Speciale leeftijden


In veel landen is het bereiken van een bepaalde leeftijd reden om eens flink uit te pakken. Hieronder vindt u een overzicht van al dit soort bijzondere leeftijden tot en met 18 jaar.

1 maand

In China krijgt een baby van 1 maand een rood geschilderd ei, het symbool van geluk

1

Slapeloze nachten, doordringend gehuil, vieze luiers, ziektes op het meest ongunstige moment. Het eerste levensjaar is zwaar voor ouders. En dan is er die eerste verjaardag! Eindelijk tijd om stil te staan bij dat turbulente eerste jaar. Hoe is het mogelijk dat dat blauwe krijsende baby’tje nu – 12 maanden later – op twee benen door de kamer waggelt en alle knopjes, deurtjes en laatjes uitprobeert? En wat zal de toekomst brengen? Met de volgende tradities probeert men alvast een glimp van de toekomst op te vangen en het verleden vast te houden:

  • Laat het kind los bij de verjaardagstaart en kijk wat er gebeurt. De reactie van de jarige wordt gezien als aanwijzing voor zijn levenshouding en karakter.
  • Leg symbolische voorwerpen voor de jarige op tafel. Bijvoorbeeld een boek als symbool van kennis, een basketbal voor sportiviteit of een penseel voor creativiteit. Het voorwerp dat het kind het eerste pakt zou voorspellend zijn voor zijn toekomst.
  • Vraag alle gasten iets mee te nemen dat met het afgelopen jaar te maken heeft. Stop alles in een tijdcapsule en geef deze aan het kind wanneer het 16, 18 of 21 wordt.
  • Laat alle gasten met watervaste inkt hun naam en een verjaardagswens of herinnering op een wit tafelkleed schrijven en bewaar dit voor later.

7

Kaiapo Indianen in Brazilië geven hun kinderen bij geboorte 20 tot 40 namen. Voor de ‘mooie namen‘ moeten de ouders feesten geven als het kind ongeveer 7 jaar is. Het kind wordt dan beschilderd en met veren, parels en banden rood katoen behangen. Het haar wordt gedeeltelijk weggeschoren en het gezicht beplakt met blauwe stukjes eierschaal. Er wordt ‘s morgens en ‘s avonds gedanst en iedereen krijgt eten van de ouders van het kind.

8, 11 of 12

Hindoe-jongens uit de eerste drie kasten ondergaan op hun 8ste, 11de of 12de jaar, afhankelijk van de kaste waar ze toe behoren, de heilige draad ceremonie (upanayana). Soms wordt hier zelfs mee gewacht tot de jongen 20 jaar is. Deze ceremonie luidt het begin in van hun formele godsdienstige opvoeding. Een priester zorgt voor een gewijd vuur en hangt een lus van wit katoenen koord over de linkerschouder van de jongen. Het koord loopt schuin over zijn borst en onder zijn rechterarm. De jongen belooft celibatair te blijven tot hij trouwt en zijn plichten te vervullen jegens God, zijn ouders en godsdienstleraar. Na de ceremonie wordt er gegeten en krijgt de jongen cadeaus. (bron: Hindoeïsme – Dilip Kadodwala, ISBN 9074777996)

13

  • In Amerika ben je vanaf je dertiende verjaardag een tiener, omdat dit de eerste leeftijd is die eindigt op ‘teen’. Een mijlpaal dus.
  • Joodse jongens mogen op hun dertiende de Tora vasthouden en een passage lezen in de synagoge (bar mitswa). Hiermee nemen ze de religieuze plichten van een volwassene op zich. Het is een groot feest voor de hele gemeenschap. In liberaal Joodse kringen vieren ook meisjes hun bat mitswa.

15 – 18

In Argentinië wordt een meisje op haar vijftiende verjaardag een vrouw en een jongen op zijn achttiende verjaardag een man. In die leeftijdsgroep bestaat het leven dus uit een aaneenschakeling van feesten.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen