Pakjesavond met ‘niet-gelovigen’ is eigenlijk heel bijzonder. Het biedt u de gelegenheid om vrienden en familie op humoristische wijze te attenderen op hun positieve en minder positieve kanten. Moeite met dankjewel zeggen? Maak een mooi gedicht voor iemand die iets heel bijzonders voor u heeft gedaan. Of gebruik milde ironie om iemand te wijzen op zijn afwijkende hobby, gedrag of kleedwijze. Deze VanHarte Tip Top Tien is een mooi startpunt voor de organisatie van een gezellig avondje!
VanHarte Tip Top Tien voor een Sinterklaasfeest met ‘afvalligen’
(tien gouden tips voor een onvergetelijke pakjesavond)
1. Bepaal de uitvoering
Kom uiterlijk een maand van tevoren als feestgroep bij elkaar. Met wie gaat u het feest vieren en waar? Op de dag zelf of een andere datum? Hoe laat begint u? Kiest u voor lootjes trekken met of zonder verlanglijstje? Wordt van iedereen een surprise en gedicht verwacht? Wat is het cadeaubedrag? Gaat het feest ‘s middags al beginnen? Houd een democratische discussie en hak knopen door. Kiest u voor lootjes trekken, voeg dan meteen de daad bij het woord.
2. Maak een taakverdeling
Indien het feest bij iemand thuis plaatsvindt, wil dat niet zeggen dat die persoon alles moet doen. Verdeel de taken, zoals boodschappen doen of koken. Een taakverdeling geldt ook wanneer u kiest voor een andere lokatie zoals een restaurant, café of sportkantine. Wijs één persoon aan die alle voorbereidingen in de gaten houdt en coördineert.
3. Regel Sint en Piet … of niet
Om de plezierige spanning en algehele feestvreugde te verhogen, kunt u uiteraard Sinterklaas en Zwarte Piet uitnodigen. Er zijn professionele Sinterklazen en Zwarte Pieten te huren. Deze moet u wel tijdig bestellen! Zorg dat deze hoofdrolspelers goed worden ingelicht. De namen van de Sint-vierders met hun eigenaardigheden en rare fratsen vormen zeker een bron van hilariteit op het heerlijk avondje.
4. Kleed uw feest aan
Voor het creëren van de authentieke Sint-sfeer helpt het om uw huis of de gekozen feestlokatie in stijl te versieren. Probeer Sint en Piet-slingers te vinden of maak slingers van nepcadeautjes of snoepgoed. Kopieer Sint-gerelateerde kinderfoto’s van de deelnemers en hang deze op.
5. Leef u uit in de keuken
Snoepgoed hoort bij 5 december. Kijk op VanHartes culinaire pagina voor Sint-recepten. Viert u het feest op een externe lokatie, informeer dan tijdig naar de cateringmogelijkheden. Voor een Sint-feest thuis is een surprisemenu een leuk idee.
6. Verhoog de voorpret
Laat een ieder raden naar ‘wie wie heeft’ met het lootjes trekken. Degene die het allemaal goed raadt, wint een leuke prijs. Of doe een Sinterklaas-karaoke. Diegene die de teksten het best beheerst, wint een prijs.
7. Houd uw aandacht en sportiviteit erbij
Alle feestvierders hebben hun best gedaan met gedichten en surprises. Geef elk gedicht en cadeau dezelfde aandacht. U zult waarschijnlijk in de maling worden genomen. Lach erom, geniet ervan en wees sportief.
8. Gebruik foto en video
Zoals bij ieder feest is het leuk om de sfeer met behulp van beeldmateriaal vast te leggen. Foto’s zijn prachtig, maar met video legt u ook nog eens het geluid vast. De gedichten en grapjes komen zo extra tot hun recht.
9. Ruim samen op
De meeste feestjes laten hun sporen na. Bij Sint-feesten kan dit heel extreem zijn. Denk alleen maar aan al dat pakpapier. Doe de gastheer en/of gastvrouw een plezier en maak het huis samen weer toonbaar.
10. Voorkom een Sint anti-climax
Als alles is uitgepakt en Sint en Piet zijn weer vertrokken, kan het feestje wel erg abrupt afgelopen zijn. Om dit voorkomen, doet u iets leuks ter afsluiting. Pak samen een borrel of organiseer een spelletjesmarathon.