Spacefeest in de praktijk


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

 

Groot Spacefeest

Elles: “Voor mijn zoon Casper die 7 jaar werd, wilden we een feest thuis geven. Er waren 7 kinderen (van 6 en 7 jaar) en 2 volwassenen. Om het goed te laten verlopen hield ik een draaiboek bij de hand. Ik heb een heleboel spelletjes van jullie site en uit verjaardagsfeestjesboeken gehaald en ze aangepast aan het thema.

 

Het feest was op een zaterdag, lekker laat (van 18.00 tot 21.00 uur), dus spannend. Van de 14 spelletjes hebben we er 13 gespeeld, we hadden nog tijd te kort dus. De kinderen waren erg enthousiast en deden leuk mee. De mooiste complimenten kwamen de dagen na het feest van de ouders. De kinderen hadden het zó leuk gevonden. Maar het allerbelangrijkste was dat Casper het ook hartstikke naar zijn zin had.

 

18.00
Ontvangst kinderen. Cadeaus vasthouden en als iedereen er is het eerste spel. (We zingen eerst hard voor de jarige). Casper zit geblinddoekt in het midden van de kring. Eén kind wordt aangewezen en moet muisstil achter Casper kruipen op zijn rug tikken en met een verdraaide stem zeggen: tik, tik wie ben ik.
Casper moet raden en uitpakken, anders nog eens. Tot ieder pakje is uitgepakt (pakjes meteen wegleggen). Of, als dit spel niet aanslaat: 1,2,3,4,5,6,7, wie mag nu zijn pakje geven? Kring draait om Casper heen, Casper draait in tegengestelde richting wijzend naar de kinderen.

 

18.10
Papa is astronautenvoer aan het maken (figurenfriet). Ondertussen spelen we spel 2: Spacekegelen. Je hebt 10 schone (en lege) kartonnen melkpakken en 1 opgeblazen ballon nodig. Stel de pakken op en probeer vanaf 2 meter met de ballon zoveel mogelijk spacekegels om te krijgen. De pakken zijn omwikkeld met zilverpapier.

 

18.20
Iedereen aan de gedekte tafel voor het space-eten en het drinken (limo in een kan).

18.35
Als we astronauten zijn, willen we natuurlijk ook mee met de spaceshuttle. Er is echter maar plaats voor één persoon. Dat plaatsje moet je zien te bemachtigen in spel 3: Plaatsje Winnen (stoelendans). De stoelen van de tafel worden met de rugleuningen tegen elkaar gezet, muziek aan en lopen maar. Eerst voor iedereen een stoel, later telkens één weg. De winnaar is een echte astronaut en mag een snoepje. Papa doet de muziek, mama ruimt de tafel af.

 

18.50
Casper mocht beginnen met spel 2, vanaf dit spel echter kiest Casper degene die de 1e beurt krijgt door geblinddoekt antwoord te geven op de vraag: Mag dit kind de beurt? Spel 4: Blind tekenen (oefening in zien in het donker). Blinddoek de kinderen om de beurt en geef ze een stift in hun hand. De andere kinderen zitten in een kring en mogen zeggen wat het geblinddoekte kind moet tekenen. Laat elk kind drie dingen tekenen met verschillende kleuren en doe de blinddoek af. Natuurlijk gaat de tekening mee naar huis, dus zet de naam erop en schrijf er eventueel bij wat er getekend is. Benodigdheden: rol behang, 4 stiften, plastic op de grond.

 

19.10
Heeft iedereen nog wat te drinken? Wat chips erbij?

 

19.15
Spel 5: Fopbal. Even testen hoe snel iedereen is. De kinderen zitten in een halve kring, papa zit ervoor met een bal. Iedereen heeft de handen op de rug. Papa gooit de bal naar iemand die snel teruggooit. De handen van de anderen mogen hiervoor niet tevoorschijn komen. Ook niet als papa een fópbal gooit (bal bekleed met aluminiumfolie).

 

19.20
Spel 6: bal gooien in kleine kring. Zeg je eigen naam en gooi naar de ander. Bv. Casper voor Jasper. Eén keer stuiteren. Vangen, naam noemen en teruggooien. Kind dat de bal vastpakt, maar niet meteen iets zegt is af en gaat uit de kring (met troostsnoepje).

 

19.30
Spel 7: Marsmannetjes vangen. Je hebt nodig: de schat (minimarsjes),
een pan, een blinddoek en een houten lepel. Blinddoek één van de
kinderen en draai dit kind een paar keer rond. Verstop het snoepgoed onder de
omgedraaide pan en zet deze ergens in de kamer op de grond. Laat nu het
geblinddoekte kind op handen en voeten door de kamer kruipen en met de houten
lepel (zachtjes) naar de pan zoeken door te slaan. Is de pan gevonden, dan mag het kind de beloning hebben.

 

19.50
Spel 8: planeetje veroveren. Elk kind krijgt een ballon om de enkel, vast aan een touwtje. Al springend proberen ze elkaars planeten (ballon) kapot te trappen, maar moeten natuurlijk hun eigen ballonnen heel proberen te houden. De winnaar houdt zijn ballon (naam erop schrijven) en wint een snoepje. Nodig: ballonnen aan een touwtje, met de naam van een planeet erop.

 

20.00
Spel 9: heb je goede longen voor de ruimte? Alle kinderen komen aan tafel zitten. Ze krijgen een stevig rietje. Op de tafel komt een watje. De kinderen proberen het watje van tafel te blazen, maar dit mag níet bij henzelf gebeuren. Gebeurd dat toch dan moeten ze een pand afgeven. Bv. schoen uitdoen, ketting, o.i.d. Aan het einde van het spel kunnen ze dat terugverdienen, door een klein opdrachtje te doen. Bv.: hinkelend de kamer rond, iemand wat chips geven, de jarige een zoen geven, antwoord geven op een vraagje (hoe oud is Casper nu, hoeveel poezen hebben wij? Nodig: watje, rietjes.

 

20.10
Spel 10: Snoepjes verdienen. Van kleine snoepjes leggen we een gezichtje op de tafel. Eén kind wordt door Casper, geblinddoekt, uitgekozen om naar de gang te gaan. De overgeblevenen wijzen één snoepje aan, dat gewoon blijft liggen. Het kind komt terug en gaat snoepjes weghalen tot het aangewezen snoepje komt. Iedereen roept: STOP. De verzamelde snoepjes mogen worden opgegeten, een nieuw gezicht wordt gemaakt en een ander kind gaat naar de gang. Tot iedereen één keer is geweest. Nodig: zak tumtummetjes o.i.d..

 

20.15
Spel 11: wat moeten we weten van de ruimte? Papa gaat nu wat uitleggen over de ruimte. In de kring zitten de kinderen bij papa en laten zien wat ze zelf al weten. Mama deelt ijsjes uit.

 

20.25
Spel 12: zwevend eten (in de ruimte zweeft je eten zo weg). Aan een lang
horizontaal koord of waslijn hang je aan touwtjes van verschillende lengte stukjes ontbijtkoek (of spekjes) die de kinderen geblinddoekt op moeten happen. Nodig: touw met spekkies moet al klaar liggen, blinddoeken.

 

20.30
Spel 13: als astronaut moet je goed kunnen horen. We doen een test. Alle kinderen gaan uit de kamer. Een eierwekker wordt ingesteld op 2 minuten en verstopt. Door héél stil rond te lopen en te luisteren, kunnen ze de wekker vinden. Een punt voor wie hem het eerste vindt. Dit herhalen we een aantal keer! Nodig: eierwekker.

 

20.40
Spel 14: nog even wat oefenen voor de ruimte. We gaan dansen en als de muziek zacht staat, gaan we door de knieën en bij harde muziek springt iedereen zo hoog als ‘ie kan. Casper mag wat oefeningen voordoen, handen omhoog, op één been, achter hem aan, vliegend enz. Nodig: muziek-cd.

 

20.45
We gaan het laatste drinken opdrinken, de mee-naar-huisnpakjes uitdelen (thuis uitpakken!).

 

20.50
We zingen nog een keer voor de jarige, jassen aantrekken (één voor één in de gang de jas pakken en schoenen binnen aandoen, voorkomt een hoop herrie in de gang.”

 

Raketten, helmen en maanstenen

Arja: “We gaven een spacefeest voor mijn 9-jarige dochter. Het huis was donker gemaakt en versierd met glow-in-the-dark-manen, -sterren en -ruimteschepen en zilveren sterren aan visdraad aan het plafond. We begonnen traditioneel met taart. Deze had de vorm van een raket (gemaakt van cake en glazuur). Na de taart maakten we een ruimtehelm. Voor iedereen was er een doos (uit de supermarkt) die kon worden beplakt met aluminiumfolie en versierd met zilver- en goudverf, kurken, doppen, kralen, stof et cetera.

 

Daarna speelden we de volgende spelletjes: sterrenkwis (welke groep wint de meeste sterren), ballonnen schieten met een pijltje (welke ruimtetekening staat achter al die opgeblazen ballonnen?) en een hindernisbaan om de meeste maanstenen aan het einde op te halen (gewone grote kiezelstenen in zilverkleur gespoten).

 

Als afsluiting was er ‘maanfriet’. Ik was er wat angstig aan begonnen (zouden ze dit wel leuk vinden?), maar uiteindelijk was het heel relaxed, gezellig, geslaagd en gewoon lekker thuis. Wat alle kinderen een verademing vonden na alle buiten-de-deur-partijtjes.”

 

Spacefeest

Margreet: “Toen onze zoon 10 jaar werd, heb ik een spacefeest gehouden. Zoonlief, net voor de carnaval jarig, was verkleed in een ruimtepak, de kinderen kregen een sjerp, met een zakje met attributen die ze misschien nodig konden hebben (een soort survivalpakketje met drinken en liga en snoep) en allemaal kregen ze een zilveren (gespoten) pet. Het maken van de kleding is best wel wat werk, maar gezien het bijna carnaval was, was dit geen probleem.

 

Ook dit keer een speurtocht, de verjaardag werd in de late middaguren gehouden, vroeg donker en dan een reflectortocht waarbij de kinderen de gebruikte zaklamp als aandenken mee naar huis konden nemen.Weer thuis gekomen mochten ze zelf hun eten klaarmaken. Een space-flap; Brooddeeg, gevuld met b.v. prei, paprika, uien en champignons. De kinderen hebben al verschrikkelijk veel plezier voordat ze kunnen eten. Hou er wel rekening mee dat de vloer en aangrenzende oppervlaktes vies mogen worden!

 

Daarna nog even uitrusten met een spelletje of een ruimtefilm (Star Wars bijvoorbeeld). Succes verzekerd!”

 

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen