Taarten in de praktijk


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

Ik doe het niet meer

Arjanne: “Na jaren ingewikkelde heksentaarten, autotaarten en andere feesttaarten gebakken te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik dat niet meer doe. De kinderen aten er nagenoeg niet van vanwege de kleuren die erop zaten met kleurstof. Dat kostte te veel moeite voor een mooie taart die de prullebak in kon. Nu is het succesrecept een ronde cake bakken, doorsnijden en besmeren met slagroom en aardbeienjam, weer dichtdoen en rondom ook besmeren mer slagroom. Daar overheen mini m&m’s strooien. Tot 6 jaar zeker goed als feesttaart en daarboven vindt ook elk kind het lekker.

Griezeltaart

Sanne: “Maak een taart. Bijvoorbeeld kwark-, slagroom- of chocoladetaart. Chocoladetaart is het beste, omdat die de griezeligste kleur heeft. Op de taart maak je met glazuur (te koop bij de supermarkt) allemaal griezelige dingetjes. Bijvoorbeeld een spookje of een pompoen. Met dropveters maak je dan nog spinnetjes. En met griezelservetten is het helemaal af!”

Barbietaart

Winny: “Vorig heeft mijn dochter van 5 op haar verjaardag een Barbietaart gehad. Ik had aan de bakker gevraagd een soort taart in de vorm van een rok te maken met een gat in het midden. Barbie werd voorzien van een kort, uitwaaierend rokje en in het gat gestoken (zilverpapier om de beentjes heen). En zo had deze dame een heuse baljurk aan die je kon opeten. Echt met bloemetjes en mooie sierranden etc. als versiering. Zeker meisjes zijn hier helemaal weg van. De bakker heeft de slagroom waar hij de sierranden mee heeft gespoten met een kleine spuitvorm gedaan en de slagroom iets stijver gemaakt voor het behoud van de versiering. We hadden de rok en versiering zelf ontworpen. Nu zag ik hem stomtoevallig ook op deze site.
Kijk bij ‘de taart van mijn tante’.”

Nijntjetaart

Helene: “Toen mijn oudste twee werd, heb ik een Nijntjetaart gemaakt door een ronde biscuittaart in 3 lagen te snijden (met een draadje garen lukt dat heel goed). Tussen de eerste 2 lagen heb ik jam gesmeerd en tussen laag 2 en 3 slagroom. De bovenkant geglazuurd en van kokosbrood een Nijntjefiguur gesneden. Een dropveter in stukjes voor de snorharen en het mondje en klaar was Kees.”

Net even anders

Marchi: “Een boerencake in glazuur leggen en vervolgens in een bak met gekleurde of chocoladehagels is net even iets anders.”

Trein

Lisette: “Je hebt een cake die je besmeert met boter. Gooi er hagelslag overheen zodat de cake helemaal bedekt is. Snij van een appel 4 grote wielenen maak deze vast met een coctailprikker aan de zijkanten van de cake. Maak van twee marshmellows een schoorsteentjevoorop. Ook met coctailprikker vastzetten. En klaar is je TREIN.”

Soesjestoren

Annemarie: “Ik maak voor de feestjes van mijn kinderen meestal een soesjestoren. Die versier ik met papieren parapluutjes en soms nog kleine figuurtjes eromheen. Bestrooien met poedersuiker. Het ziet er heel feestlijk uit en succes verzekerd want welk kind lust nou geen soesjes! Vorig jaar heeft mijn dochtertje een Halloween-feestje gegeven (ze is eind oktober jarig) en toen heb ik rondom de soesjestoren een aantal mandarijnen gelegd die op een pompoen leken, met oogjes en een getekende uitgesneden mond, dit zag er ook heel leuk uit. Voor een soesjestaart heb je aan een door siepvriessoesjes van ongeveeer 35/40 stuks genoeg, of vers halen bij de bakker natuurlijk. UIt de diepvries is wel makkelijk maar wel op tijd uit de vriezer halen!”

Nummertaart

Anissa: “Koop drie of vier hotelcakes en leg ze tegen elkaar. Snij er een nummer uit. Bijvoorbeeld een 2 voor een 2-jarige. Smeer daarna de cake in met gesmolten boter en suiker(lijm) en versier daarna met allerlei snoepjes.”

Themataart

Marjo: “Elk jaar organiseer ik voor mijn dochter een themafeest. Dit thema laat ik terugkomen in de taart die we maken. Als basis gebruik ik een taart van biscuitdeeg (in elk goed kookboek te vinden en doordat er geen boter in wordt verwerkt niet zo machtig als b.v. een taart van cakedeeg). Ongeacht het thema snij ik de taart altijd in 2 lagen en ‘plak’ deze met slagroom weer op elkaar. M.b.v. jam, (gekleurde) hagelslag, rode en zwarte dropveters, engelse drop, diverse snoep, taartversiersels, levensmiddelenkleurstof, chocoladepasta, chocolademousse, slagroom, glazuur, banketbakkersroom etc. etc. laat ik mijn fantasie gaan. Een paar voorbeelden:

Lieveheersbeest: de taart insmeren met rode jam. Met dropveters de vleugels en de kop ‘tekenen’. Met zwarte ronde dropjes de stippen aanbrengen.

Kaboutertaart: bak een ronde taart en twee langwerpige taarten (1x recept voor 1 taart verdelen over cakeblikken). Snij de langwerpige taarten diagonaal door. Snij van de ronde taart een klein stukje af, zodat er een afgestompte cirkel ontstaat. Leg twee diagonalen tegen elkaar aan, zodat een puntmutsvorm ontstaat. Smeer het ‘gezicht’ in met chocolademousse gemengd met slagroom en de puntmuts met rode jam. Zet de puntmuts op het hoofd (eventueel vastplakken met waterglazuur). Teken op het gezicht met slagroom (in een slagroomspuit) een baard en snor. Maak met snoepjes neus, mond en ogen.

En zo kan je allerlei leuke taarten maken. Als kinderen groter worden, vinden ze het ook leuk om zelf mee te helpen hun eigen taart te versieren.”

Zelfmaaktaart

Jolette: “Een kindertaart met figuurtjes is vaak nogal prijzig. Een goed alternatief: een gewone slagroomtaart kopen en daar zelf figuurtjes inzetten (die je voor een paar euro koopt). Bijvoorbeeld Winnie de Pooh-figuurtjes, plastic paardjes, playmobiel-poppetjes. Kunnen ze later ook nog leuk mee spelen!”

Langevingertaart (Rita)

Benodigdheden

 • 3 pakken lange vingers
 • 1 pakje boter
 • oploskoffie
 • suiker naar smaak
 • melk
 • hagelslag

Werkwijze
Neem een plankje en bekleed dit met aluminiumfolie. Doe in een diep bord wat melk en wentel hierin de lange vingers. Leg de lange vingers naast elkaar op de plank. Doe hier net zoveel lange vingers op als u nodig hebt. Smeer de laag lange vingers in met mokkaboter (een mengsel van tot crème geroerde boter met suiker en sterke koffie). Hierop gaat weer een laag in melk gewentelde lange vingers en daarop weer het mokkamengsel. Net zolang tot u vijf lagen hebt. Dan de hele taart insmeren met de mokkaboter en het geheel bestrooien met pure hagelslag. Even intrekken in de koelkast en u hebt een heerlijke taart!”

Geen taart

Deirdre: “De ervaring leert dat stukken taart nooit echt in de smaak vallen, vooral niet bij wat jongere kinderen. Wat bij ons altijd een succes is, is zelf cakejes versieren. Op tafel staat glazuur (poedersuiker met wat water aangelengd) en allerlei kleine snoepjes (Smarties, stukjes dropveter e.d.). Tot slot mag iedereen natuurlijk z’n cakeje opeten.”

Arretjescake (Wiecher)

Ingredienten

 • 250 gr. biskwie, fijn verbrokkeld;
 • 200 gr. cacao;
 • 200 gr. margarine of roomboter;
 • 200 gr. witte basterdsuiker;
 • poedersuiker.

Werkwijze:
Smelt de boter op een laag vuur; meng alle ingrediënten door de gesmolten boter. Vorm op een plank een cake van de stijve massa (goed aandrukken). Laat de cake in de koelkast opstijven en bestrooi hem voor het opdienen met poedersuiker. Snij de cake met een warm, nat mes.

Auto-, bus- en vrachtwagentaart

Desirée: “Voor de derde verjaardag van mijn zoon heb ik een bustaart gemaakt. Het jaar ervoor maakt ik een taart in de vorm van een auto. Hij is gek op alles wat rijdt, en het is elk jaar weer een succes. Eigenlijk is het heel simpel.

Voor de autotaart:
Bak een cake in een rechthoekige cakevorm. Zorg ervoor dat hij niet te hoog wordt, maar meer een ‘tegel’ van cake. Desnoods kunt u met bakpapier en metalen paperclips (zonder plastic erom dus!) zelf een vierkant of rechthoek maken.
Snij hieruit een auto zonder wielen, door in de linker- en rechterbovenhoek een driehoek weg te halen. Uit die stukken maakt u de wielen. Deze plakt u met jam aan de auto vast.
Maak met slagroom, gekleurde snoepjes en marsepein (voor de gevorderden) ramen en deuren. Schuimpjes of snoepjes worden de lampjes.

De bus was nog gemakkelijker:
Maak een gewone cake en snij er aan de bovenkant van één korte kant een stuk af zodat er een ‘neus’ ontstaan van een bus.

Met slagroom en allerlei snoepgoed maakt u weer ramen. De wielen had ik van karton uitgeknipt en met jam eraan geplakt.

Volgende maand wordt hij vier en maak ik een vrachtautotaart:
Weer zo’n platte vorm, en dit keer met chocoladepudding erop (in de koelkast op laten stijven), daar is hij ook gek op. Ik weet zeker dat hij het te gek vindt.

Pokéball-taart

S.Rotman: “Ik heb een pokéball-taart gemaakt die een groot succes was. Hij is heel simpel te maken. Bak in een springvorm een ronde cake. Vul hem in het midden met slagroom (even dwars doorsnijden dus). De bovenkant verdeelt u in twee helften. De ene helft besmeert u met rode (aarbeien)jam en de andere met witte (poeder)suiker. Een lange veterdrop dient om de contouren aan te geven.”

Zelf doen

Henny: “Laat ze hun eigen taartje maken, dan krijg je nooit het gezeur van ‘ik lust dat niet…’. Zet taartbodempjes, hagelslag, slagroom, M & M’s en alles wat ze verder lekker vinden op tafel en laat ze hun gang maar gaan!”

Fototaart

J. van Huis: “Toen mijn man zijn jubileum vierde bij de vrijwillige brandweer had hij koekjes bij de koffie met daarop een afbeelding van de brandweerauto. Bij de betere (echte) bakker zijn taarten en koekjes te bestellen met elke gewenste afbeelding of foto. Dit is wellicht ook leuk bij een 50-jarige, bijvoorbeeld met een jeugdfoto, of bij een …jarige bruiloft.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen