Speurtocht in de praktijk


Speurtochten zijn er in soorten en maten. Op VanHarte zijn al een flink aantal varianten te vinden, maar er zijn er vast nog veeeel meer. Hier verzamelen we alle varianten die VanHarte-bezoekers ons toesturen.

Op zoek naar de cadeaus

Leentje: “Voor mijn 18de verjaardag hadden mijn vrienden een leuke zoektocht georganiseerd. Had ik deze met succes afgemaakt, dan kwam ik op de plaats met mijn cadeautjes. Ik was er wel eventjes zoet mee, maar samen met de kliek hebben we nog eens goed gelachen met de uit te voeren opdrachten. De plaats waar de geschenken stonden, lag vol met ballonnen en spetterend vuurwerk.”

Overlevingstocht

Sjoukje: “Een soort overlevingstocht is ook erg leuk. Je kunt verschillende routes in een overlevingstocht doen, bv. Kompasroute, strippenroute, levenslijn, reflectorroute, windrichtingroute, puzzelroute, blindevlekroute. Het mooiste is natuurlijk als het al wat donker wordt, en in een bos.

Het kan ongelooflijk spannend zijn als er ook nog wat leuke oversteken met water tussen zitten, en ze heerlijk door drassige landen kunnen baggeren. Daarnaast moet je de kinderen een soort overlevingspakket meegeven: drinken, iets te eten, zaklamp, kompas, misschien een plank (voor de wateroversteek).

Het mooiste is als de route in een boekje wordt aangegeven, dan hebben de kinderen achteraf ook nog iets leuks om op terug te kijken. Het is leuk voor kinderen van 11 en 12 jaar en ouder, misschien is het handig om per groep een volwassene mee te laten gaan, vooral wanneer het in een donker bos is.”

Wegbepalen

Nelis: “Een andere manier om de te volgen weg aan te geven, is de bolleke-pijlmethode. Op elk kaartje staat een stukje van de te volgen weg en de zijstraten (en andere herkenningspunten zoals brug, spoorweg etc.) Onderaan het kaartje staat steeds een bol om jouw plaats aan te geven, daar boven staan dan de straten die je in feite zou moeten zien.

De (zij)straat die je moet volgen staat aangegeven met een pijl. Zo betekent wat hieronder staat: voor mij zie ik een rechte(!) straat met twee zijstraten naar rechts (en geen zijstraat naar links), ga in de tweede zijstraat naar rechts. En bekijk dan het volgende kaartje.”

|
|—>
|__
|
O

Dropping

Rosanne: “Het is stoer om ‘s avonds om een uur of acht mensen te droppen op zo’n vier km van huis. Zodat ze net niet weten waar ze zijn. Laat ze in groepjes van 3 + eventueel een begeleider en 1 zaklamp + mobiele telefoon op pad gaan. Veel plezier!”

The hunt

Tienerwerk Lieshout: “Wij hebben als tienerwerkgroep een soort ” The Hunt” gedaan. Wat was de bedoeling? Kleine groepjes met tieners gingen onder begeleiding van volwassenen lopen vanaf een bepaald startpunt. Van tienerwerk uit gingen, nadat elke groep gestart was, auto’s rijden. Deze moesten de groepen zien te vinden. Je snapt natuurlijk al dat die groepjes, bij elke auto die ze zagen, de sloot, een weiland of wat dan ook indoken zodat ze niet betrapt werden. Was dat wel het geval, dan moesten ze in de auto en werden ze teruggebracht naar het beginpunt. We hadden er wel voor gezorgd dat onze auto’s bepaalde tekens af moesten geven, zodat ze niet in een verkeerde auto zouden stappen. Nou succes hebben we gehad. De ene was kletsnat, de andere onder de koeienvlaai en noem maar op. Maar het was voor herhaling vatbaar.”

Smakelijk eindpunt

Marina: “Het eindpunt van een speurtocht is bij ons vaak de plaatselijke snackbar. De kinderen krijgen ieder 7,50 en mogen kopen wat ze willen, of ze mogen het geld houden.”

SMS-speurtocht

Eva: “Hoi, ik ben 12 jaar en een echte feestganger. Een tijdje terug ben ik met mijn ouders op de NOT geweest (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar stonden allemaal van stalletjes. In eentje kon je een SMS-speurtocht doen. Het was ontzettend grappig. Je kon je opgeven voor een speurtocht over de beurs en moest dan telkens antwoorden SMS-en.”

  • Aanvulling van Robert: “Het is tegenwoordig ontzettend in om een mobiele telefoon te hebben. Een mooie gelegenheid om een nieuw soort speurtocht te proberen, de SMS-route. Niet echt geschikt voor kinderen, maar voor jongeren een hele leuke manier om stoer kinderlijk te blijven.” 

Folietocht

Erika: “Een speurtocht die wordt uitgezet door repen/stroken alumunium folie in de bomen en struiken te hangen. Door met een zaklantaarn te schijnen zie je het folie hangen. Vooral in het donker erg leuk en spannend.”

Uientocht

Erika: “Ook leuk speuren is een uientocht. Met sterk ruikende ui markeer je het spoor. Hiervoor smeer je een doorgesneden ui op boomstammen, paaltjes en hekjes. Niet aan te raden in de herfst als iedereen verkouden is, maar wel weer eens iets heel anders.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen