Speurtocht


Met een speurtocht ben je lekker bezig, maar hou je toch tijd over om lekker te kletsen. Een speurtocht in de stad kun je onderbreken op leuke terrasjes, in het bos kun je een picknick inplannen. Natuurlijk kun je het ‘ouderwets’ aanpakken. Met pijlen van krijt op de stoep, met lintjes in de bomen of met briefjes met rechts, links, of rechtdoor er op. Tussendoor een aantal opdrachten en klaar is kees.

Wil je het iets moeilijker maken of het eens heel anders aanpakken, dan volgen hieronder een paar originele varianten. Om te beginnen wil ik vertellen dat ik bij de uitwerking van dit feest veel hulp heb gehad van het onovertroffen BRES-spelenboek. Hierin vindt je legio mogelijkheden voor speurtochten. Het boek is in elke bibliotheek te leen. 

1. Windstrekentocht

Je geeft op elk kruispunt aan in welke windrichting er moet worden gelopen. Dat is opletten geblazen. Je mooet namelijk heel goed in de gaten houden in welke richting je op dat moment loopt. Een kompas is dus onmisbaar. 

2. Fototocht

Maak van te voren foto’s van speciale punten op de tocht die je wilt laten lopen. Hoe gedetailleerder de foto, hoe moeilijker de tocht. Fotografeer je bijvoorbeeld een onderdeel van een voordeur, dan is dat veel moeilijker dan wanneer je de hele voorgevel van het huis op de foto zet. Opdrachten geef je bijvoorbeeld aan met een foto van jezelf. 

3. Bomentocht

Plak op bomen (of andere plaatsen) langs de route duidelijk zichtbaar een briefje met een meerkeuzevraag met antwoorden. Bij elke antwoordmogelijkheid is een richting aangegeven. Heb je het goede antwoord gekozen, dan ga je dus de goede kant op. Loop je fout omdat de vraag verkeerd is beantwoord, dan zie je geen briefjes meer en moet je dus terug. Kijk aan het eind van de tocht wie het snelst is geweest.

4. Internettocht

Geen zin om naar buiten te gaan, of regent het pijpenstelen? Dan kun je altijd nog een internettocht houden. Hiervoor heb je alleen een internetaansluiting nodig. Je kunt ook naar een internetcafé of de bibliotheek gaan. Verzin vragen waarvan het antwoord ergens op internet te vinden is. Wie doet dit het snelst en/of het best? Zet een echte speurtocht uit, waarbij je van site naar site surft om bij het uiteindelijke doel aan te komen (bijvoorbeeld de homepage van de jarige met een uitnodiging om in de buurt iets te gaan eten of drinken). 

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen