Uitpakken en weggeven in de praktijk 1


Regelmatig sturen VanHarte-bezoekers ons tips voor het speels uitpakken van cadeautjes, weggeven van bedankjes en andere spelletjes om een kinderfeest in goede banen te leiden. Al deze ideeën uit de praktijk, verzamelen wij op deze pagina’s. 

 

Bij binnenkomst

Bekers versieren

J. Baptist: “Ik geef kinderen bij binnenkomst een papieren drinkbeker die ze alvast kunnen versieren door er wat op te tekenen met stiften. Zo duurt het wachten op het laatste kind niet zo lang en ieder weet z`n eigen beker steeds te vinden.”

 

Taartbordje versieren

Emmy: “Aan het begin van een partijtje zijn kinderen altijd opgewonden en willen graag rondrennen, of ze weten niet zo goed wat ze moeten doen. Ik heb dit probleem opgelost door als ze binnenkomen ze meteen aan de verjaardagstafel plaats te laten nemen. De kinderen mogen dan het randje van een witkartonnen taartbordje met stift versieren. Niet het midden van het bordje, want daar komt de taart op. Het is altijd weer een succes. Heb zelfs gehad dat ik ze moest laten stoppen, omdat anders het hele programma in de war liep”

 

 

Cadeaus uitpakken


Stoelendans

 

Ann: “De kinderen komen binnen en leggen hun cadeautje op tafel. Dan spelen wij stoelendans. Het kindje dat geen stoel heeft, mag zijn cadeautje aan de jarige geven.”

 

Fles draaien

Claudia: “Maak van een lege (plastic) fles een pijl. Doe Gekleurd papier om de fles (laat de jarige de kleur kiezen) en maak van een lange rechthoek een punt door de 2 bovenhoeken naar elkaar toe te vouwen. Met plakband zet u deze punt op de fles. Kinderen in een kring op de grond en de jarige mag als eerste draaien. De pijl wijst naar het kind dat als eerste het cadeautje mag geven. Na het uitpakken mag dit kind de pijl laten draaien.”

 

Ballonnen prikken

Diane: “Bij mooi weer is dit een leuke manier om de cadeautjes uit te pakken. Aan een lange lijn had ik een heleboel ballonnen gehangen, de ene gevuld met water, de ander met confetti of helemaal niets erin. In de ballonnen zat ook een briefje met de naam van elke gast. De jarige mocht beginnen met prikken (liefst geblinddoekt) en moest net zo lang ballonnen knallen tot dat er een briefje in zat. Diegene mocht zijn cadeautje aan de jarige geven. Na het uitpakken mocht het kind waarvan de naam vermeld stond op het briefje, een ballon knallen. Dit ging net zo lang door tot alle cadeautjes uitgepakt waren. Hilariteit alom natuurlijk als je een plens water over je hoofd kreeg.”

 

 

Cadeautjesdans

Annemiek: “Voor mijn vier dochters (van vier tot acht jaar) heb ik al jaren het volgende spel om de verjaardag mee te beginnen. Het blijft elke keer weer leuk. De gevers houden hun cadeautjes zelf vast. Als iedereen binnen is, gaan ze in een grote kring zitten. De muziek gaat aan en we doen een soort cadeautjesdans. De cadeautjes worden doorgegeven. Als de muziek stopt, mag de jarige het cadeautje uitpakken dat zij/hij vast heeft. Natuurlijk heeft ze ook wel eens niets vast, dat is pas echt lachen…. Het grote voordeel is dat je als ouder goed kunt zien welk cadeautje van welk kind kwam. Altijd leuk om de moeder er naderhand nog over te complimenteren. En natuurlijk dat er voor ieder, vaak met zorg uitgezocht cadeautje, aandacht is. Ook zijn alle kinderen betrokken bij het spel en hoeven zij dus niet te wachten tot zij aan de beurt zijn.”

 

Memory

Heijbroek: “Uit een memory-spel haal ik net zoveel dubbele kaartjes als er kindjes komen. Ieder kindje krijgt een kaartje, maar hij mag niet aan de jarige vertellen welke hij heeft. De jarige krijgt alle ‘dubbele’ kaartjes. Hij roept nu b.v. ‘Koe’ en het kindje dat de koe heeft, mag zijn cadeautje geven. Zo kan ik zien wie wat geeft en het gebeurt in een willekeurige volgorde. Vooral kleintjes vinden het spannend om hun kaartje ‘geheim’ te houden.”

 

Zelfportretten

Monique: “Laat ieder kind (gast) een tekening maken van zichzelf. Verzamel deze tekeningen en laat vervolgens de jarige bij iedere tekening raden wie het is. Indien het goed is, mag de jarige het betreffende cadeautje uitpakken. Op deze manier kun je ook het begin van het feest rustig houden als de kinderen niet allemaal tegelijk binnenkomen en overbrug je de tijd tot iedereen er is.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen