Speelhoekenfeest


Weet u het nog van de kleuterschool? De poppenhoek, de bouwhoek, de tekenhoek, de leeshoek etc. Ook nu wordt dit concept nog volop toegepast in de onderbouw op basisscholen. De kinderen zijn ermee bekend en vinden het over het algemeen leuk. Voor u een idee om dit concept eens op de peuterverjaardag toe te passen. 

Verwacht geen keurig geordend feest. Kleine kinderen kunnen niet lang geconcentreerd blijven en vinden begeleiding van een bekende ouder vaak prettig. Heeft u oudere kinderen, laat die vooral meedoen. Die zijn een stuk minder ‘eng’ voor ukken dan een minder bekende volwassene.

Uitnodigingen

Voor een uitnodiging kunt u denken aan een leuke plaat op gekleurd papier of een echte kleurplaat. Kleurplaten zijn volop te vinden op internet. Wilt u zelf iets maken, denk dan eens aan een fotootje van uw kind. Andere ideeën: een roltoeter met een briefje, een feestmuts met een briefje erin of een ander feestartikel waaraan u de uitnodiging vastmaakt.

Activiteiten

In de kamerhoeken maakt u de verschillende speelhoeken. Hoe meer gasten u verwacht hoe meer hoeken u kunt maken. Reken op ongeveer vier of vijf kinderen per hoek. Bent u klein behuisd, maak dan ook boven 1 of meer speelplekken met toezicht. Peuters zijn niet altijd even dapper dus raden we u aan om de verschillende speelhoeken niet te ver van elkaar te maken. 

  • Ouderkring: Begin met een ouderhoek of een centrale ouderkring. Daar kunnen de ouders kletsen en iets lekkers nemen. 
  • Eet- en drinkhoek: Dicht in de buurt maakt u de eet- en drinkhoek voor de kleintjes. Op deze manier kunnen de ouders assisteren en de kinderen op veilige afstand de kat uit de boom kijken.
  • Hut: Veel kinderen vinden een hut erg leuk. Leg enkele matrasjes en/of kussens neer en maak met behulp van een groot kleed of laken en hut. Span eventueel een touw door de kamer waar u het laken aan vast kan maken. Hier kunt u de knuffels kwijt om mee te spelen. 
  • Knutseltafel: De meeste ukken vinden kleien leuk. Een aparte kleitafel met een begeleidende ouder is leuk. Maak de mogelijkheden ruim door voldoende kleimesjes, kleivormpjes en stenen of stokjes hier neer te leggen. Andere knutselmaterialen mogen ook maar ukken zijn vaak wat langer bezig met kleien dan met tekenen. 
  • Poppenhoek: De bouwhoek en de poppenhoek mogen natuurlijk niet ontbreken. Kleine kinderen kunnen nog niet echt poppen aan en uitkleden maar vinden het leuk ze in een bedje te stoppen of om een flesje te geven. Leg verschillende dekentjes, sjaaltjes of zakdoeken klaar en zorg voor een slaapplek voor de poppen. Dit kan een bedje zijn of een matrasje. Maar evengoed een tafeltje of een kastje met een klep. Op een feest waar veel kinderen komen, is het niet zo handig om met een poppenbuggy te lopen. Zet ‘de vervoersmiddelen’ weg of laat ze ermee buiten spelen.
  • Auto’s: Met auto’s kunnen de kinderen alle kanten op. Een parkeergarage is leuk. Kleine tractoren met karretjes en boerderijdieren zijn vaak leuk als speelgoed. 

Andere ideeën voor speelhoeken: een puzzelhoek (puzzels kunnen bij bibliotheken worden geleend), een schminkhoek of bij mooi weer een plek waar met water gespeeld kan worden. 

Eten en drinken

Simpele dingen, zoals waterijsjes, aanmaaklimonade en kleine zakjes met zoutjes, zijn vaak het grootste succes.

Bedankjes

Voor de bedankjes kunt u ook de tips gebruiken die u hierboven onder ‘uitnodigingen’ vindt.  Wilt u niet teveel snoep meegeven (slecht voor de tanden en een beetje uit de tijd), denk dan eens aan: een appel waar u iets opschrijft met een watervaste stift (om thuis op te eten, zonder schil) of met een leuk vlaggetje, een mandarijn of banaan met een gezichtje erop of doosjes rozijntjes ingepakt in snoeppapier met een cocktailprikker om het geheel vast te zetten. Op de prikker kunt u een druifje of kaasblokje plaatsen. In plaats van een prikker is een vlaggetje ook mogelijk.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen