u dichtbij huis of overnachtadres, neem dan uw videocamera of fototoestel mee. Schiet wat http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images of een filmpje vol. Berg uw apparatuur veilig op en feest verder.

10. Verhoog uw fitheid

Voor de geest is Carnaval absoluut gezond. Het lichaam krijgt echter nogal wat te verduren. De eet- en drinktips hebben wij al besproken. Door in de aanloop tot Carnaval gezond te eten en rust te nemen, begint u fit aan deze feestmarathon. Dit zal uw uithoudingsvermogen en uiteindelijk uw plezier sterk vergroten. Ook tijdens het feest kunt u rustmomenten inbouwen. Om na een paar uur verkwikt weer verder te hossen.

VanHarte wenst u een feestelijk en uitbundig Carnaval toe.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen