Spionnenfeest


Wie wil er nou niet een dagje een echte spion zijn? Zeker jongetjes van 8 tot 10 jaar oud zullen smullen van een spionnenfeestje. De voorbereiding van dit stoere feest is trouwens al een feest op zich.

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Geheime ontmoeting
Bedenk samen met de jarige job een spannende naam voor de geheime spionnenclub, zoals bijvoorbeeld de Stiekeme Gluiperds of de Het Geheime Verbond. De uitnodiging voor de spionnen in spe moet al een beetje mysterieus zijn. Koop minipuzzeltjes en schrijf de uitnodiging op de achterkant. Verstuur de stukjes in een dichtgeplakte envelop naar de genodigden. Of maak een rebus van (een deel van) de uitnodiging. Nodig de spionnen in spe uit voor een geheime ontmoeting van internationale spionnen. Natuurlijk staat in de uitnodiging wat het geheime klop- of belsignaal is en met welk wachtwoord ze binnen kunnen komen. 

Aankleding

Spionnenhoofdkwartier
Een grote schuur of garage als locatie voor deze geheime bijeenkomst zou het mooist zijn. Lukt dit niet, maak dan van uw huis een echt ‘spionnenhoofdkwartier’. Natuurlijk is zo’n hoofdkwartier een beetje duister (gordijnen dicht, spotjes op tactische plaatsen) en goed beveiligd. Conservenblikken aan een touwtje aan de deurknop zijn vaak al voldoende. Draai geheimzinnige muziek om in de stemming te komen. Een spionnen(teken)film of stripboekjes over spionnen houden vroege gasten bezig.

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Cadeautjes zoeken
De cadeautjes worden verstopt. De jarige zoekt ze op aanwijzing van de gasten (koud, warm, heet etc). 

De rest van het feestje gaan de spionnen aan de slag om hun officiële spionnenexamen te doen

Valse identiteitskaart
Allereerst heeft elke echte spion natuurlijk een valse identiteitskaart. Laat de spionnen op een stukje gekleurd papier hun gegevens noteren: een schuilnaam, de naam van de club, het clubstempel en een vingerafdruk. Een pasfoto is ook leuk (vraag of ze die meenemen of ritsel een digitale camera), maar u kunt ze ook een zelfportretje laten maken. 

Vermommen
Ook kunnen spionnen zich razendgoed vermommen. Capes (eenvoudig zelfgemaakt van lapjes stof en een stukje touw), opplaksnorren, Zorro-ooglapjes, baarden (watten op een stuk papier in de vorm van een baard), hoeden, lange jassen, brillen, een spuitbus om het haar te kleuren (uitwasbaar). Een dikke buik (een kussen), brede schouders (een opgerolde handdoek onder je jas), een kaal hoofd (halve voetbal of badmuts). Met klei, watten, schmink en wat fantasie kunnen de meest fantastische creaties ontstaan. Natuurlijk gaan de spionnen op de groepsfoto als ze zijn vermomd, leuk als aandenken. Laat iemand het rolletje naar de 1-uurs-service brengen en geef de foto mee naar huis, of stuur de foto later na met een bedankbriefje.

Geheimtaal
Nu iedereen vermomd is en in het bezit van een lidmaatschapskaart, is het tijd voor het ontwikkelen van geheime taal en tekens. Geef briefjes met een boodschap in geheimtaal. Laat de kinderen deze zelf ontcijferen (bijvoorbeeld een rebus, of achterstevoren geschreven) of geef ze de sleutel erbij (als het wat moeilijker is). Doe wedstrijdjes a la Hints. Deel de groep in 2 of meer kleine groepjes en laat ze bij toerbeurt een titel van een film, boek of popgroep uitbeelden, bijvoorbeeld met gebarentaal of morse. Of speel gewoon Hints.

Raadsels oplossen
Spionnen zijn ook heel slim. Ze kunnen de moeilijkste raadsels op lossen. Doe een quiz met doordenkertjes en raadsels. Er zijn boeken vol ‘hersenbrekers’ voor elke leeftijd te vinden in de witte boekenhallen. 

Geluiden herkennen
Een goede spion herkent geluiden (Raad wat je hoort: een schaar, scheurend papier, een bladerend boek etc. of het spelletje ‘Tik, tik, tik, wie ben ik?’) en vormen (een stukje schuurpapier, een watje, knikkers etc) zonder ze te zien. Ook speurt hij verborgen zaken moeiteloos op (verstoppertje met kinderen of spullen). 

Spelletjes
Gezelschapsspelen die het zeker goed doen op een spionnenfeest zijn Cluedo en Scotland Yard. Kopen of lenen (bijvoorbeeld bij de Speel-o-Theek). 

Een speurtocht
Zet er één uit in de buurt en zorg onderweg voor spionnenopdrachten en -vragen. Aan het eind is er natuurlijk een schat in een geheime bergplaats, waarin de mee-naar-huis-cadeautjes zitten. 

Hapjes en drankjes

Bomtaart
Een taart/cake in de vorm van een vraagteken of een bom. Koop bijvoorbeeld moorkoppen of soesjes en steek hier een ‘lontje’ (dropveter) in.

Voetstappen en munten
Koekjes of snoep in de vorm van voetjes (voetstappen), chocolademunten of geldbiskwie (nepgeld)

Mee naar huis

Natuurlijk krijgen de kinderen het spionnendiploma en de valse identiteitskaart mee naar huis. Wie meer mee wil geven, kan denken aan vergrootglaasjes, puzzelboekjes, metalen geduldspelletjes of toverstiften.

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties
Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Top Secret!- Rainer Crummenerl (ISBN 90 243 6834 0)
Een boek met nog veel leuke ideeën voor een spionnenfeest:

Plezier met detective spelen – Nick Huckleberry Beak

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen