Stippenfeest


Dit is een thema waar u alle kanten mee op kunt. Geschikt voor grote en kleine kinderen, jongens en meisjes. Grote stippen, kleine stippen, in allerlei kleuren en van verschillende materialen. Dat je met stippen alle kanten op kunt, ziet u in in dit themafeest. Doe hier inspiratie op en laat uw creativiteit zijn gang gaan. 

 

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

 

Confetti
Plak een doorzichtig zakje gevuld met confetti op de uitnodigingskaart. Schrijf de uitnodiging op de kaart. Of knip uit stevig papier losse stippen in verschillende kleuren en zet hier de tekst op. Stop de stippen in een envelop of doorzichtig zakje.

 

Dalmatiërs
Ellen: “Op de zevende verjaardag van mijn oudste dochter zijn we naar de bioscoopfilm 101 Dalmatiërs geweest. De uitnodiging was geheel ‘in stijl’ gemaakt. Een afbeelding van een dalmatiër op de voorkant en binnenin de uitnodiging liep een spoor hondenvoetjes over de bladzijde heen. Dit spoor hondenvoetjes liep ook over de voor- en achterkant van de enveloppe.”

 

Aankleding

 

Verkleden
Maak zelf kleding van papier en verf hier stippen op of laat de feestgangers dat zelf doen. Of koop goedkope lapjes stippenstof op de markt en maak hier kleding, mutsen, sjaals etc. van.

 

Versieren
Versier samen met de jarige job van tevoren versieringen (slingers, haarbanden) van repen stippenstof of crepepapier met stippen erop. 

 

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

 

Stippenspeurtocht
Geef met stippen in verschillende kleuren aan welke route de kinderen moeten lopen. Gebruik bijvoorbeeld rood voor rechtsaf, geel voor linksaf, blauw voor rechtdoor en zwart voor een opdracht. 

 

Twister
Dit spel kunt u ook heel goed zelf maken. Schilder of plak gekleurde stippen op een stuk plastic. Gebruik vier kleuren. Gebruik één kleurendobbelsteen om de kleur aan te geven en een andere dobbelsteen om aan te geven of de speler de linkerhand, linkervoet, rechterhand of rechtervoet op de stip moet plaatsen. Twister is ook te leen/huur bij de speel-O-theek.

 

Dobbelsteenspelletjes
Er zijn er vele te bedenken. Er zijn boeken vol geschreven met meer en minder bekende dobbelspelletjes. Yahtzee kent iedereen wel.

 

Het Smartiesspel
Leg op tafel allemaal Smarties in een cirkel. Eén kind gaat de kamer uit. De andere kinderen wijzen een van de Smarties aan. Het kind dat de kamer uit was, komt weer binnen en mag snoepjes wegpakken tot hij/zij dat ene snoepje pakt. Wij riepen vroeger (in de goede oude tijd) dan heel hard ‘PIK’, maar dat is in deze tijd misschien niet meer zo’n goed idee. ‘STIP’ is misschien een goed alternatief.

 

Teken en raad
Laat om de beurt iemand iets tekenen met stippellijnen. De andere kinderen moeten dan raden wat er wordt getekend. Wie dit het eerst goed raadt, mag als volgende tekenen.

 

Voelspel
Maak kaarten met grote stippen van verschillende materialen: wol, schuurpapier, rijst etc. De kinderen worden geblinddoekt en moeten raden wat ze voelen.

 

Bellen blazen
Ideaal voor de feestjes met de allerkleinsten, hoewel ook grotere kinderen bellen blazen vaak nog heel leuk vinden.

 

Dieren raden
Wie raadt het eerst welk dier hoort bij de getoonde (stippen)vacht?

 

Stippenestafette
Even een lekker renspelletje tussendoor. Verdeel de kinderen in twee groepen of laat ze het individueel tegen elkaar opnemen. Aan het begin van een parcours staat een schoteltje met waterverf. Daar moeten ze hun neus in dopen. Vervolgens rennen ze (via het parcours) naar de overkant. Daar moeten ze met hun neus een stip op een papier zetten. Dan snel weer terug om de volgende stip te gaan halen of de volgende speler te laten rennen. Je kunt een paar minuten laten spelen en kijken wie de meeste stippen heeft gezet. Of de groep laten winnen waarvan de spelers als eerst allemaal een stip op het papier hebben gezet.

 

Plakwerk
Laat de kids mooie plakwerkjes maken met ronde gekleurde plakkertjes.

 

Bloempot versieren
Gebruik hiervoor bijvoorbeeld ‘stipwerk’. Deze techniek is in Friesland heel bekend. U maakt het door de achterkant van een spijker in verf te dopen en vervolgens met de spijker stippen te stempelen. Lakt u de bloempot vervolgens af of bespuit u hem met lak uit een spuitbus, dan hebben de verjaardagsgasten een blijvende herinnering aan het stippenfeest.

 

Beker of glas versieren
Gebruik speciale porselein- of glasverf (te koop in alle hobbyzaken) om glazen, bekers of zelfs een heel servies te versieren. In plaats van een spijker gebruikt u hierbij een wattenstokje voor grote stippen of de punt van een cocktailprikker voor kleine stippen. Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing van de verf. Soms moet het servies nog in de oven worden gebakken. 

 

Hoofddoekjes versieren
Wie een beetje handig is, kan van effen stof een driehoek maken die als hoofddoekje kan worden gedragen. Deze stof kunt u met stofverf uit de hobbywinkel laten versieren. Naast verf waarvoor een kwast modig is, zijn er ook verfstiften in de handel. Deze zijn ook door jongere kinderen heel goed te gebruiken. En mooie stippen dat je dan krijgt!

 

Hapjes en drankjes

 

Smarties, M&M’s, rood-witte nopjes, oliebollen, soesjes, kersen…. Alles wat rond is, kunt u in principe voorzetten tijdens een stippenfeest. Drankjes zijn natuurlijk met bubbels.

 

Mee naar huis

 

Ronde plakkertjes, bellenblaas, kralenkettingen, stuiterballen. 

 

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties
 • Kerstballen met
 • 101 Dalmatiërs
 • Poffertjes
 •  

   

  Films, boeken en cd’s
  Bezoek ook onze Boekenkast

   

  Rood met witte stippen – Carry Slee/Dagmar Stam – ISBN 90-2690-218-2

  Jeugdboek geschreven door dames die gezamenlijk vele titels op hun naam hebben staan.  


  De film ‘101 Dalmatiërs’ (Disney, tekenfilm en ‘echte’ film)

   

  Buiten de deur
  Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

   

  Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

  Vanharte

  Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

  Recente artikelen