Een goed begin bij de voorbereiding voor een spelletjesverjaardag is de VanHarte Tip Top Tien voor Spelletjes en knutsels. Lees deze praktische tips op uw gemak door en u begint vol goede moed aan de organisatie.. // –>VanHarte Tip Top Tien voor Spelletjes en knutsels
(tien gouden tips voor leuke spelletjes op een kinderfeest)
1. Lees en bookmark deze site
2. Maak een programma
Plan wat u doet, hoe lang het duurt en in welke volgorde dit gebeurt. Hou ruimte in uw planning, maar laat spelletjes niet te lang duren. Zeker voor wat jongere kinderen is 10 minuten lang genoeg. Bedenk hoe u omgaat met kinderen die vinden dat het spel heel anders gespeeld hoort te worden, veel te kinderachtig is enzovoort.
3. Zorg voor afwisseling
Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de schijf van vijf voor speelgoed. Deze schijf is geintroduceerd door Marianne de Valck in haar boek ‘Het speelgoedboek’. De schijf zegt dat een gevarieerd spelletjesprogramma bestaat uit constructieve, creatieve, cognitieve, sociale en motorische activiteiten. Begin en eindig met rustige spelletjes. Zorg dat rustige en drukke activiteiten elkaar afwisselen.
4. Zorg voor reservespelletjes
Hou altijd wat spelletjes achter de hand. Misschien duurt een spelletje veel korter dan u verwacht had, of erger nog, willen ze het helemaal niet spelen. Maak er geen ruzie over, trek gewoon uw reserverepertoire uit de kast. Of zoals Karin mailde: “Schrijf de geplande spelletjes met de benodigdheden op een blaadje en plak dit bijvoorbeeld op ooghoogte op de deur. Leg alle benodigde spullen voor spelletjes (bijvoorbeeld de theedoek voor blindenmannetje, lepels en knikkers voor de knikkerrace) gereed in een doos. Zo ontstaat er geen paniek bij het zoeken van de spullen die nodig zijn voor de spelletjes. Denk ook aan de reservespelletjes.”
5. Kies bekende, populaire spelletjes
Het is altijd een goed idee eerst eens aan de juf van uw kind te vragen welke spelletjes op school populair zijn. Kinderen (vooral jonge) houden erg van bekende spelletjes. Vergeet ook niet dat uw eigen kind op dit gebied zeer deskundig is.
6. Gebruik spelletjes om de zaak in de hand te houden
Met spelletjes leidt u uw feestje eigenlijk in goede banen. Dit begint al met het uitpakken van de cadeautjes. Het uitpakken van tien cadeautjes duurt voor kinderen erg lang (als ze niet zelf de jarige zijn). Een spel voorkomt dat ze ondertussen uw huis afbreken, de hond gaan vangen of andere dingen doen waar u niet blij mee bent. Met een spel zijn ze namelijk actief betrokken bij het uitpakken. Dit geldt ook voor momenten als het uitdelen van de mee-naar-huiscadeautjes. Leidt u dit niet in goede banen (bijvoorbeeld met een spel), dan kan het resulteren in ware gevechten en huilbuien.
7. Bedenk of u prijsjes uitdeelt
Kiest u voor prijsjes, dan is het aan te raden om ieder kind iets te laten winnen. Deel bijvoorbeeld prijzen uit aan de leukste, langzaamste, slimste enzovoort. U kunt ook per spelletje punten uitdelen. Aan het eind van het feestje mag het kind met de meeste punten als eerste uitkiezen of grabbelen. Deel prijsjes liever niet meteen uit, de aandacht voor uw doordachte programma is dan snel verloren.
8. Probeer de spelletjes van tevoren uit en leg alles klaar
Zorg dat u precies weet hoe het spel wordt gespeeld. Probeer het eventueel van tevoren uit met uw kind(eren). Bespaar uzelf verrassingen! Zorg dat alles wat u nodig heeft, klaar ligt. U heeft geen tijd om met een huis vol achtjarigen naar luciferdoosjes of zakdoekjes te zoeken.
9. Voorkom verveling
Wat doet u met kinderen die in het begin van het spelletje ‘af’ zijn en tien minuten moeten toekijken (denk aan stoelendans)? Allereerst kunt u dit soort spelletjes vermijden. Doet u ze toch, dan kunt u de verliezers een taak als scheidsrechter geven. Tenslotte kunt u het spel zo aanpassen dat er geen verliezers, maar alleen winnaars zijn: ‘Wie het eerst op de stoel zit, heeft gewonnen’. Bedenk ook hoe u de eerste gastjes bezighoudt. Leg bijvoorbeeld witte papieren tafelkleden of zogenaamde plastic ‘inkleurkleden op tafel met wat stiften of potloden. Of versier de kamer niet of nauwelijks en laat de kinderen een deel van de versiering maken: slingers van crêpepapier of reepjes vouwblaadjes, papieren kleedjes voor op tafel (gekleurd papier dubbelvouwen en er figuurtjes uitknippen), gezichten op ballonnen tekenen enzovoort.
10. Geniet en ontspan u
Heeft u al deze punten overdacht en uitgevoerd, dan hoeft u zich nergens meer zorgen over te maken. En hoe ontspannener u bent, hoe rustiger de kinderen zullen zijn.