VanHarte Feesttips voor Sint en Piet


Pakjesavond is ieder jaar weer iets om naar uit te kijken. Voor de kleine Sint-gelovers en al die anderen die met tegenzin de waarheid onder ogen hebben moeten zien. Hoe pakt u de organisatie van een Sint-feest aan? Waar moet u rekening mee houden? Hoe houdt u het voor iedereen leuk?

Gebaseerd op eigen ervaringen en advies van anderen heeft VanHarte weer een aantal tips samengesteld. We stelden voor u een aantal VanHarte Tip Top Tiens op. De eerste is bedoeld voor een avond met ‘gelovers’, de tweede Tip Top Tien is voor een avond met ‘afvalligen’. Tenslotte is er ook een Tip Top Tien voor het vieren van Sint met een grote groep kinderen.

Hieronder allereerst enkele overwegingen voor de periode tot 5 december.

Aankomst

Op een zaterdag in november (red: in 2000 zaterdag 18 november in Woudrichem) komt het gezelschap aan per stoomboot. Voor de gelovige kinderen een heel belangrijk moment. Ga er met ze naar toe of neem ze mee naar een van de andere plaatsen die de Sint aandoet. Mocht u niet in de gelegenheid zijn, dan kunt u natuurlijk ook van de televisie-uitzending iets bijzonders maken.

Schoenzetten

Vanaf dit moment mogen ook de schoenen weer worden gezet. Maak het voor de kinderen extra gezellig door tijdens het schoenzetritueel liedjes met ze te zingen. Hoe vaak de schoen mag worden gezet en wat erin komt, bepaalt u uiteraard zelf. Wilt u het schoenzetten ook voor niet-gelovers in ere houden, dan lijkt ons dit een prima idee. Het is altijd leuk om een familielid of partner op deze manier te verrassen.

Maak kinderen niet ‘gek’

De speelgoedfolders liggen al weken van tevoren in uw bus. De schappen in de supermarkt ruimen begin september al ruimte in voor pepernoten en marsepein. Twee weken wachten is voor kleine kinderen al erg lang, laat staan twee maanden… Voer de spanning niet te erg op. Hou eventueel de folders nog even achter en besteed pas aandacht aan de komst van Sinterklaas wanneer het bijna zover is. Bijvoorbeeld op de dag voor zijn aankomst. Met een beetje pech (of geluk) woont uw kind drie of vier keer Sint-feesten bij: op school, thuis, op de sportclub en bij opa en oma bijvoorbeeld. Overweeg of u geen feesten kunt overslaan of combineren.

Optreden als Sint of Piet

Bent u gevraagd of biedt u zich aan als vrijwilliger voor een optreden als Sint of Piet? Regel tijdig uw kostuum, make-up en dergelijke. Tegenwoordig zijn er zelfs cursussen voor een perfect optreden. Ook indien u een Sint en/of Pieten bij uw feest wilt betrekken, moet u dit ruim op tijd regelen.

Doe navraag op school en bij uw werk

Voor zover wij weten, besteden alle scholen aandacht aan Sinterklaas. Ongetwijfeld wordt u hierover tijdig geïnformeerd. Informeer ook zelf wat de school gaat doen en wanneer. U kunt hier met uw eigen planning rekening mee houden. Wellicht wordt er ook op uw werk en/ of bij uw partner een Sinterklaasfeest voor de kinderen van medewerkers georganiseerd. Informeer ook hier wat de plannen zijn.

Nodig mensen tijdig uit

Het kan heel gezellig zijn om met een aantal gezinnen samen het feest te vieren. Of een volwassen Sinterklaasavond met een club vrienden door te brengen. Neem hiervoor begin november het initiatief. Na die datum staan zijn de plannen meestal wel gemaakt. Veel mensen vieren het feest op de dag zelf met familie. Voor een vriendenfeest is een datum in de buurt van de 5de ook altijd een optie.

Lootjes trekken

Ook voor de niet-gelovers blijft het een leuk feest. U kunt ervoor kiezen dat alle volwassenen iets voor elkaar kopen. Gebruikelijker is het om lootjes te trekken en het cadeau met surprise en of gedicht aan te bieden. Lootjes trekken kan het best begin november gebeuren. Op die manier heeft een ieder voldoende tijd voor de voorbereiding. Kijk ook even bij VanHarte tips voor gedichten en surprises.

Inkopen doen

Het inkopen van chocoladeletters, banketletters, marsepein en dergelijke moet u echt tijdig doen. Een paar dagen van tevoren krijgt u misschien niet meer wat u wilt. Tegenwoordig is alles vanaf eind oktober al verkrijgbaar. U kunt een aantal lekkernijen natuurlijk ook zelf maken. Kijkt u hiervoor bij onze culinaire rubriek.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen