Sprookjesfeest


Sprookjes, je bent er nooit te oud voor. Dat bleek wel uit de verhalen die onze bezoekers stuurden over de sprookjesfeesten voor hun kids.Onderstaand feest is gebaseerd op tips van Machteld en Astrid.

 

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

 

Sprookjesboek
De uitnodiging is ‘een sprookjesboek’: een rode kaart met binnenin een sprookje over een jongetje dat ‘heel, heel lang geleden’ geboren werd, toevallig heet zoals de jarige, en waarvan de petemoei – die een toverfee was – een sprookjesfeest geeft voor zijn verjaardag.

 

Aankleding

 

Bos
Sandra: “Zet de kunstkerstbomen op (sprookjesbos), plaats er tuinkabouters bij en op de grond houtsnippers en boomstammetjes.”

 

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

 

Verkleden
Bij aankomst mogen de kinderen als sprookjesfiguur verkleden. Zet hiervoor een verkleedkoffer klaar.

 

Geef het toverstafje door
Soort omgekeerde stoelendans, wie de toverstaf vastheeft op het ogenblik dat de muziek stopt, is af.

 

Zoek het muiltje van Assepoester: schoen wordt verstopt, één kind moet zoeken terwijl de anderen aanwijzingen geven met ‘warm’ of ‘koud’.

 

De mand van Roodkapje
Roodkapje brengt een rijk gevulde mand naar haar grootmoeder: een twintigtal voorwerpen, allemaal voor een zieke (flesje wijn, stuk taart, maar ook een video, een goed boek, neusdruppels en papieren zakdoekjes). Na een minuutje kijken wat er in de mand zit, wordt die weer afgedekt, en proberen de kinderen in twee groepjes zich te herinneren wat er allemaal in zat.

 

Juwelen maken voor prinsen en prinsessen
Wie rijgt in 1 minuut de meeste chipsringetjes aan een touw? Na afloop wordt het touwtje rond hun hals geknoopt en mogen ze er naar hartenlust van smikkelen.

 

Giftige appel happen
Zoals koekhappen.

 

Speurtocht buiten
Verstop crêpepapieren bloemen (met als hart een snoepje) in de tuin. In twee groepjes proberen ze zoveel mogelijk bloemen te ‘plukken’ (zoals Roodkapje), maar als de wolf huilt, moeten ze zich telkens verstoppen.

 

Nog een speurtocht
We vinden plots een spoor van stukjes brood. We volgen dat spoor zoals Klein Duimpje, en we vonden ‘een schat’!

 

Bordjes versieren
De kinderen mogen een wit papieren bordje met stiften versieren. Ze mogen dit na afloop meenemen.

 

Voorwerpen zoeken
Verstop voor elk kind een sprookjesvoorwerp (toverstaf, 7-mijlslaarzen van Klein Duimpje, blik doperwten van prinses op de erwt etc.). Maak van elk voorwerp een briefje met tekening erop en stop deze in een mandje. Ieder kind mag er een briefje uithalen en het betreffende voorwerp gaan zoeken.

 

Klein Duimpjerace
Een paar te grote regenlaarzen (van opa) tovert u met een bruin lapje stof om in 7-mijlslaarzen van Klein duimpje. De kinderen mogen deze om de beurt aan doen en proberen een parcours hiermee te lopen.

 

Hans en Grietje spekhappen
De kinderen worden in twee groepen verdeeld. Het eerste kind moet zich eerst als heks verkleden en vervolgens spekje happen (kan ook koek zijn). Als het spekje op is, moet het kind zich eerst uitkleden en mag de volgende uit de groep zich als heks verkleden en spekje happen. Wie het eerst klaar is, heeft gewonnen.

 

Toverstokjes maken
Beschilder houten stokjes met goudverf en plak er een papieren ster op. Laat de kinderen met lijm, glitters, glitterverf en viltstiften hun eigen toverstaf versieren.

 

Toverstafje prik
Plak op de muur of deur een tekening van een toverfee met in haar hand een toverstaf. Op de staf ontbreekt echter de ster. De kinderen mogen geblinddoekt proberen de ster erop te plakken.

 

Hapjes en drankjes

 

Kroontjestaart
Taart in de vorm van een kroon. Zet op een biscuit bedekt met botercrème zes omgekeerde ijshoorntjes. Met de botercrème zet u bovenop de omgekeerde hoorntjes een geconfijte kers vast. De rest van de hoorntjes en de taart wordt versierd met smarties.

 

Roze prinsessen
‘Schilder’ op roze glacé-koeken met behulp van suikerglazuur, kleurstof (verkrijgbaar bij de toko) en taartpilletjes het gezicht van een prinses.

 

Mee naar huis

 

Toverstaf
Nellie: “In de ster zit een snoepzakje. De toverstaf zelf kan van zuurstok gemaakt worden…

 

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties
 • Hans en Grietje-huis
 •  

   

  Films, boeken en cd’s
  Bezoek ook onze Boekenkast

   

  Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

   

  Buiten de deur
  Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

   

  Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

  Vanharte

  Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

  Recente artikelen